Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Έργα και Ημέραι του Λάμπρου Σκόρδα

Κοντά στην επιστροφή του στη διοίκηση της ΠΑΕ Άρης είναι ο πρώην πρόεδρος Χαράλαμπος (Λάμπρος) Σκόρδας. Ο Σκόρδας είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας πολλούς φίλους και εχθρούς.


Η προσωπικότητά του ισχυρή και καλώς η κακώς ο Λάμπρος Σκόρδας αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύλλογο τα τελευταία 20 χρόνια.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Ιουνίου 1961, ο Λάμπρος Σκόρδας, αγάπησε τον Άρη από τα γεννοφάσκια του. Ο πατέρας του, Θεοχάρης Σκόρδας, ήταν μέλος του Α.Σ. Άρης και ακολουθούσε την ομάδα της καρδιάς του, συν γυναιξί και τέκνοις. Κάθε παιχνίδι των «κίτρινων» σε άλλη πόλη της Μακεδονίας, αποτελούσε αφορμή για οικογενειακή εκδρομή: Η μητέρα και οι δύο αδερφές του Λάμπρου (μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη) περίμεναν σε κάποιο ζαχαροπλαστείο, ενώ ο μετέπειτα πρόεδρος της ΠΑΕ Aρης συνόδευε τον πατέρα του στο γήπεδο.

Πέρασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1978, περίπου την ίδια εποχή που γράφτηκε μέλος στον Α.Σ. Άρης, ενώ έπαιζε πόλο στους «κίτρινους» μέχρι τα 23 του χρόνια, όταν και πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μονπελιέ.

Εκεί, δεν τελειοποίησε απλώς τις γνώσεις του στην προσθετική δοντιών, αλλά ταυτόχρονα εντρύφησε στη γαλλική κουλτούρα και γαστρονομία. Οι φίλοι του έχουν να λένε για την ικανότητά του στη μαγειρική, όπως επίσης και για την ευρυμάθειά του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες, αφού μετά την ενασχόλησή του με τον Άρη έμαθε ισπανικά και πορτογαλικά, για να μπορεί να συνεννοείται άμεσα με τους πολλούς «λάτιν» ποδοσφαιριστές που διέθετε η ομάδα.

Η δεκαετία του '90 βρίσκει τον Λάμπρο Σκόρδα να μην περιορίζεται πλέον στον ρόλο του φιλάθλου. Ξεκινά ως παράγοντας σε διάφορα ερασιτεχνικά τμήματα του Α.Σ. Aρης και φτάνει μέχρι τη θέση του γενικού γραμματέα του συλλόγου, επί προεδρίας Ζορπίδη.

Τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όμως, χαρακτηρίζονται από τη διοικητική κρίση στην ΠΑΕ. Ο Ερασιτέχνης Αρης αποκτά σιγά σιγά ενεργό ρόλο, με τη στήριξη του δυναμικότερου συνδέσμου οργανωμένων οπαδών της ομάδας, του «Super 3». Ο κ. Σκόρδας αναλαμβάνει το 2002 το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ, αλλά σύντομα παραιτείται. Περνά μια διετία με μεγάλα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα και το καλοκαίρι του 2004, ο κ. Σκόρδας αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.


Στο οδοντιατρείο του, μάλιστα, λαμβάνεται η απόφαση να διεκδικηθεί η υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, ώστε να απαλειφθούν τα περισσότερα από τα 18 εκατ. ευρώ των χρεών της εταιρείας. Ο κ. Σκόρδας δεσμεύει τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να βγει «στο σφυρί» ακόμα και το σπίτι του από τους πιστωτές της ΠΑΕ Άρης, και τελικά τα χρέη συρρικνώνονται σε 2 εκατ. ευρώ.


Για τα επόμενα τρία χρόνια, και παρά τον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική, ο Λάμπρος Σκόρδας δεν αμφισβητήθηκε από τους οργανωμένους οπαδούς. Αντίθετα, εξακολούθησε να έχει την απόλυτη στήριξή τους για όλες τις επιλογές του και σε όλες τις «κόντρες» του κατά καιρούς, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτση, τις παθιασμένες φράσεις που χρησιμοποίησε, για να διαμαρτυρηθεί για διαιτητικά λάθη σε βάρος της ομάδας του σε παιχνίδια με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ακόμα και στην παραίτησή του από το πόστο του αντιπροέδρου της Σούπερ Λίγκας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ήταν επιπλέον ο ιθύνων νους της δημιουργίας της Λέσχης Φίλων Άρη.


Η πλέον επεισοδιακή κόντρα του Λάμπρου Σκόρδα ήταν αυτή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή του Άρη στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) σε βάρος της Ομοσπονδίας, ενώ ήταν και η αφορμή για την παραίτηση του τότε προέδρου της ΠΑΕ, Νικήτα Ματθαίου, επειδή εκείνος επέλεξε τακτική προσέγγισης του κ. Γκαγκάτση. Ο τίτλος του προέδρου πέρασε στην κατοχή του κ. Σκόρδα, ο οποίος παρέμενε πιστός στις ιδέες του και μάλιστα συνέχισε να τα βάζει με όλους και με όλα.

Οσο για τον τρόπο που χρησιμοποιεί κατά καιρούς, για να διαμαρτυρηθεί, έχει ήδη περάσει στην ιστορία. «Οσοι ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν το λεωφορείο της γραμμής Βούλγαρη - Σφαγεία», είχε πει μετά από μια ήττα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, συνταιριάζοντας τα αντεθνικά συνθήματα με τη διαιτητική «σφαγή», που κατά την άποψή του είχε συντελεστεί. Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτησή του μετά από μια εκτός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό: «Στην Ελλάδα δεν παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά... Στρατέγκο. Παίζουμε σ' ένα ριάλιτι, στο οποίο όσοι δέχονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα θα πάρουν την 1η θέση, τη 2η κ.ο.κ.».


Το τέλος του Λάμπρου Σκόρδα στην προεδρία της ΠΑΕ ήλθε μετά την κόντρα του με την ηγεσία του «Super 3» και τον τότε πρόεδρό του Γιάννη Σαουρίδη αλλά και τον Γιάννη Κόντη. Ο πρώην πρόεδρος Νικήτας Ματθαίου στήριξε κι αυτός το αντίπαλο ψηφοδέλτιο με δημόσιες τοποθετήσεις του. Μετά από πεντέμισι χρόνια ο Λάμπρος Σκόρδας αποτέλεσε παρελθόν από την προεδρία της ΠΑΕ Άρης. Στις 17/05/2009 ο πρώην στενός συνεργάτης του, Θανάσης Αθανασιάδης, νίκησε πανηγυρικά στις εκλογές της Λέσχης Φίλων Άρη με τη στήριξη του Γιάννη Σαουρίδη. Ο συνδυασμός του Αθανασιάδη πήρε 1896 ψήφους, δηλαδή το 75,5%. 615 αρειανοί φίλαθλοι επέλεξαν να στηρίξουν το Σκόρδα.

Η συνέχεια γνωστή, με το Λάμπρο Σκόρδα να γίνεται εκδότης εφημερίδας και ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού. Πολλές φορές ήρθε σε κόντρα με τη νέα κατάσταση που παρουσιάστηκε στον Άρη αφού κατακεραύνωνε μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του «Απονεύρωση» στα Αθλητικά Νέα, την καταστροφική - όπως αποδείχθηκε - διοίκηση Αθανασιάδη-Ζαμπέτα και προειδοποιούσε για καταστάσεις που βιώνουμε όλοι σήμερα. Ο αντίλογος του δικτύου προπαγάνδας του Γιάννη Σαουρίδη ήταν πάντως ότι ο Σκόρδας είχε αφήσει ως κληρονομιά μη διαχειρίσιμα χρέη.

1 σχόλιο:

  1. ναι φερτε το κελεπουρι μην χασουμε ο ανθρωπος μας εριξε μια φορα δεν θα μας ριξει παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή