Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνέντευξη του Δημήτρη Ηλιάδη


Συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης μιλώντας για όλους και για όλα στο Δημαρχικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης φρόντισε να μιλήσει ανοιχτά με ονόματα και αριθμούς για θέματα που αφορούνε την ΠΑΕ Άρης σύμφωνα με ότι παρέλαβε η διοίκησή του από την ημέρα που ανέλαβε δράση αλλά και επί των ημερών της διοίκησης της ΚΑΕ.

"Ξεκινώντας τη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα πρέπει να πω δύο πράγματα για τα χαρακτηριστικά της.

Πρώτον για την επιλογή του χώρου. Για όλους τους ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του ΑΡΗ. Η πόλη που γεννήθηκε ο ιστορικός μας σύλλογος. Οπότε η παρουσία μας στο Δημαρχειακό μέγαρο που είναι το διοικητήριο της πόλης έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ βαδίζουμε στον εορτασμό των 100 χρόνων του Συλλόγου.

Ο δεύτερος συμβολισμός έχει να κάνει με τις δύο πρώτες έδρες του ΑΡΗ, οι οποίες ήταν λίγα μέτρα από το σημερινό Δημαρχείο. Στην Καμάρα και στο Πεδίο του Αρεως. Ευχαριστούμε λοιπόν τον δήμαρχο κ. Μπουτάρη και τον δημοτικό συμβούλιο για την φιλοξενία.

Ξεκαθαρίζω ότι η συνέντευξη Τύπου δεν έχει απολογιστικό χαρακτήρα, αλλά ενημερωτικό.

Εκείνο που πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας είναι ότι η ΠΑΕ ΑΡΗΣ βρίσκεται στη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσουμε το δικαστήριο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιβίωση της εταιρείας. Ακολουθούμε μία νομική στρατηγική την οποία είμαι υποχρεωμένος να ασπαστώ. Σύμφωνα με αυτή θα πρέπει σε πολλά πράγματα να κρατάμε κλειστά τα χαρτιά μας, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν έχουμε καμία διάθεση να θυσιάσουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να αποκρούσουμε διάφορες κατηγορίες που ακούγονται για την διοικητική μας πολιτική.

Στον ΑΡΗ δεν μπήκαμε με τους συνεργάτες μου με τον μανδύα του Σωτήρα. Σε μία δύσκολη στιγμή εκτιμήσαμε ότι μπορούσαμε να βοηθήσουμε με τη συμπαράσταση όλων των ΑΡΕΙΑΝΩΝ στην οικονομική εξυγίανση και στην αγωνιστική ανόρθωση της ομάδας.

Βρήκαμε 160 ευρώ ταμείο και 31.824.236 ευρώ χρέη προς τρίτους.

Από την πρώτη ημέρα εννέα στα 10 τηλεφωνήματα ήταν για προηγούμενες υποχρεώσεις. Σ' όλες τις συζητήσεις με παίκτες και προμηθευτές αντιμετωπίζαμε την καχυποψία τους. Είχε ο ιστορικός ΑΡΗ την στάμπα του αναξιόπιστου. Συρθήκαμε σ' όλες τις διαπραγματεύσεις ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας.

Υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις που δημιουργούσαν άμεσο κίνδυνο για την αφαίρεση βαθμών μόλις θα άρχιζε το πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό ρίξαμε το βάρος πρώτα στις απαιτήσεις που υπήρχαν από τους ποδοσφαιριστές.

Πετύχαμε ψαλίδισμα όλων των υποχρεώσεων περίπου κατά 60% και κάναμε τους περισσότερους διακανονισμούς αποπληρωμής σε βάθος χρόνου. Ο Σηφάκης για παράδειγμα είχε απόφαση τελεσίδικη 988.000 ευρώ. Με τις προηγούμενες διοικήσεις συζητούσε απαιτώντας τουλάχιστον 750.000 ευρώ αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Τελικώς συμφωνήσαμε να κλείσει η υπόθεση στις 400.000 ευρώ που ήταν τα δεδουλευμένα, οι τόκοι και οι αμοιβές των δικηγόρων του.

Συγχρόνως για πρώτη φορά στα χρονικά το Δημόσιο έκανε θετική εισήγηση για την εξυγίανση μίας ΠΑΕ. Δεν ήταν μία απλή υπόθεση.

Δίνουμε έμφαση και ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που στήριξε αυτήν την προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο συμβάλλεται σε διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99. Χρειάστηκε πολιτική παρέμβαση που εκφράστηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων εσόδων κ. Θεοχάρη.

Με τους υπολογισμούς που κάνει η ομάδα των νομικών και των οικονομολόγων μετά την είσοδο στο άρθρο 99 τα χρέη του ΑΡΗ θα υποχωρήσουν περίπου στα 15 εκατομμύρια. 

Η διοίκηση μας αναλώθηκε πολύ για να ξεμπλέξει πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος.

Για παράδειγμα η Sportvision είχε στα χέρια της τελεσίδικες αποφάσεις 2.150.000 ευρώ, και μία εκκρεμοδικία 900.000 ευρώ. Πετύχαμε κούρεμα 90% του χρέους και την αποπληρωμή του 10% σε πέντε χρόνια. Κάναμε νέα σύμβαση με όρους που συμφέρουν την ΠΑΕ. Ακόμη στα χρέη που βρήκαμε και είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα ήταν 612.000 ευρώ προς την ΕΠΟ με την οποία κάναμε συμβιβασμό και 98.000 ευρώ στη Super League.

Η Κοινωνία Μελών ΑΡΗ έχει στα χέρια της σχετική ενημέρωση για τα οικονομικά. Ακόμη το λογιστήριο είναι ανοικτό για όποιον ενδιαφέρεται και έχει έννομο συμφέρον. Η εποχή του σκοταδισμού πέρασε. Τα χρέη είναι απύθμενα και δεν τα δημιούργησε η σημερινή διοίκηση. Υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσό σε εκκρεμοδικίες στην ΟΥΕΦΑ στην οποία προσέφυγαν ξένοι ποδοσφαιριστές και αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στο σώμα του ΑΡΗ.

Μία περίπτωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αφορά τη λύση συμβολαίου ξένου ποδοσφαιριστή κοινή συναίνεση στις 10 Αυγούστου 2009 χωρίς καμία οικονομική απαίτηση από την πλευρά του. Τη λύση την υπέγραψε ο πρόεδρος κ. Αθανασιάδης και υπάρχει γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση. Βρήκαμε σε φωτοαντίγραφο την ίδια υπεύθυνη δήλωση με συμπληρωμένο το ποσό των 12.000 ευρώ ως απαίτηση του ποδοσφαιριστή. Λίγο το κακό μέχρι εδώ.

Υπάρχει όμως και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την ίδια ημερομηνία με υπογραφή του εκτελεστικού διευθυντή και του ποδοσφαιριστή χωρίς γνήσια υπογραφής. Το συμφωνητικό προβλέπει αποζημίωση 220.000 ευρώ στην περίπτωση που δεν βρει ομάδα ο ποδοσφαιριστής. Μ' αυτό το συμφωνητικό προσέφυγε στην FIFA και διεκδικεί το ποσό. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα, αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει μία ανακολουθία στον χειρισμό του θέματος.

Ενημερώνω τους φίλους της ομάδας ότι όλες αυτές οι συμβάσεις ελέγχονται μία-μία και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα των ερευνών. Στο σημείο αυτό καταγγέλλω άνθρωπο του ΑΡΗ που συμμετείχε σε προηγούμενες διοικήσεις ότι ενώ διαπραγματευόμουν συμφωνία με τον κ. Ζελελίδη, νομικό εκπρόσωπο των Καστίγιο, Φατί, Ντίκο, Σανκαρέ, του τηλεφώνησε -αυτό τουλάχιστον μου αποκάλυψε- και του ζήτησε να μην υπογράψει τη συμφωνία γιατί έρχεται επενδυτής.

Αυτό έγινε πριν καλά καλά κλείσουμε έναν μήνα στη διοίκηση. Ζήσαμε και κωμικές καταστάσεις. Ο κ. Κώνστας μέλος του ψηφοδελτίου του κ. Σκόρδα με δημόσια δήλωση του πριν ακόμη συμπληρώσουμε ένα μήνα στη διοίκηση μας καλούσε να παραιτηθούμε με αστεία επιχειρηματολογία. Μέσα σε αυτό το κλίμα τεχνητής αμφισβήτησης από ανθρώπους που έβλαψαν αποδεδειγμένα τον ΑΡΗ πετύχαμε για το άρθρο 99:

• Μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές αναδιαρθρώσεις που έχουν συμβεί στη χώρα
• Δώσαμε έμφαση στο ποσοστό συμβαλλομένων πιστωτών που φθάνει το 68,5%
•Ακριβή ποσά και ποσοστά θα ανακοινώσουμε μετά την απόφαση του δικαστηρίου γιατί δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε την κρίση του Δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι το Δικαστήριο θα επικυρώσει τη συμφωνία, τη στιγμή μάλιστα που αυτή υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, όπως πανηγυρικά αποδέχθηκε και η Πολιτεία συμμετέχοντας στη διαδικασία εξυγίανσης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.
• Εξαιρετικής σημασίας είναι το υψηλό ποσοστό συναινούντων ποδοσφαιριστών. Σχεδόν όλοι όσοι είχαν προσφύγει στα αθλητικά δικαστήρια επέλεξαν να συμβληθούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία του άρθρου 99. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όσους - λίγους - δεν συμβλήθηκαν, καθόσον οι ρυθμίσεις είναι αντίστοιχες εκείνων που προβλέπει το "μνημόνιο" της ΕΠΟ.
• Με την ΕΠΟ υπάρχει συνεργασία και κατανόηση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι έκτακτες περιστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με έκτακτα μέτρα.
• Τα 99 χρόνια του ΑΡΗ, μας βρήκαν στο άρθρο 99. Τα 100, μας βρίσκουν στην ανατολή μιας νέας εποχής. Σταθερά και συγκροτημένα χαράζουμε πορεία για έναν οικονομικά βιώσιμο, ανταγωνιστικό και δημιουργικό ΑΡΗ.

ΤΟ "ΟΡΦΑΝΟ" ΔΑΝΕΙΟ

Στον ΑΡΗ δεν βρήκαμε μόνο χρέη προς τους ποδοσφαιριστές, τους πιστωτές και προς το δημόσιο. Βρήκαμε και ένα "ορφανό" δάνειο 400.000 ευρώ. Λογιστική εγγραφή δεν υπήρχε οπότε ούτε ξέρουμε προς το παρόν που πήγαν τα λεφτά.

Την ΠΑΕ την ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο δανειστής από τον οποίο περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Το "δάνειο" πάρθηκε επί διοίκησης Αθανασιάδη την άνοιξη του 2012 λίγους μήνες δηλαδή πριν την αποχώρηση της.

Μόλις έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση μας θα ενημερώσουμε τον κόσμο του ΑΡΗ. Αυτή την ΠΑΕ παραλάβαμε και δυστυχώς υπάρχουν καταστροφείς της αγαπημένης μας ομάδας, που παρουσιάζονται ως οι νέοι σωτήρες της.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Ανακοίνωσα προεκλογικά ότι υπάρχει διάθεση από φίλους μου επιχειρηματίες για χορηγίες ύψους 1,4 εκ ευρώ. Αυτό είναι μία πραγματικότητα και επιβεβαιώθηκε δημοσίως από τους συνομιλητές μου. Η δέσμευση μου παραμένει, δεν την αναιρώ, και δεν ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Δεν έχω πει ούτε ένα ψέμα απευθυνόμενος στους ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ.

Αξίζει όμως να πω δύο λόγια για την κατάσταση που παραλάβαμε τόσο σε επίπεδο χορηγιών όσο και σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών. Τα δεδομένα λοιπόν ήταν τα εξής:

(α) πλήρη έλλειψη δομών, οργάνωσης και ελέγχου 
(β) ανυπαρξία εμπορικού τμήματος και τμήματος μάρκετινγκ
(γ) καταγγελμένες συμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιδίκαση υπέρογκων ποσών εις βάρος της ΠΑΕ, λόγω αθέτησης των συμβατικών της υποχρεώσεων 
(δ) βίαιη απομάκρυνση από την ομάδα μεγάλων χορηγών και επιχειρηματικών συνεργατών που στήριζαν την ομάδα για πολλά χρόνια
(ε) αρνητικό κλίμα και κακό όνομα στην αγορά, με συνέπεια την άρνηση από υποψήφιες εταιρίες-χορηγούς και προμηθευτές για επένδυση και συνεργασία με την ομάδα αντίστοιχα
(στ) συμφωνίες οι οποίες υλοποιούνταν μέσω προφορικών υποσχέσεων και κατ' επέκταση δέσμευαν την ΠΑΕ χωρίς να υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις και ανάλογο αντίτιμο
(ζ) δέσμευση θέσεων προβολής στη φανέλα του ΑΡΗ με εξευτελιστικό αντίτιμο για το βάρος που φέρει το όνομα μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής ομάδας 
(η) εγκατάλειψη και απαξίωση της "ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ" και των εμπορικών της καταστημάτων.

Η προσπάθεια υπαγωγής στο άρθρο απλώς άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για τις χορηγίες. Ξεκαθαρίζω ακόμη ότι οι χορηγίες θα είναι χρήματα που θα βοηθήσουν την ΠΑΕ να είναι συνεπέστατη στην αποπληρωμή των δόσεων για το άρθρο 99 και όχι για να κατασπαταληθούν σε μεταγραφές και σ' άλλες υποχρεώσεις. Άρα ο χρόνος ολοκλήρωσής τους δεν έχει καμία σημασία. Η ΠΑΕ έχει μία συνέπεια στις πληρωμές της και η ολοκλήρωση των χορηγικών συμφωνιών δεν θα δημιουργούσε θεαματικές αλλαγές στη λειτουργία της.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τα χορηγικά προϊόντα που έχει η ΠΑΕ ΑΡΗΣ προς διαπραγμάτευση είναι συγκεκριμένα. Οπότε με δεδομένο ότι γίνονται συζητήσεις και με εταιρείες που θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους με τον ΑΡΗ σε μέγιστο βαθμό (κάτι παραπάνω από μία απλή χορηγία φανέλας ή μία πινακίδα), ακολουθούμε ένα πλάνο δράσης προς όφελος της ΠΑΕ. Σύντομα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι έπρεπε να κάνουμε τους ντεντέκτιβ προκειμένου να ανακαλύψουμε που βρίσκονται οι κάθε λογής συμβάσεις. Βρήκαμε ένα μπάχαλο το οποίο προφανώς εξυπηρετούσε κάποιους. Η εικόνα ήταν θλιβερή.

Τελευταίο κρούσμα μία υποχρέωση προς εταιρεία τηλεοράσεων για διαφήμιση στο πίσω μέρος της φανέλας. Θα παρακαλούσα τον κ. Ζαμπέτα ή κάποιον από τις προηγούμενες διοικήσεις εάν έχει αντίγραφο της σύμβασης να μας την φέρει.

Το μόνο που βρήκαμε ήταν ένα πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης με την εταιρεία με ημερομηνία 20/9/2012 που μας υποχρέωνε να επιστρέψουμε 42.000 ευρώ και να διαφημίσουμε την ίδια εταιρεία το 2013 και το 2014 με αντίτιμο 20.000 ευρώ τη χρονιά. Δεν ξέρουμε τι προέβλεπε η αρχική σύμβαση καθώς δεν την έχουμε. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το αντίτιμο είναι εξευτελιστικό για τη δυναμική του ΑΡΗ.

O ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Έσοδα προφανώς προέκυψαν και από την χρήση του ηλεκτρονικού πίνακα ο οποίος στοίχησε 300.000 ευρώ στην ΠΑΕ. Τον βρήκαμε χαλασμένο και την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα πτωχευμένη. Τεχνικοί επιχειρούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος να αποκαταστήσουν τη βλάβη, αλλά το ερώτημα παραμένει: Από το 2007 που πρωτολειτούργησε πόσες διαφημίσεις προβλήθηκαν και πόσα χρήματα εισπράχτηκαν; Ερωτούμε και περιμένουμε απάντηση γιατί στο λογιστήριο δεν υπάρχει καμία τιμολογημένη εγγραφή χορηγικής προβολής από το συγκεκριμένο σημείο.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΕ

Υπάρχει και μία οικονομική εκκρεμότητα από τον Σέρχιο Κόκε. Το ερώτημα εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΑΡΗΣ έχει ανείσπρακτες επιταγές ύψους 650.000 ευρώ. Υπάρχει και οφειλή της ΠΑΕ προς τον ποδοσφαιριστή 40.000 ευρώ από δεδουλευμένα, πριμ κ.λ.π. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο Κόκε δίνει 650.000 ευρώ επιταγές προκειμένου να μείνει ελεύθερος.

Η ΠΑΕ του χρωστούσε 40.000 ευρώ και αντί να τα συμψηφίσει με τις επιταγές αφήνει ανοικτή την οφειλή. Αυτό τον χειρισμό εάν δεν τον θεωρήσω ύποπτο σίγουρα είναι παραγοντική βλακεία. Οι δύο πρώτες επιταγές αυτής της θλιβερής ιστορίας που έληξαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011 σφραγίστηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για τις υπόλοιπες υπήρξε μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Πληροφοριακά ενημερώνω ότι η τελευταία επιταγή έληξε τον Ιανουάριο του 2012.

Η διοίκηση μας έχει δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο της Ισπανίας να ασχοληθεί με το θέμα, προκειμένου η ΠΑΕ να εισπράξει τα 650.000 ευρώ. Για διαχειριστικά θέματα του παρελθόντος δε θα κάνω καμία αναφορά πέραν των τριών περιστατικών. Δηλώνω όμως ότι έχει δοθεί εντολή σε ανεξάρτητο φορέα μόλις τελειώσει το έλεγχο η ΝΕΧΙΑ να προχωρήσει σε ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των τελευταίων 10 χρόνων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν διαχειριστικές παρανομίες. Όσα επιβαρυντικά στοιχεία προκύψουν ανεξαρτήτως από το ποιους θα αφορούν θα σταλούν στη δικαιοσύνη.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Αναλαμβάνοντας τις τύχες της ΠΑΕ ΑΡΗΣ ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες. Σεβαστήκαμε όλες τις ενέργειες που έγιναν για το άρθρο 99 και τις υποστηρίξαμε προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ξοδέψαμε μαζί με τους συνεργάτες μου εκατοντάδες ώρες προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνίες. Από τη στιγμή που όλοι συμφωνήσαμε ότι ο ΑΡΗΣ χωρίς την υπαγωγή στο άρθρο δεν μπορεί να επιβιώσει το βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες αστοχίες στο αγωνιστικό οι οποίες όμως δεν είναι καταστροφικές. Στο ποδόσφαιρο κάθε απόφαση που παίρνεται τη στιγμή που παίρνεται έχει άλλη αξία από το να κριθεί μετά από έναν ή δύο μήνες. Κανείς από τη διοίκηση δεν ήθελε το κακό του ΑΡΗ. Σχεδιάσαμε κάποια πράγματα τα οποία δεν βγήκαν.

Επιλέξαμε τον Γιάννη Χατζηνικολάου γιατί μιλώντας πολλές φορές μαζί του μας έπεισε ότι μπορεί να προσφέρει στον ΑΡΗ αυτά που ήθελε η ομάδα. Εξακολουθώ να τον εκτιμώ παρότι οι συγκυρίες δεν τον βοήθησαν. Είναι ηθικός και ικανός απλώς δεν του βγήκαν τα αποτελέσματα. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος προπονητής που έχει αυτή την τύχη. Αυτός είναι δυστυχώς ο νόμος του ποδοσφαίρου.

Η πρόσληψη του πάντως, το επαναλαμβάνω, δεν είχε καμία σχέση με τον τόπο καταγωγής του. Αυτό ήταν το περιτύλιγμα που έβαλαν κάποιοι κακοήθεις προκειμένου να απαξιώσουν την πρόσληψή του. Εκεί που ομολογώ ότι κάναμε άστοχη κίνηση ήταν στην τοποθέτηση του κ. Μούτα στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας για την ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά αποδείχθηκε ότι ο κ. Μούτας παρά την διάθεση που είχε δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης.

Του εμπιστευτήκαμε το σχεδιασμό της ομάδας σε συνεργασία με τον προπονητή. Κάποιοι παίκτες που αποκτήθηκαν ήταν ανέτοιμοι, αλλά από τη στιγμή που είναι κεφάλαιο της ομάδας θα πρέπει να προστατευθούν ώστε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ισχυρός ΑΡΗΣ με δεσμεύσεις στις μεταγραφές δεν γίνεται. Για αυτό προτείναμε στην Super League να μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε και δύο ξένους κάτω των 24 χρόνων, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από τις άλλες ΠΑΕ.

Μόλις τελεσιδικήσει η υπαγωγή στο άρθρο 99 θα παλέψουμε την άρση του εμπάργκο στις μεταγραφές ακόμη και τον Ιανουάριο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Για τον αντικαταστάτη του Γιάννη Χατζηνικολάου αντιδράσαμε άμεσα γνωρίζοντας τι θέλει ο ΑΡΗΣ. Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε οικονομική υπέρβαση για προπονητές όπως ο Κούπερ και ο Αντιτς ή να βρούμε προπονητή που συγκεντρώνει άλλες αρετές όπως ο Αριέλ Γιάκομπς που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με την Αντερλεχτ Βελγίου και ο καλύτερος Σέρβος προπονητής που είναι ο Ζόραν Μιλίνκοβιτς. Όλοι κατά τη γνώμη μας συγκεντρώνουν για τους δικούς τους λόγους τα όσα υποσχεθήκαμε στον κόσμο του ΑΡΗ.

Ο κ. Κούπερ, ο οποίος έφυγε πικραμένος από τον ΑΡΗ, τον οποίο πραγματικά θέλαμε, είχε πολύ μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις τις οποίες τις σεβαστήκαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να υπερβούμε σ' αυτή τη χρονική στιγμή κατά τόσο πολύ το μπάτζετ. Τον ευχαριστήσαμε και σταμάτησε κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Ο κ. Αντιτς που ήθελε να επιστρέψει στην Ευρώπη ρίχνοντας μάλιστα αισθητά τις οικονομικές του απαιτήσεις, ενώ ξεκινήσαμε μία συζήτηση με τον γιό του τελικώς ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορεί να "σπάσει" το συμβόλαιο του.

Ο κ. Γιάκομπς ενώ μας προτάθηκε τελικώς προτίμησε να ξεκουραστεί για φέτος. Όλες αυτές οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες, καθώς την απόφαση την παίρνουν δύο πλευρές. 

Τελικώς συμφωνήσαμε με τον κ. Μιλίνκοβιτς ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και το επιβεβαιώνει κάθε ημέρα στην προπόνηση. Εκτιμούμε ότι κάναμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές, έχει υψηλούς στόχους και μπορεί να αλλάξει την αγωνιστική φυσιογνωμία της ομάδας. Η παρουσία του Ζόραν Λόντσαρ αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για το νέο προπονητή. 

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΝΟΣ-ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ

Το μπάτζετ ήταν συγκεκριμένο και ενταγμένο στο πλάνο εξυγίανσης της ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι επιλογές των ποδοσφαιριστών αλλά και η προετοιμασία η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με το 30% της δαπάνης των προηγούμενων χρόνων. Μας ενόχλησε το γεγονός ότι είχαν προεισπραχθεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα των φιλικών για τις χρονιές 2013 και 2014.

Γνωρίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει η ομάδα στις μεταγραφές από τις πρώτες συναντήσεις που έκανα ήταν με τον εκπρόσωπο του Παπαστεριανού και του Παπαζαχαρία. Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν συμβόλαια 190.000 ευρώ και 160.000 ευρώ τον χρόνο αντίστοιχα. Η εκτίμηση μας ήταν ότι τα ποσά αυτά ήταν υπερβολικά.

Τους προτάθηκε το ποσό που τους οφείλεται μαζί με τα μανατζερικά που ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ να το αποπληρώσει ο ΑΡΗΣ σε 5 χρόνια. Συγχρόνως τους έγινε πρόταση να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους για δύο χρόνια με αμοιβή 100.000 ευρώ και 80.000 ευρώ το χρόνο. Θεώρησαν την πρόταση υποτιμητική.

Ζήτησε ο εκπρόσωπός τους, νέα συνάντηση στις 8 Ιουλίου, όταν πλέον είχε παρέλθει το χρονικό δικαίωμα για τις ανανεώσεις. Η νέα πρότασή τους, ήταν να εξοφληθούν τα οφειλόμενα σε ένα χρόνο, δηλαδή την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και να υπογράψουν νέο τριετές συμβόλαιο έναντι 400.000 και 300000 ευρώ συνολικά ο καθένας. Από αυτά τα χρήματα την πρώτη χρονιά θα έπαιρναν 50.000 και 30.000 αντίστοιχα και τα υπόλοιπα θα μοιραζόταν τις δύο επόμενες χρονιές.

Δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά ακόμη κι αν συμφωνούσαμε, η απάντηση από την Super League ήταν αρνητική στο ερώτημα εάν μετά τις 30 Ιουνίου μπορούμε να κάνουμε ανανεώσεις συμβολαίων. Εμείς δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του ΑΡΗ όπως έκαναν οι προηγούμενοι με τις επιλογές τους. Πιστεύουμε ότι ο ΑΡΗΣ για να γίνει δυνατός θα πρέπει να βρει το σημείο μηδέν των χρεών του.

Κλείνω εδώ το θέμα γιατί εκτιμώ ότι η παρελθοντολογία δεν ωφελεί. Από το σημείο να γίνουν κάποιες επιλογές που στην εξέλιξη τους να αποδεικνύονται λανθασμένες, μέχρι την καταστροφολογία που επιχειρείται να περάσει στην ομάδα με μότο "ο ΑΡΗΣ θα πέσει κατηγορία" υπάρχει μεγάλο κενό.

Οι κινδυνολόγοι έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να δρομολογήσουν εξελίξεις στην ομάδα γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και πρόσωπα. Η ομάδα αντέδρασε στον αγώνα με τον Λεβαδειακό και έδειξε σημεία αγωνιστικής βελτίωσης. Δηλώνω με σιγουριά ότι ο ΑΡΗΣ που πληρώνει τις αμαρτίες των προηγούμενων χρόνων όχι μόνο δεν θα κινδυνεύσει, αλλά θα κάνει και μία αξιοπρεπέστατη πορεία.

Η ΚΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

To μέλλον του ΑΡΗ περνάει μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Η ΚΜΑ είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Το μοντέλο δεν το εφηύρα εγώ. Το βρήκα, το σεβάστηκα και θα το σέβομαι όσο θα υφίσταται με την σύμφωνη γνώμη των Αρειανών. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να κάνει την επανεκκίνησή της και αυτό δήλωσα και πριν την εκλογή μου. Έκανε εξαιρετική δουλειά στη ΔΕΘ και έχουμε θετική συνεργασία όπου χρειάζεται.

Σέβομαι τους θεσμούς, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για να γίνει δυνατός και ανταγωνιστικός ο ΑΡΗΣ χρειάζεται ισχυρό επενδυτή. Επενδυτή όμως, και όχι επιχειρηματικό λαμόγιο με αφερέγγυους προξενητές και προθέσεις.

Σας αποκαλύπτω ότι έναν τέτοιο πανίσχυρο επιχειρηματία από το εξωτερικό, τον έχω πείσει να επενδύσει στον ΑΡΗ, αλλά μου ξεκαθάρισε ότι μέχρι την απόφαση για το 99 δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση. Είναι άτομο που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του ΑΡΗ, εάν έχουν αίσιο τέλος οι συζητήσεις που κάνει για δύο μεγάλα Deals στην Ελλάδα.

Βρισκόταν στην Αθήνα για τρεις ημέρες, καθώς επεκτείνει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα. Θα συναντηθώ και πάλι μαζί του και στο Λος Αντζελες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά δεν θα υπάρξει εξέλιξη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. 

Είναι πραγματικό πρόσωπο και δεσμεύομαι ότι ακόμη, κι αν ναυαγήσουν οι συζητήσεις, θα δώσω όλες τις λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Μιλάω με ειλικρίνεια. Τα σοβαρά deals γίνονται με εχεμύθεια και ανακοινώνονται ονόματα και διευθύνσεις, όταν υλοποιούνται. Σέρνονται τα ονόματα, μόνο των επενδυτών, που θέλουν να κάνουν διαφήμιση και στο φινάλε να αναστατώσουν την ομάδα.

Σ' αυτούς που θα πουν ότι προσπαθώ να αγοράσω χρόνο τους απαντώ ότι η ζωή μου δεν αλλάζει σε τίποτε εάν καθίσω ακόμη δύο μήνες στην ΠΑΕ. Η ζωή του ΑΡΗ μπορεί να αλλάξει όμως εάν τελικώς ο επενδυτής έρθει στην ομάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι όποιος δείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΑΡΗΣ πριν την απόφαση του δικαστηρίου για το άρθρο 99, θα είναι άτομο που θα έρθει για να παίξει με τις τύχες του ΑΡΗ. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν πλησιάζει μία ζημιογόνο επιχείρηση, ρισκάροντας εκατομμύρια.

Ο ΑΡΗΣ δεν πουλιέται στα καφενεία, ούτε χρειάζεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να αλλάξει χέρια. Ο σοβαρός επενδυτής που μπορεί να αποδείξει ότι έχει τα κεφάλαια, μπορεί από τώρα μέσα σε 48 ώρες να γίνει ο κάτοχος των υπαρχόντων μετοχών, να πάρει τα κλειδιά της ΠΑΕ και να διοικεί μέχρι να γίνει η αύξηση. Εμείς δεν θα προβάλουμε καμία αντίσταση. Όλα τα άλλα είναι σενάρια προκειμένου να ανακατώσουν την ομάδα.

ΟΙ "ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ" ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Από την πρώτη στιγμή που κάθισα στην καρέκλα του προέδρου εμφανίστηκαν διάφοροι υποψήφιοι για την ΠΑΕ ΑΡΗΣ, οι οποίοι τελικώς κατάλαβα ότι περισσότερο ήταν χρυσοθήρες, και λιγότερο επενδυτές. Θα μπορούσα εάν λειτουργούσα λαμογιακά, το ενδιαφέρον τους να το κάνω σημαία, και να παραμυθιάζω τον κόσμο του ΑΡΗ, υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια.

Δεν έκανα επικοινωνιακά παιχνίδια. Δούλεψα αθόρυβα, τους ζήτησα τις απαιτούμενες εγγυήσεις πριν ενημερώσω τους συνεργάτες μου στη διοίκηση, και τους παραπέμψουμε στην ΚΜΑ. Τελικώς αποδείχθηκε ότι ήταν άνθρακας ο θησαυρός.

Πριν ένα χρόνο είχα δηλώσει ότι η σωτηρία του ΑΡΗ είναι η υπαγωγή στο άρθρο 99. Τώρα δηλώνω ότι μαζί με την υπαγωγή απαιτείται και η παρουσία υγιούς επενδυτή για να δούμε τον ΑΡΗ στην κορυφή. Διαφορετικά η δυναμική του θα είναι συγκεκριμένη.

Κύριοι, δεν ήρθα στον ΑΡΗ για να κάνω διοικητική καριέρα, ούτε για να προβληθώ κάνοντας διαχείριση των εσόδων. Αυτά τα σύνδρομα τα ξεπέρασα πριν από 20 χρόνια. Στόχος μου ήταν και είναι η οικονομική εξυγίανση, και η δημιουργία μίας αξιόπιστης αγωνιστικά ομάδας με την προσέλκυση επενδυτή.

Στο πρώτο αποδεδειγμένα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Στο δεύτερο κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η ομάδα να βαδίσει στις επιτυχίες. Πρέπει να τα ξεχωρίσουμε όμως γιατί διαφορετικά βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα.

Αυτή η προσπάθεια βρήκε απέναντι της σταγονίδια του παρελθόντος. Εκείνους οι οποίοι είτε είχαν κάνει επάγγελμα τον ΑΡΗ, είτε πέφτουν εύκολα θύματα παραπληροφόρησης. Μαζί τους πρόθυμες μαριονέτες κινούνται και μιλούν εκτελώντας τις εντολές τους.

Ξέροντας καλά τον ρόλο τους έστησαν από την πρώτη ημέρα μηχανισμούς λάσπης, αλητείας και ψευτιάς. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι σ' αυτή τη βρωμιά δεν κόβεται τιμολόγιο. Τρομαγμένοι από το γεγονός ότι η εταιρεία βαδίζει προς την εξυγίανση, έστησαν πόλεμο φθοράς μου με τους κλακαδόρους τους, ο οποίος φούντωσε μετά τα τρία άτυχα αποτελέσματα.

Ο στόχος τους γνωστός. Επειδή στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος προσπάθησαν και προσπαθούν απαξιώνοντας τα πάντα να δημιουργήσουν τεχνητή κρίση αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευσή του. Είναι οι ίδιοι, που ενώ δεν είχαν μαντήλι να κλάψουν, και δεύτερο πουκάμισο να βάλουν, κράτησαν τα κλειδιά της ΠΑΕ για πολλά χρόνια. Που σπατάλησαν δεκάδες εκατομμύρια και έφυγαν αφήνοντας μία καταχρεωμένη ομάδα.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυκλοφόρησαν όποια κακοήθεια μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, με επιχείρημα ότι θέλουν το καλό του ΑΡΗ. Ποιοι; Αυτοί που έκλεψαν τα όνειρα των Αρειανών. 

Το τελευταίο τους σενάριο, είναι ότι θα φύγω στην Αμερική και δεν θα ξαναγυρίσω. Τους πληροφορώ λοιπόν τους ψεύτες, τους λασπολόγους, τους μυθομανείς και όλους εκείνους που κατέστρεψαν τον ΑΡΗ διασπαθώντας εκατομμύρια και βγάζουν γλώσσα ότι στην Αμερική είμαι υποχρεωμένος να ταξιδεύσω για επαγγελματικούς λόγους. Δυστυχώς γι' αυτούς, δεν είμαι ανεπάγγελτος. Έχω υγιέστατες επιχειρήσεις που με βοηθούν να μην ξεφτιλίζεται ο ΑΡΗΣ για λίγες χιλιάδες ευρώ, όπως ξεφτιλίστηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Φεύγω λοιπόν στην Αμερική την Πέμπτη και επιστρέφω μετά από επτά ημέρες. 

Ερωτώ για να αποδείξω την κακοήθεια: γιατί αυτό το ταξίδι να είναι ταξίδι λιποταξίας και όχι ταξίδι με θέμα επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΑΡΗ; Θα σας απαντήσω εγώ: γιατί το πρώτο δε συμφέρει αυτούς που ονειρεύονται να επιστρέψουν στην ΠΑΕ, ενώ το δεύτερο δημιουργεί ίντριγκα και απαξίωση του προσώπου μου. Σ' αυτές τις λογικές έμαθε να ζει ο ΑΡΗΣ πολλά χρόνια και όλοι είδαμε τα θλιβερά αποτελέσματα.

Είναι ντροπή για τον ΑΡΗ οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι υπάλληλοι που καταχρέωσαν με τις επιλογές τους την ομάδα να βρίσκουν "διαδρόμους" στην ομάδα και να συζητούν επενδυτικές λύσεις για τον ΑΡΗ. Ποιοι είναι αυτοί οι Εφιάλτες που συνδιαλέγονται μαζί τους και τι συμφέροντα εξυπηρετούν;

Δυστυχώς αναγκάζομαι να μιλάω για τα αυτονόητα γιατί όλοι εκείνοι που βρήκαν διοικητικό και επαγγελματικό καταφύγιο στον ΑΡΗ και πλέον τους γνωρίζει καλά ο κόσμος δεν κάνουν αντιπολίτευση ασκώντας υγιή κριτική, αλλά επιστρατεύοντας τα ψέματα και τη λάσπη. 

Σ' αυτά πλέον θα απαντούμε όπως τους πρέπει. Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητο κανέναν που λασπολογεί είτε στο διαδίκτυο είτε στα ερτζιανά. Είμαι δημοκρατικότατος, αλλά θα τιμωρήσω την στημένη αλητεία που στόχο έχει να βλάψει την τιμή και την υπόληψή μου. Τους προειδοποιώ και εάν δεν σταματήσουν το βρώμικο παιχνίδι τους σύντομα θα τους καταγγείλω ονομαστικά στον κόσμο του ΑΡΗ. Πρέπει να τελειώσει αυτό το καλαμπούρι που εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Ο ΑΡΗΣ είναι τεράστιος και δεν μπορεί να μένει δεμένος σε παραγοντικές παρεούλες που ανδρώθηκαν διοικητικά τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενοι συγκυρίες και τη σαπίλα. Οι κάθε λογής νταβατζήδες τέλος. Εγώ την πλήρωσα με πολλά εκατομμύρια την παραγοντική μου τρέλα και δεν δημιούργησα μαύρες τρύπες. Ο ΑΡΗΣ δεν ανήκει στα πρόσωπα ούτε δικαιούται κανείς να τον κρατάει χαμηλά προκειμένου να μπορεί να κάνει τα παραγοντικά του παιχνίδια.

Αισθάνομαι ντροπή που 43 χρόνια έχει να πάρει έναν τίτλο. Αναλαμβάνω την όποια ευθύνη μπορεί να μου αναλογεί, αλλά το συναίσθημα μου δεν αλλάζει. Και αυτή η απουσία τίτλων δείχνει τις παθογένειες του σωματείου. Ο ΑΡΗΣ οικονομικά δεν έχει βγει από την εντατική. Χρειάζεται συσπείρωση, καθαρές λύσεις και επενδυτή . Και σ' αυτή την κατεύθυνση λειτουργώ με εχεμύθεια και σοβαρότητα και όταν θα πρέπει σε μία άλλη συνέντευξη Τύπου θα πω όλα όσα πρέπει στον κόσμο του ΑΡΗ.

Με στοιχεία, τεκμηριωμένα και με καθαρές κουβέντες. Οι επενδυτές δεν είναι διαθέσιμοι στις λαϊκές αγορές. Είναι πανέξυπνοι άνθρωποι που θέλουν την κατάλληλη διαχείριση προκειμένου να πεισθούν ότι πρέπει να βάλουν έστω και ένα ευρώ σε μία επιχείρηση ή σε μία ΠΑΕ. Σαφώς και ο άνθρωπος που θα έρθει δεν θα κυλάει στις φλέβες του κίτρινο αίμα. Άλλωστε από τους αρειανάρχες ο ΑΡΗΣ δεν είδε και πολλά καλά.

Θα είναι ένας άνθρωπος που έχει καθαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι ισχυρός οικονομικά και έχει όραμα για να κάνει τον ΑΡΗ μεγάλο, με πραγματικά λεφτά και όχι με υποσχέσεις και παραμύθια. Και σ' αυτό ζητάω τον κόσμο που είναι υποψιασμένος να έχει τα μάτια του ανοιχτά γιατί τα λαμόγια τριγυρνούν την ΠΑΕ σαν τις πεινασμένες ύαινες. Όλοι ήμαστε στεναχωρημένοι από το ξεκίνημα του ΑΡΗ. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον πανικό.

Ο ΑΡΗΣ έχει ανάγκη από συσπείρωση, από υπομονή και από καθαρές λύσεις τις οποίες υπόσχομαι στον κόσμο του ότι παλεύω για να του τις φέρω σύντομα. Κι αν τα σχέδια μου για επενδυτή δεν καρποφορήσουν θα βγω θα κοιτάξω τους ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ στα μάτια και θα τους πω όλη την αλήθεια.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ΑΡΕΙΑΝΟΙ έχουν σιχαθεί την κοροϊδία και τα ψέματα των προηγούμενων χρόνων. Είναι θυμωμένοι γιατί κάποιοι διασπάθισαν μαζί με τα έσοδα της εταιρείας και τα δικά τους λεφτά. Λεφτά που έβαλαν για την στήριξη της ομάδας, αγοράζοντας διαρκείας ή ενισχύοντας την ARIS Εμπορική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει η σημερινή διοίκηση να πληρώσει τα σπασμένα.

Ο ΑΡΗΣ είναι τεράστια ομάδα, με φιλάθλους σ' όλο τον πλανήτη και θα γιορτάσει τα εκατό του χρόνια με την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει. Γι' αυτό δίνω μία υπόσχεση τιμής από την πλευρά μου. Μαζί μου ενώνουν τη φωνή τους και οι συνεργάτες μου στο Δ.Σ.", ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΑΕ Άρης.

πηγή: www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου