Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τρέξε Άρη, τρέξε!


Του Αντώνη Γκάτζιου

Ο Άρης έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής του και (αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα), το στίγμα του για τη νέα σεζόν κάνει... μπαμ: Πιεστική άμυνα και σε κάθε ευκαιρία... τρέξιμο αλά Μπολτ!


Πέραν του Τζέρεμι Χαντ οι «κίτρινοι» δεν έχουν Αμερικανούς παίκτες, οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που δίνουν ενέργεια και αθλητικότητα σε μια ομάδα. Ο Βαγγέλης Αγγέλου προσπαθεί να καλύψει αυτό το χάντικαπ με συγκεκριμένους τρόπους. Μπορεί ο Άρης να μην έχει ξένους, αλλά έχει φρέσκα πόδια τα οποία είναι απαραίτητα στους δύο τομείς που έχει ρίξει το βάρος: Την πίεση και την ταχύτητα. Ακόμα και σε (πολύ) ανώτερους αντιπάλους, όπως η Μπάμπεργκ, η Μπάνβιτ και η Λιέτουβος Ρίτας, ο Άρης έτρεχε σε κάθε ευκαιρία. Η επιθετική συγκομιδή του τουρνουά (67π. ανά αγώνα) μπορεί να μην ήταν μεγάλη, όμως η κατεύθυνση της ομάδας ήταν σαφής και ο Χαλκιδαίος κόουτς περιμένει ότι με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν και οι πόντοι. Άλλωστε στην Ελλάδα, πλην Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, οι αντίπαλοι δεν είναι του επιπέδου των προαναφερόμενων ομάδων, οπότε οι «κίτρινοι» δοκίμασαν το «νέο» παιχνίδι τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Οι (πολλοί) γκαρντ

Όπως σε κάθε ομάδα, το «κλειδί» σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι οι γκαρντ. Απ' αυτούς ξεκινά η επίθεση, αλλά και η άμυνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις συμπεριλαμβανομένου του Λαρεντζάκη) απ΄οτις πέντε (Μήτογλου) προσθήκες στο ρόστερ παίζουν στο «1-2». Οι τρεις, μάλιστα (Αθηναίου, Γκίκας, Πουλιανίτης) είναι «άσοι», θέση στην οποία ο Άρης «πόνεσε» πέρυσι. «Με το καλημέρα» φάνηκε ότι αναφορικά με τους «κοντούς»… όλοι οι καλοί χωράνε. Ο Αγγέλου, όπως και οι περισσότεροι «σύγχρονοι» προπονητές, αρέσκεται να παίζει με δύο, ακόμα και τρεις χειριστές της μπάλας στην ίδια πεντάδα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι γκαρντ του Άρη (Αθηναίου, Μποχωρίδης, Γκίκας, Μούρτος, Λαρεντζάκης, Πουλιανίτης) έπαιξαν στο Μπάμπεργκ σχεδόν το μισό χρόνο όλης της ομάδας κατά μέσο όρο (94.57 από τα 200 λεπτά, με τους δύο τελευταίους, μάλιστα, να αγωνίζονται μόλις 5.8’ και 2.37’ αντίστοιχα) αν και τυπικά «περιορίζονται» σε δύο από τις πέντε θέσεις της πεντάδας. Φέτος ο Άρης έχει καλύτερους χειριστές και παίκτες που μπορούν να τρέξουν την ομάδα. Τα λάθη βέβαια ήταν αρκετά, το ποσοστό στο τρίποντο μη ικανοποιητικό, όμως αυτοί είναι τομείς που διορθώνονται. Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι παρά τους 67 πόντους κατά μέσο όρο οι «κίτρινοι» είχαν 15 ασίστ ανά αγώνα.

Οι φόργουορντ - «κλειδιά»

Πηγαίνοντας πιο «ψηλά», είναι εμφανές ότι ρόλο «κλειδί» θα παίξουν φέτος οι δύο βασικοί φόργουορντ του Άρη, ο Μιχάλης Πελεκάνος και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ. Ο πρώτος, με δεδομένη την αδυναμία του Αγγέλου σε χαμηλά σχήματα, «περνάει ώρα» και στη θέση του πάουερ φόργουορντ, αυξάνοντας την ταχύτητα της ομάδας, την ώρα που είναι και από τους καλύτερους αμυντικούς της. Ο Βεζένκοφ από την πλευρά του είναι εμφανές ότι θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ομάδας. Πολλά playsέχουν γίνει γι΄ αυτόν και ο Αγγέλου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθετική ποιότητά του και την ταχύτητα από τη θέση «4», αλλά και το καλό του σουτ.

Ρόλο «κλειδί» έχει και ο Αντώνης Ασημακόπουλος, ο οποίος (ελλείψε βέβαια και του Ζήση Σαρικόπουλου, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος) ανεβαίνει και στο «5», ενώ αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος του Ευθύμη Τσακαλέρη.

Ο «διπλός» ρόλος του Χαρίση

Ο Κώστας Χαρίσης έδειξε ανοδικές τάσεις από το τέλος της περσινής σεζόν και από τα πρώτα φιλικά φάνηκε ότι δε θα είναι άκρως αμυντική η παρουσία του στη ρακέτα. Οι περιφερειακοί τον ψάχνουν πολύ, ειδικά στο πικ εντ ρολ και δεν είναι τυχαίο ότι στα ματς του Μπάμπεργκ πήρε 25 προσπάθειες σε τρία ματς, παρότι έπαιζε ένα ημίχρονο κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα, ο Αγγέλου προσπαθεί να τον αξιοποιήσει και στον τομέα της πάσας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που «μοιράζει παιχνίδι» από την κορυφή. Ειδικά με τον Βεζένκοφ είχε κάποιες καλές συνεργασίες.

Οι απόντες

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι από τον Άρη λείπουν δύο παίκτες που έχουν ρόλο στα πλάνα του Αγγέλου. Ο κόουτς του Άρη δε χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι τον Τζέρεμι Χαντ τον περιμένει σαν «νέα μεταγραφή» όταν επιστρέψει. Με δεδομένη την περιστασιακή μετατόπιση του Πελεκάνου στο «4» και τη σχετική απειρία των περισσότερων περιφερειακών, ο Αμερικανός αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα «φτερά». Όσο για τον Σαρικόπουλο; Θα δίνει ανάσες στον Χαρίση (ώστε να μην «ξεζουμίζεται» και ο Ασημακόπουλος «παίζοντας με παίκτες 2.15, 2.20»,όπως είπε ο Χαρίσης) και όταν επιστρέψει, θα έχει ρόλο και στο επιθετικό κομμάτι.

Τα ριμπάουντ

Στην παρούσα φάση ο Άρης είναι δύο παίκτες μείον στη φροντ λάιν, σε σχέση με πέρυσι (Σαρικόπουλος, Τσιάρας). Ο τομέας των ριμπάουντ ήταν, είναι και θα είναι νευραλγικός, ειδικά για μία ομάδα που θέλει να τρέξει. Με ικανοποίηση ο Αγγέλου είδε να επιτυγχάνεται ως τώρα η ομαδική προσπάθεια που θέλει σ’ αυτό το κομμάτι στο οποίο συμβάλουν ακόμα και οι γκαρντ της ομάδας. Κάτι που θα χρειαστεί απέναντι σε αντιπάλους με καλύτερες φροντ λάιν απ’ αυτήν του Άρη.

Το επιμύθιο; Ο Αγγέλου αλλά και οι παίκτες διαπίστωσαν ότι ο Άρης «χωράει» μεγάλη βελτίωση σε καίριους τομείς, όπως η αποτελεσματικότητα στην επίθεση και οι συνεργασίες στην άμυνα. Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ο Άρης έγινε ξαφνικά... ομαδάρα,όμως δείχνει τις προδιαγραφές για να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον (με δεδομένη και την ελληνικότητα του ρόστερ) στο νέο πρωτάθλημα. Το αν θα τα καταφέρει άμεσα είναι άγνωστο, άλλωστε ουδείς κρύβει ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας ομάδας με ορίζοντα ετών, η οποία με τις προσθήκες μερικών ξένων τα επόμενα χρόνια να μπορεί να κυνηγήσει πιο μεγάλα πράγματα.

πηγή: basketplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου