Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρώτο σπίτι του Άρη


Τον χρόνο πίσω γύρισε η ΠΑΕ Άρης, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του περιπτέρου της ΚΜΑ στη ΔΕΘ, και θυμάται το πρώτο σπίτι του ποδοσφαιρικού τμήματος, επί της Λεωφόρου Στρατού.


Όπως αναφέρει με ανάρτηση της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook

"Με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου του ΑΡΗ στη ΔΕΘ (10/09, 19:00), γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε το πρώτο σπίτι της ομάδας μας (μετά από πολλές περιπλανήσεις), που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον χώρο της Έκθεσης.


Εκεί εγκαταστάθηκε ο ΑΡΗΣ, επί της Λεωφόρου Στρατού (σημερινό Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης») από το καλοκαίρι του 1927 έως το 1939, πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα Ελλάδας το 1928 και το 1932.

Στις 18 Ιουνίου του 1927 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου, το οποίο είχε χωρητικότητα 4.000 θεατών.

Η τελετή των εγκαινίων συνοδεύτηκε με διεθνές φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Βοϊβοντίνα του Νόβισαντ με τον ΑΡΗ να επικρατεί με το επιβλητικό 5-2".

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι το κόστος των εργασιών κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου υπολογίστηκε στο τεράστιο ποσό των 250.000 δραχμών για εκείνη την εποχή, και για να ολοκληρωθούν τα έργα χρειάστηκε να συνεισφέρουν με ώρες εθελοντικής εργασίας πάμπολλοι ανώνυμοι και επώνυμοι φίλαθλοι του Άρη. Όσο για την κατασκευή του γηπέδου αυτή χαρακτηριζόταν από την ύπαρξη ορισμένων ξύλινων κερκίδων, και μερικών παραπηγμάτων για τις ανάγκες της ομάδας, ενώ 5 χρόνια αργότερα κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου αναδιαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου.

Όμως το 1939 η Πολιτεία θα αναγκάσει το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη να εγκαταλείψει την έδρα του και αυτή τη φορά να μετεγκατασταθεί σε μια άλλη περιοχή μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την πικρία των φιλάθλων του Άρη καθώς άφηναν ένα μέρος όχι μόνο όπου είχαν εργασθεί για αυτό αλλά όπου είχαν δει και την ομάδα τους να ανεβαίνει αθλητικά. Μετά από την απόφαση της παραχώρησης χώρου στην περιοχή Χαριλάου, η διοίκηση του Άρη προχώρησε εκεί στην ανέγερση εγκαταστάσεων όπου από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται η έδρα της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου