Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σούλης: «Δε με έφερε στον Άρη η διοίκηση Ψηφίδη!»

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ


Ο Αρης πέρασε από... σαράντα κύματα, ήρθε αντιμέτωπος κατάμουτρα με τον υποβιβασμό, αφού τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος ήταν προτελευταίος στη βαθμολογία, αλλά τελικά με συγκλονιστική προσπάθεια κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, αφήνοντας μάλιστα πίσω του δύο ακόμη ομάδες, τον ΟΦΗ και την ΑΕΚ, που τελικά υποβιβάστηκε. Ποδοσφαιριστές, προπονητής και διοίκηση βρήκαν τα αποθέματα και τη δύναμη να κάνουν δύο νίκες και μία ισοπαλία στα τρία τελευταία παιχνίδια και να κρατήσουν ζωντανό τον Αρη, καθώς πλησιάζουν τα 100ά γενέθλια από την ίδρυσή του. Δεν μπορούν βέβαια να ξεχαστούν τραγικά λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν τον Αρη να παλεύει για την επιβίωσή του. Πέντε προπονητές (Κατσαβάκης, Πασσιαλής-Μπουγιουκλής, Αλκαράθ, Μιχαλήτσος, Παπαδόπουλος) και τέσσερις διοικήσεις (Αθανασιάδης -Ζαμπέτας, Ζαμπέτας-Κατσιαούνης-Λαμπριάκος-Στεφανίδης, Ψηφίδης, Σκόρδας) σε μια σεζόν συνιστούν παγκόσμιο ρεκόρ και αποτελούν οδηγό για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Ο Σούλης Παπαδόπουλος ήρθε έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία και κατάφερε να βγάλει τον Αρη από την τρικυμία και να τον οδηγήσει σε ήρεμα νερά. Δικαίως λοιπόν ο προπονητής του Αρη, που έζησε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, παίρνει το λόγο και μιλάει για όσα βίωσε, αλλά δίνει και το στίγμα για την επόμενη μέρα του Αρη.

«Επειδή ακούστηκαν πολλά, στην ομάδα με έφεραν δύο φίλαθλοι του Αρη από την Κατερίνη, που με ήξεραν από τον Πιερικό. Μου είπαν ''είσαι ο μόνος που μπορεί να σώσει τον Αρη'' και μεσολάβησε ο Γιώτης Κεφαλίδης, που είναι στην ασφάλεια της ομάδας. Αυτοί έβαλαν τα στήθη τους μπροστά, δε με έφερε η προηγούμενη διοίκηση. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, μόλις ανέλαβα, ήταν ότι δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί ο Αρης, πρέπει να σωθεί. Τα είχα καταφέρει σε άλλες ομάδες, πίστευα στον εαυτό μου και είπα ''πάω''. Αλλωστε ήταν πιο εύκολο εξαιτίας του κόσμου. Αν δει οποιοσδήποτε, έστω και στην τηλεόραση, παιχνίδι του Αρη με αυτόν τον κόσμο, θα πει ''είμαι τρελός αν δεν πάω, μόνο και μόνο να καθίσω στον πάγκο του''. Δεν το έκανα όμως για να πω ότι πέρασα από τον Αρη, ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με μια επιτυχία».

Ναι, αλλά ήταν μια δικαίωση. Τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο έψαχνες την καταξίωση…

Φυσικά θα ήμουν τρελός, αν δεν ερχόμουν στον Αρη. Και ας μην υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Μπήκες στα αποδυτήρια έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος. Τι βρήκες και τι σκέφτηκες;

Βρήκα παιδιά να μην ξέρουν πού να κοιτάξουν. Με απόγνωση. Σαν να έλεγαν, εντάξει, ήρθε άλλος ένας. Είχαν περάσει ένα σωρό προπονητές και διοικήσεις. Με κοιτούσαν και σκέφτονταν «άντε πάλι. Και τι γίνεται τώρα; Πάλι τα ίδια». Ηταν Παρασκευή. Τους είπα «θα βγούμε στο γήπεδο και θα καταλάβετε ότι δεν είμαι ένας από τους άλλους που νομίζετε. Θα το καταλάβετε από την προπόνηση και θα έχετε την ευκαιρία να αποδείξετε ότι έχουν κάνει λάθος οι προηγούμενοι για σας. Ολα αυτά που ακούτε είναι άδικα. Αλλά για να σας δικαιώσω, θα πρέπει να σας δω στο γήπεδο και μετά να μιλήσουμε με αλήθειες για να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε». Κι έτσι έγινε.

Υπήρχε κάποια στιγμή που να λύγισες; Που να είπες «τι κάνουμε τώρα;». Ή δε λυγίζει ο Σούλης;

Ολοι οι άνθρωποι λυγίζουν. Οποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα. Απλά έχω ένα προτέρημα. Να μην το δείχνω. Υπήρχε μια στιγμή που λύγισα μετά το ματς με τον Πανθρακικό. Αλλά έκανα ένα τρικ στους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους, αν και ήμουν λίγο καιρό μαζί, καταλάβαινα ότι έχουν δεθεί μαζί μου. Μπήκα στα αποδυτήρια, επειδή ήδη ακουγόταν ότι η ομάδα δεν προλαβαίνει, ότι η ομάδα έπεσε και υπήρχε μια αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τη διοίκηση. Ηθελα να τσεκάρω αν ακόμη πιστεύουν ότι η ομάδα μπορεί να σωθεί. Τότε σηκώθηκαν οι μεγάλοι στα αποδυτήρια και μου είπαν «κόουτς, αν λυγίσεις εσύ, θα φύγουμε κι εμείς. Είσαι ο μοναδικός που ήρθε και μας κράτησε». Δεν υπήρχε περίπτωση ούτε στο εκατομμύριο να άφηνα τα παιδιά, αλλά εκεί είδα ότι παρά τη δυσχερή μας θέση, πίστευαν. Και τους πίστευα κι εγώ. Τώρα λένε ότι ο Σούλης έσωσε τον Αρη, αλλά στα αποδυτήρια τους είχα πει: «Να ξέρετε ότι εσείς θα σώσετε τον Αρη». Μόνον οι ποδοσφαιριστές που είναι άξιοι μπορούν να το κάνουν, κανένας προπονητής. Απέδειξαν λοιπόν ότι είναι άξιοι. Απλά εγώ πήρα από τους παίκτες αυτά που δεν μπόρεσαν άλλοι προπονητές.

Αυτά τα τρία παιχνίδια στο τέλος είναι ένα άτυπο παράσημο. Ο Αρης είχε το όνομα, αλλά βρέθηκε στον πάτο να παίζει με τον τρίτο, τον τέταρτο και τον έκτο της βαθμολογίας...

Και στο παρελθόν είχα πάντα επιτυχία στα μεγάλα παιχνίδια, ειδικά όταν ήμουν στην Προοδευτική στην Α' Εθνική. Με κεντρίζουν τα δύσκολα ματς. Αλλά την αξία σου την δείχνεις και στους πιο μικρούς αγώνες, όταν πρέπει να κάνεις παιχνίδι για να νικήσεις. Κλειδί πριν από αυτά τα ματς ήταν που δε χάσαμε με τον Πανθρακικό, από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να νικήσουμε. Αλλιώς θα είχαμε πέσει, κάτι που έγινε με την ΑΕΚ, η οποία έχασε το ίδιο παιχνίδι. Δεν ήμασταν σε καλή μέρα με τον Πανθρακικό, που δίκαια έμεινε στην κατηγορία, δε βγάλαμε φάσεις όπως θα έπρεπε.

Τώρα περιμένεις τις συζητήσεις με τη διοίκηση;

Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει να μείνει στον Αρη, αλλά δε θέλω να μείνω σώνει και καλά, επειδή σωθήκαμε. Αν ο Αρης με θέλει, αν πιστεύει ότι μπορούμε να κάνουμε μια νέα ομάδα με στόχους, αν είμαι αποδεκτός στον κόσμο, τότε ναι, θέλω να μείνω. Εγώ θέλω με τη διοίκηση να βάλουμε τις βάσεις, να κάνουμε πλάνο να διεκδικήσουμε την πρώτη εξάδα και το κύπελλο. Αν πει ο Αρης «πάμε να σωθούμε», οι άλλοι τι θα κάνουν; Εγώ θέλω τον Αρη να διεκδικεί. Να διεκδικήσει Ευρώπη κι ας μη βγει, αλλά να διεκδικήσει. Εγώ δε θέλω πίστωση χρόνου. Αν μείνει ο κορμός της ομάδας και η διοίκηση έχει πλάνο, τότε μπορούμε να κάνουμε πράγματα.

Πάντως με τη διοίκηση στα τρία αυτά ματς λειτουργήσατε αρμονικά.

Καλύτερα δε γινόταν. Το ’πα και κάπου και δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν το έχουν γράψει, μου έκανε εντύπωση ότι το βράδυ πριν αναλάβει η νέα διοίκηση δέχτηκα ένα άγνωστο τηλεφώνημα και ήταν ο κύριος Σκόρδας. Μου είπε ότι το πρωί θα αναλάβουν επίσημα την ομάδα και επειδή ακούγονταν ήδη σενάρια ότι θα φύγω, μου τόνισε: «Μην ακούς κανέναν, σου έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, έχεις δείξει τη δουλειά σου στα τρία παιχνίδια. Μαζί με σένα θα σώσουμε τον Αρη και να ξέρεις σε πιστεύω πολύ». Ξαφνιάστηκα, δεν το περίμενα, αλλά μου έδωσε μεγάλη δύναμη. Την επόμενη μέρα που βρεθήκαμε, του είπα «καταλαβαίνω τη θέση σας, είστε νέα διοίκηση, αν θέλετε για να σας διευκολύνω, φεύγω από την ομάδα, να φέρετε όποιον προπονητή θέλετε». Πιστεύω ότι κι εγώ τον ξάφνιασα. Κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν όλη μέρα με τους ποδοσφαιριστές, μετά από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις ήταν στο ξενοδοχείο, πολλές φορές δεν κοιμηθήκαμε κιόλας για να πετύχουμε το στόχο. Η διοίκηση προστάτευσε πολύ την ομάδα κι έχει μεγάλο μερίδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Θα ήταν άδικο, αν δεν το έλεγα. Τα παιδιά ένιωθαν μόνα τους, το έβλεπα, το είπαν και στις συνεντεύξεις. Και μόνον ένας προπονητής δεν μπορούσε να τους κρατήσει όρθιους, αν δεν είχε τα στηρίγματα.

Σκόρδας: "Τα χρέη του Άρη είναι δυσβάσταχτα"

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Λάμπρος Σκόρδας, μίλησε για όσους έφεραν τον Άρη σε δύσκολη αγωνιστική θέση και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα.

"Ο Άρης είχε ανθρώπους άσχετους, ανίκανους και επικίνδυνους κοντά στην ομάδα", είπε ο Σκόρδας στο ραδιοφωνικό σταθμό Sport-FM ενώ σημείωσε πως σε περίπτωση εκλογής του θα παραμείνει ο Σούλης Παπαδόπουλος.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λάμπρου Σκόρδα:

- Για τις κατηγορίες πως δεν θέλει να γίνει έλεγχος στην ΠΑΕ: «Τα χρέη του συλλόγου είναι δυσβάσταχτα. Μιλάμε για 30 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος σε μία εταιρεία είναι μόνιμα ελεγχόμενοι. Δεν μπορώ να εμποδίσω κανέναν έλεγχο, ακόμη και αν ήθελα. Από τις 5 Απριλίου που ανέλαβα, παρέλαβα το λογιστήριο μετά από 20 μέρες, την περασμένη Παρασκευή. Μόλις το παρέλαβα παρέδωσα όλα τα έγγραφα που έλειπα. Επί τέσσερις μήνες κάποιοι δεν έδιναν τα έγγραφα που απαιτούνταν για να γίνει έλεγχος. Έχω κάνει προτάσεις να υπάρχει επιτροπή διαφάνειας. Να ελέγχονται όλοι για τα περιουσιακά τους στοιχεία, τόσο αυτοί όσο και οι συγγενείς τους. Είπα να υποβληθώ εγώ πρώτος σε έλεγχο. Και αυτό μου το αρνήθηκαν».

- Για τις κατηγορίες για δημιουργία χρεών: «Θα έπρεπε ο Σκόρδας που έφυγε το 2009 με ένα κάρο λάσπη, που ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτα, να συνεχίσει να είναι όμηρος αυτής της συμμορίας; Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν πρέπει όμως να γίνει έλεγχος για να αποδειχτούν κάποια πράγματα; Τα χρέη του Άρη όταν το 2003 μπήκε στο άρθρο 44 δεν μηδενίστηκαν. Παρέμειναν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Τη χρονιά εκείνη υποβιβάστηκε και τα έσοδά του ήταν ελάχιστα. Στη Β’ Εθνική είχε μεγάλα συμβόλαια και μπήκε μέσα περίπου 4 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία μου χρονιά, το 2009, τερματίσαμε έκτοι με τη Λάρισα να κερδίζει τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική στο ‘Καραϊσκάκη’ και μας πέρασε, στη φιέστα ή σιέστα γιατί μπορεί να τους πήρε ο ύπνος. Τα χρέη που άφησα ήταν άκρως διαχειρίσιμα και με παίκτες που ήταν περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα πουλήθηκαν παίκτες όπως ο Γιάχιτς, ο Παπαδόπουλος και ο Βανγκέλι. Όταν έφυγα η ΠΑΕ είχε χρέη 10 εκατ. ευρώ και τώρα έχει περίπου 30 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να ρωτήσετε εκείνους που ακολούθησαν πώς έφτασαν σε αυτό το ύψος τα χρέη».

- Για το πώς τα χρέη εκτοξεύτηκαν στα 30 εκατ. ευρώ: «Κάποιοι ανακάλυψαν πως ο Άρης έχει ψωμί, έκαναν μια συνομωσία το 2009, δημιούργησαν τα χρέη και είχαν αποφασίσει πως αν δεν τους έβγαιναν τα σχέδια, θα τα φόρτωναν όλα στον Σκόρδα. Άνθρωποι όπως ο Αθανασιάδης, ο Ζαμπέτας, ο Δεσύπρης, ήταν σε συσκέψεις και υπάρχουν γραμμένα όλα σε πρακτικά συνεδριάσεων. Έτσι δημιουργήθηκαν τα χρέη κι έφτασε η ομάδα σε σημείο να κατρακυλήσει. Η ομάδα επί προεδρίας μου έφτασε ψηλά στη βαθμολογία, έπαιξε σε τελικούς Κυπέλλου, έπαιξε στην Ευρώπη. Εγώ έχω εμπλοκή με την προσωπική μου περιουσία. Τα πρόσωπα που δεσμεύονται με δικαίωμα υπογραφής έχουν ευθύνη για τα χρέη προς το Δημόσια. Οι άλλοι δεν είχαν τίποτα στο όνομά τους και έβαζαν ό,τι υπογραφή ήθελαν. Ήταν σαν τους αυτοφωράκηδες. Ανέλαβα μετά από πιέσεις κάποιων ανθρώπων για να αλλάξει το κλίμα στην ομάδα. Κάποιοι ήθελαν να πέσει ο Άρης για να οδηγηθεί η ομάδα εύκολα κι αναίμακτα στην εκκαθάριση, όπως έγινε νομίζω και με την ΑΕΚ».

- Για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών: «Αυτοί που έχουν λαμβάνειν από τον Άρη δεν θα πάρουν τίποτα αν δεν συναινέσουν σε έναν συμβιβασμό ή σε ένα κούρεμα. Είχα προτείνει συγκεκριμένο τρόπο για το άρθρο 99. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο ο Άρης να έρθει σε συμφωνία με τους παλιούς του παίκτες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υποχρεωθεί να μετατρέψει το κράτος αυτές τις δόσεις σε 100 και να πληρώνει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε παλιές υποχρεώσεις. Εγώ έκανα μία συγκεκριμένη πρόταση. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ο Άρης είναι στην ουσία πτωχευμένος και πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια με τους πιστωτές μας για να σωθεί».

- Για το αν η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 συνιστά παράβαση του αυτοδιοίκητου: «Η προσφυγή στο άρθρο 99 δεν έχει καμία σχέση με τον ΚΑΠ. Αν είχε, θα έπρεπε να είχαν υποβιβαστεί επίσης η ΑΕΚ και ο ΟΦΗ. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα τελεσίγραφο να αποσύρουμε το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99. Επίσης δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία προσφυγή της ΑΕΚ, γιατί είναι άτοπο».

- Για τις συνεχείς αλλαγές προπονητών στη Σούπερ Λίγκα και τον Άρη: «Και πάλι λίγοι είναι, όπως λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Συγχωρέστε μου την ελαφρότητα με την οποία το λέω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα και δυστυχώς θα γίνουν χειρότερα. Στην Ελλάδα δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, αλλά… νίκες. Όλοι περιμένουν μόνο νίκες, γιατί έτσι έχουμε μάθει. Εγώ όταν ανέλαβα τον Άρη δεν υποσχέθηκα τίποτα. Είπα ότι δεν περπατάω στο νερό».

- Για το μέλλον του Σούλη Παπαδόπουλου και των παικτών της ομάδας: «Αν θα είμαι εγώ στη διοίκηση, θα μείνει ο Σούλης Παπαδόπουλος. Ο Άρης δεν μπορεί να πάρει τον Κούπερ. Τα συμβόλαια των Γιαννιώτα, Διούδη κλπ., αλλά και άλλων που χάθηκαν, όπως των Κατίδη, Μπουγαΐδη, Κουρέλλα που χάθηκαν και ήταν εγκληματικό αυτό, δεν μπορεί να τα ανανεώσει τώρα ο Άρης στο τυπικό μέρος. Πρέπει να κοιτάξει να χτίσει μία ομάδα που θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι φέτος. Όλες οι ομάδες πουλάνε παίκτες, ακόμη και οι πολύ μεγάλες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης».

- Για την αλλαγή που έφερε η έλευσή του στην ομάδα: «Το πιο προφανές είναι ότι άλλαξε η ψυχολογία της ομάδας. Ο Άρης είχε ανθρώπους άσχετους, ανίκανους και επικίνδυνους κοντά στην ομάδα. Ο Άρης είχε παίκτες που δεν είχαν την εμπειρία να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Οι ποδοσφαιριστές δεν πίστευαν στον εαυτό του και φοβόντουσαν για το μέλλον τους. Όταν ζεις σε ένα στρεβλό περιβάλλον, λογικό είναι να χάνεις τη δυναμική σου. Ο Άρης με τις πιο ισχυρές ομάδες έπαιζε καλύτερα. Στα ματς που έπρεπε να κερδίσουν όμως είχαν μεγάλη πίεση. Εγώ την πρώτη φορά που πήγα να μιλήσω στους παίκτες, είχε κοπεί το ρεύμα στο προσωπικό κέντρο».