Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

130 εκατομμύρια ευρώ ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον Ηρακλή

Απάτη με εικονικά τιμολόγια στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη, η οποία υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ, εντοπίζει πόρισμα του ΣΔΟΕ που ολοκληρώθηκε προ μερικών ημερών. Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες απάτες και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στον αθλητικό χώρο που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα".

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι υπεύθυνοι του συλλόγου εξέδωσαν 2.166 εικονικά τιμολόγια προς 366 επιχειρήσεις. Ο «αρχικός» τζίρος αυτής της απάτης προσδιορίζεται σε 62.227.000 ευρώ, στον οποίο όμως υπάρχουν σχετικές προσαυξήσεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν υπάρξει αναφορές για ύποπτες «χορηγίες» σε αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούνταν ως μέσον φοροδιαφυγής και ξεπλύματος ύποπτου χρήματος.

Στην πορεία προέκυψαν διάφορα στοιχεία για υπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια και χρήματα που δεν κατέληγαν στα ταμεία των συλλόγων αλλά σε αθλητικούς παράγοντες.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ εστιάζεται σε 169 από τις εταιρείες που φέρεται να εμπλέκονται στον κύκλο των πλαστών παραστατικών με επίκεντρο τον Ηρακλή και οι οποίες φέρεται να έχουν συναλλαγές ύψους περίπου 59 εκατ. ευρώ από τα 62,2 εκατ. συνολικά. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσό που αγγίζει το 55% του συνολικού ποσού που επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί.

H διοικούσα επιτροπή του Ερασιτέχνη Ηρακλή εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς όμως να διαψεύσει την είδηση.

Aναζητείται... συμβιβασμός με Σηφάκη

                      

Η χθεσινή μη εξέλιξη στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ με τη νέα αναβολή και μάλιστα ενός μήνα που δόθηκε στην υπόθεση του Μιχάλη Σηφάκη, καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις του διεθνούς τερματοφύλακα με τον Αρη. 

Ως γνωστόν, στον νυν γκολκίπερ της βελγικής, Σαρλερουά, έχουν επιδικαστεί 988 χιλιάδες ευρώ (τα δεδουλευμένα είναι 188 χιλιάδες), εκ των οποίων δεν δέχεται «κούρεμα» σε περισσότερες από 250 χιλιάδες, προκειμένου να μπει σε μια ρύθμιση 60 δόσεων με την ΠΑΕ Αρης. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν πέφτει κάτω από τις 750 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ιλιγγιώδες νούμερο.

Οι κίτρινοι αναζητούν επειγόντως μια συμβιβαστική λύση με την πλευρά Σηφάκη, ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις κινήσεις δοσοποίησης των οφειλών τους προς πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας. Θα επιχειρηθεί, λοιπόν, μια νέα προσέγγιση με τον εκπρόσωπο του Κρητικού, με την ελπίδα πως θα επικρατήσει η λογική. 

Ουσιαστικά, τούτη την ώρα, η υπόθεση Σηφάκη είναι το μοναδικό μεγάλο «αγκάθι» που υφίσταται, με δεδομένες τις προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με την πλειοψηφία των υπολοίπων που έχουν λαμβάνειν. Μάλιστα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα (και αφού πέσουν οι σχετικές υπογραφές), η ΠΑΕ Αρης θα ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα των προσπαθειών της, προς ενημέρωση του κόσμου. Ευελπιστεί πως μέσα στην ανακοίνωση θα βρίσκεται και το ονοματεπώνυμο του Μιχάλη Σηφάκη!

πηγή: http://www.novasports.gr/