Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Pole dancing, ένας παρεξηγημένος χορός


To arisiempr.blogspot.gr βρίσκεται κοντά και στον πολιτισμό παρουσιάζοντας έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη κάθε φορά.


Αυτή τη φορά την τιμή μας κάνει να φιλοξενείται στο blog μας η Κατερίνα Μουρεχίδου μία ιδιαιτέρως ταλαντούχα χορεύτρια pole dancing.

Όπως μας λέει η Κατερίνα "το pole dancing αποτελεί συνδυασμό χορού και γυμναστικής, που έχει εξελιχθεί σε άθλημα με διεθνείς διαγωνισμούς και πρωταθλήματα. Έχει επικρατήσει η λάθος εντύπωση πως απευθύνεται μόνο σε γυναίκες λόγω της ταύτισης του με τα ερωτικά clubs, η αλήθεια όμως είναι ότι όλο και περισσότεροι  άντρες το προτιμούν για τις προπονήσεις τους, λαμβάνοντας μέρος και σε διεθνείς διαγωνισμούς και κερδίζοντας βραβεία".

Η Κατερίνα ασχολείται από μικρή με το χορό αλλά και πολλά αθλήματα. Το Pole dance το γνώρισε 3 χρόνια πριν από ένα αφιέρωμα στην τηλεόραση και ξεκίνησε για πλάκα με μια φίλη της, όμως γρήγορα άρχισε να εντυπωσιάζεται από την πρόοδο και την αλλαγή στο κορμί της  και πλέον προπονείται σχεδόν καθημερινά.

Όπως λέει δεν υπάρχει όριο ούτε στην ηλικία ούτε απαιτείται κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος. Κάποιος ο οποίος επιθυμεί να το δοκιμάσει, ξεκινά από το μηδέν, όποια κι αν είναι η ηλικία του, ή το σωματικό του βάρος. Όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κάποιες δεξιότητες, ωστόσο ο καθένας επιλέγει μέχρι πιο επίπεδο επιθυμεί να προχωρήσει.

Τι απαιτεί το άθλημα; Η Κατερίνα μας εξηγεί: "Το pole dancing είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα και απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση, αίσθηση συγχρονισμού, εξαιρετικό μυϊκό σύστημα και χορευτικές ικανότητες. Γι’ αυτό και όσες γυναίκες ασχολούνται σε επίπεδο «πρωταθλητισμού» είναι στην πλειοψηφία τους γυμνάστριες ή μπαλαρίνες. Η εκπαίδευση , τουλάχιστον σε αρχάριο επίπεδο, θα πρέπει να γίνεται με τη καθοδήγηση εξειδεικευμένου προπονητή.   Όχι μόνο για να δώσει κατευθύνσεις και τεχνικές για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά για το λόγο ότι θα πρέπει να βοηθάει στη σωστή προετοιμασία των μυών χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες διατάσεις πριν την προπόνηση και αποθεραπείας μετά.  Η άσκηση είναι  εντατική και πολλές φορές επικίνδυνη δραστηριότητα και υπάρχουν κίνδυνοι πτώσεως- θλάσεων- κακώσεων."

Δίπλα της και η οικογένειά της
Σε ό,τι αφορά τη σωματική προσφορά του pole dancing, ως γυμναστική και χορός μαζί προάγει τη γενική φυσική κατάσταση δηλαδή την αντοχή, την ευλυγισία και τη δύναμη, σε γρήγορο χρονικό διάστημα, σε ολόκληρο το σώμα. Όσο για τη συνδρομή του στην ψυχολογία του αθλούμενου, αυτή είναι βασική. Το Pole dancing βελτιώνει κατακόρυφα τη γυναικεία αυτοπεποίθησης από την άμεση και εμφανή βελτίωση του σώματος και κατ’ επέκταση της εξωτερικής εμφάνισης.

Κάθε χρόνο η σχολή της Κατερίνας διοργανώνει παραστάσεις όπου όλες οι μαθήτριες συμμετέχουν σε ομαδικές ή / και ατομικές χορογραφίες. Επίσης, συμμετέχει σε video – clips  και κάνει openings σε events.  Χορεύει και στο σαλόνι της ακόμα όπου έχει εγκαταστήσει το στύλο για τις προπονήσεις της στο σπίτι.


Τέλος, λύνει μία σημαντική παρεξήγηση. Όπως λέει: "Η ταύτιση από ορισμένους του pole dance με το στριπτίζ γίνεται εξαιτίας τού ότι και στα δύο χρησιμοποιούμε για τον χορό έναν στύλο, και  μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα, σε κάποιους, αυτή η αντίληψη, λόγω άγνοιας και άκρατου συντηρητισμού. Αν και εδώ πλέον αυτό σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Ο χορός σε στύλο πλέον απενοχοποιείται κι έχει ως στόχο του να μπει επισήμως σε κάθε σπίτι. Μάλιστα, στις ΗΠΑ υπάρχει και η Ομοσπονδία του pole dancing, η λεγόμενη USPDF, Χαρακτηριστικό είναι πως το «άθλημα» διδάσκεται ήδη και στο ευυπόληπτο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το οποίο, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης των σπουδαστών του, θα παραδίδει μαθήματα χορού σε στύλο σε φοιτήτριες".

Πως όμως βλέπει ο σύντροφός της αυτή την ενασχόληση της; Η Κατερίνα εξηγεί: "Όταν ξεκίνησα το συγκεκριμένο σπορ ήμουν ήδη σε σχέση, και ο σύντροφός μου το είδε πολύ θετικά. Πλέον είναι πολύ περήφανος για την εξέλιξή μου και με παροτρύνει συνεχώς να συνεχίσω και να φτάσω όλους τους στόχους  μου. Το ίδιο και οι γονείς μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου