Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

«Ο Άρης είναι όλη μου η ζωή»


Η σεζόν για τον Άρη ολοκληρώθηκε και δεν είχε την κατάληξη που ήθελαν οι «κίτρινοι». Για τον Λευτέρη Μποχωρίδη ήταν μία χρονιά καθιέρωσης και σε συλλογικό επίπεδο. Και ήδη το όνομά του εμπλέκεται σε μεταγραφικά «σενάρια». Ο 20χρονος πλέον γκαρντ μίλησε για όλους και για όλα στην εφημερίδα «ΑΝpress των Συντακτών» και τους Χρήστο Γκάλη, Μίλτο Ψωμαδάκη, σε μία εξομολόγηση εκ βαθέων. Aναλυτικά:


«Όπως οι περισσότεροι παίκτες στην ηλικία μου, έτσι και εγώ, έχουμε παρά πολλά πράγματα να μάθουμε και να δουλέψουμε για να βελτιωθούμε. Σίγουρα πάντως βλέπω τον εαυτό μου πιο έμπειρο και νιώθω να στέκομαι καλύτερα στο γήπεδο μετά και την φετινή σεζόν». Επιπλέον δεν παραγνωρίζει ότι η ατομική διάκριση πηγάζει πάντα μέσα από την ομαδική, γι' αυτό και σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Δεν είναι θέμα εάν είμαι εγώ ικανοποιημένος με την απόδοση μου. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ότι δούλεψα σκληρά μαζί με τους συμπαίκτες μου μια ολόκληρη χρονιά, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δε βγήκε στο γήπεδο. Αυτό που μετράει είναι αν η ομάδα πέτυχε τους στόχους της».

Πέτυχε λοιπόν ο Άρης του στόχους του; Το ερώτημα έχει πάρει διαφορετικές απαντήσεις. Ιδού η οπτική του Μποχωρίδη: «Σίγουρα το τέλος της χρονιάς είναι άδοξο. Με κανέναν τρόπο δεν θέλαμε να τελειώσει έτσι η χρονιά. Είχαμε στα χέρια μας την έκτη θέση μέχρι το παιχνίδι στη Ρόδο. Δυστυχώς χάσαμε και μάλιστα δίκαια. Μετά από αυτή την ήττα χάσαμε και τον στόχο που είχαμε στο πρωτάθλημα φέτος. Από την στιγμή που πέσαμε πάνω στον Ολυμπιακό, γνωρίζαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε στην επόμενη φάση».

«Δίκαια ο Κολοσσός»

Τί πήγε στραβά στην Ρόδο; «Δεν πιστεύω ότι έφταιξε κάτι συγκεκριμένο. Μπήκαμε στο παιχνίδι αποφασισμένοι να παίξουμε όπως στα προηγούμενα. Γενικά θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από τη Ρόδο. Αποτύχαμε. Ούτε στην επίθεση ήμαστε καλύτεροι, ούτε παίξαμε και καλή άμυνα. Δε δείξαμε ότι θέλαμε περισσότερο το παιχνίδι. Αντίθετα οι αντίπαλοι έπαιξαν πιο δυνατά και μας κέρδισαν δίκαια», απαντά ο 19χρονος γκαρντ.

Το νόμισμα, πάντως, για τον Άρη έχει δύο όψεις κι έτσι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η σημαντική επιτυχία στο Κύπελλο Ελλάδας με την πορεία μέχρι τον τελικό. «Σίγουρα η σεζόν δεν είναι εντελώς αποτυχημένη. Κακά τα ψέματα η ομάδα είχε μια καλή πορεία για μεγάλο διάστημα. Καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό Κυπέλλου. Είναι πολύ σημαντικό που η ομάδα διεκδίκησε έναν τίτλο μετά από πολλά χρόνια. Η αξία της επιτυχίας μεγαλώνει, αν σκεφτούμε ότι υπήρχε απαγόρευση μεταγραφών και ήμασταν μόνο Έλληνες παίκτες. Το κλείσιμο της σεζόν μας αφήνει μια στεναχώρια. Θέλαμε να βγούμε έκτοι και ελπίζαμε να κάνουμε την έκπληξη στον πρώτο γύρο των πλέι οφ».

Το κομμάτι άμυνα

Κάνοντας ένα μικρό «φλας μπακ» στη σεζόν, ο Μποχωρίδης δε χρειάστηκε πολύ ώρα για να θυμηθεί την καλύτερη στιγμή της. Ασφαλώς και ήταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο. «Ναι, ήταν ένα από τα καλύτερα που κάναμε απέναντι σε μια πολύ καλή και δυνατή ομάδα. Μας έδωσε το δικαίωμα να μετέχουμε στον τελικό και το χαρήκαμε όλοι με την ψυχή μας. Μακάρι να ζούσαμε κι άλλες τέτοιες στιγμές».

Αποτελώντας μέλος της τρίτης καλύτερης άμυνας του πρωταθλήματος, ο Μποχωρίδης είχε μεγάλες ευθύνες και στο αμυντικό κομμάτι. Κλήθηκε να περιορίσει αντιπάλους όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης, γεγονός για το οποίο αναφέρει: «Όταν ο προπονητής σου λέει να αναλάβεις τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, είναι και τιμή αλλά και σίγουρα κάτι κερδίζεις σε εμπειρίες. Σίγουρα με έχει βοηθήσει να βελτιώσω την άμυνά μου, καθώς είναι ο βασικός τομέας του παιχνιδιού». Πέρα από τους Έλληνες αστέρες ο Μποχωρίδης τα έβαλε επιτυχώς και με αρκετούς Αμερικανούς. Η τάπα στον Μπολντς στην Πάτρα ήταν ίσως η φάση της χρονιάς στην Α1, με τον ίδιο να σημειώνει «σίγουρα ήταν το καλύτερό μου χάιλαϊτ».

«Δε βιάζομαι να φύγω από τον Άρη»

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Άρη ολοκληρώθηκαν πρόωρα, ωστόσο ο Λευτέρης Μποχωρίδης μαζί με τον κολλητό του, Αλέξανδρο Βεζένκοφ, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στην κίτρινη επικαιρότητα. Αιτία δεν είναι άλλη από τις «σειρήνες» που ήδη ηχούν στα αυτιά τους και το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ για να τους αποκτήσουν.

Πολλά έχουν λεχθεί, έχει αξία όμως να ακούσουμε τί λένε και οι ίδιοι. Όσον αφορά τον Μποχωρίδη, ο Παναθηναϊκός φέρεται να είναι η ομάδα που τον έχει σε περίοπτη θέση στο στόχαστρό του. Μιλώντας στα «anpress των συντακτών» λέει ορθά κοφτά ότι η προτεραιότητά του είναι να παραμείνει στην ομάδα που τον ανέδειξε.

-Έχεις σκεφτεί την επόμενη μέρα; Πριν ακόμα τελειώσει το πρωτάθλημα, το όνομα σου άρχισε να παίζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Όχι, δεν έχω σκεφτεί ακόμα τίποτα. Όπως έχω ξαναπεί, είμαι παίκτης του Άρη, δεσμεύομαι με συμβόλαιο και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από άλλη ομάδα, θα πρέπει να συζητήσει πρώτα με την ομάδα μου πριν έρθει σε μένα».

-Ο ατζέντης σου δε σε έχει ενημερώσει για τίποτα; Είτε για την Ευρώπη, είτε για το ΝΒΑ μετά και τη συμμετοχή σου για το φετινό ντραφτ.

«Βρίσκεται στην Αμερική και δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τέτοια θέματα. Ειλικρινά δε γνωρίζω κάτι να σας πω. Περιμένουμε να δούμε αν θα παραμείνουμε στα ντραφτ ή θα αποσύρουμε τη συμμετοχή για του χρόνου. Όλοι έχουμε ονειρευτεί ότι κάποια μέρα θα παίξουμε στο ΝΒΑ. Εύχομαι κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Εάν συμβεί φέτος, δεν το γνωρίζω».

-Εσύ θέλεις να παραμείνεις στον Άρη ή θεωρείς ότι ήρθε η ώρα για κάτι άλλο;

«Δεν ψάχνω να φύγω από τον Άρη. Αυτή είναι η ομάδα που μεγάλωσα. Και όταν είναι η στιγμή να φύγω, θα είναι κάτι πολύ δύσκολο για μένα. Το συναισθηματικό αναπόφευκτα θα παίξει ρόλο, αν και δε θα έπρεπε. Αλλά δε βιάζομαι. Μέχρι να έρθει κάτι που να αξίζει για να φύγω, δε σκέφτομαι τίποτα άλλο πέρα από τον Άρη».

«Ο Άρης είναι όλη μου η ζωή»

-Σε ενοχλεί που οι φιλοδοξίες σου δεν συμβαδίζουν με το ταβάνι που έχει σήμερα η ομάδα του Άρη με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα;

«Κάθε παίκτης ονειρεύεται το κάτι παραπάνω. Ένας αθλητής προκειμένου να εξελίσσεται δεν μπορεί ποτέ να επαναπαυτεί. Να πει ΟΚ, όλα είναι μια χαρά. Πρέπει να έχει όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. Τώρα αν ο Άρης μπορέσει να καλύψει τις φιλοδοξίες μου, θα είναι ό,τι καλύτερο. Θα είναι όνειρο! Το ξαναλέω, είναι πολύ δύσκολο για μένα ακόμα και να σκεφτώ να φύγω. Είμαι στα τμήματα υποδομής της ομάδας από επτά ετών. Μεγάλωσα δίπλα στο γήπεδο. Για μένα ο Άρης είναι τα πάντα».

-Ο κόσμος του Άρη σε αισθάνεται δικό του παιδί.

«Είναι φυσιολογικό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήμουν και εγώ ένας από αυτός. Ξεκίνησα από "ballboy" στους αγώνες της αντρικής ομάδας, μετά ήμουν κι εγώ φίλαθλος στην κερκίδα και τώρα είμαι ένας επαγγελματίας που παίζω για αυτήν την ομάδα».

- Η απαγόρευση στις μεταγραφές δημιούργησε χώρο στον Άρη να αναδειχτούν νέα παιδιά όπως εσύ. Φανταζόμαστε, πάντως, ότι κι εσείς θα θέλατε 1-2 Αμερικανούς να σας βοηθήσουν περισσότερο.

«Από τη στιγμή που δεν είχαμε δικαίωμα να φέρουμε ξένους, εκμεταλλευτήκαμε τους νεαρούς Έλληνες. Ήταν κάτι θετικό για όλους. Όντως, όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μπορέσει να ενισχυθεί η ομάδα για να πάει ψηλότερα, να ανέβει επίπεδο».

- Η άρση του «ban» θα ανοίξει το δρόμο και για το EuroCup. Είναι κάτι που το περιμένετε;

«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν στην Ευρώπη. Κανένας δε θέλει να παίζει ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Τα διπλά παιχνίδια βοηθάνε μια ομάδα να βρει ρυθμό και όλοι οι παίκτες παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Δεν το κρύβουμε, όλοι θέλουμε και περιμένουμε να παίξει ο Άρης στην Ευρώπη».

Αγγέλου, Μίνιτς και Μίσσας

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης ξεπήδησε μέσα από το πρόγραμμα παραγωγής που εκπόνησε ο Άρης με τον Βαγγέλη Αγγέλου στο τιμόνι του. Είναι ο άνθρωπος που τον έβαλε στον χάρτη της Α1 και του πρόσφερε φανέλα βασικού. Η ξαφνική αποχώρησή του μεσούσης της σεζόν, όπως ήταν λογικό, επηρέασε και τον Μποχωρίδη, που αναφέρει σχετικά: «Η αλλαγή προπονητή ήταν σίγουρο ότι θα είχε επίπτωση. Όταν έφυγε ο κόουτς Αγγέλου, περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε πάνω σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Από τη στιγμή που έφυγε, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όσο δυνατόν περισσότερα μπορούσαμε από αυτά που εφάρμοζε μέσα στην ομάδα. Στην συνέχεια ήρθε βέβαια και ο κ. Μίνιτς, ο οποίος προσπάθησε να συνεχίσει στο μοτίβο που είχαμε με τον κόουτς Αγγέλου».

Με τον Μίνιτς στον πάγκο βέβαια ο 19χρονος γκαρντ έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του και τα ρεκόρ παραγωγικότητας πόντων: «Με όποιον προπονητή συνεργάζεσαι θέλεις να κρατήσεις τα καλά που σου έχει δώσει σε προπόνηση και σε παιχνίδια. Εγώ προσωπικά έχω πολύ καλές αναμνήσεις και από τους δύο», αναφέρει ο Μποχωρίδης.

Σύντομα θα περάσει και πάλι στα χέρια του Κώστα Μίσσα, καθώς τον περιμένει στην Εθνική Νέων. «Αυτό που έχω καταλάβει από τον κόουτς Μίσσα είναι ότι δεν είμαι ούτε "1", ούτε "2". Μου λέει είσαι και τα δύο μαζί και με χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται η ομάδα κάθε στιγμή», λέει για τον Μίσσα ο Μποχωρίδης κι εν συνεχεία απαντά για το ποια θέση θεωρεί ότι του ταιριάζει περισσότερο: «Παλαιότερα δε μου άρεσε να παίζω "άσος". Τώρα όμως μου φαίνεται πολύ δελεαστική αυτή η θέση. Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς το παιχνίδι της ομάδας σου και να οργανώνεις τους συμπαίκτες σου, είναι μία πρόκληση που μου αρέσει».

Ενόψει του Πανευρωπαϊκού της Κρήτης ζητήσαμε από τον Μποχωρίδη να μας βγάλει την είδηση σχετικά με το αν θα ενισχύσει την ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ανεπιτυχώς όμως... «Κανένας δε γνωρίζει. Έχω μιλήσει μαζί του, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο», αναφέρει και συνεχίζει για τον ρούκι των Μιλγουόκι Μπακς: «Θέλω να πω ότι ο Γιάννης είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Παρότι παίζει στο ΝΒΑ, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Παραμένει απλός και φιλικος και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Είναι πλέον μία πηγή έμπνευσης για κάθε παιδί, μας κάνει όλους υπερήφανους».

«Μακάρι να μείνουμε συμπαίκτες με τον Σάσα»

Η σχέση του Λευτέρη Μποχωρίδη με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ είναι γνωστή. Οι δυο τους δεν είναι απλά φίλοι, αλλά σαν αδέρφια!

- Εκτός από σένα πολλά ακούγονται και για τον Βεζένκοφ, με τον οποίο είστε ήδη πέντε χρόνια συμπαίκτες. Μπορείς να αποχωριστείς τον Σάσα;

«Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν κρύβω ότι εύχομαι να μείνει και αυτός και εγώ και να είμαστε άλλη μια χρονιά συμπαίκτες. Τώρα εάν χωρίσουν οι δρόμοι μας, ελπίζω κάποια μέρα να ξανασυναντηθούν. Είναι ένας εκπληκτικός παίκτης και είναι λογικό να ενδιαφερθούν ομάδες γι' αυτόν. Φέτος με τη χρονιά που έκανε απέδειξε ότι είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα».

- Είναι πάντως πιθανό να παίξετε σύντομα αντίπαλοι. Στο Πανευρωπαϊκό Νέων της Κρήτης.

«Θα είναι πολύ περίεργο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε βρεθεί αντίπαλοι μόνο στο φετινό AllStarGame! Είναι κρίμα που δεν τον έχουμε στην ομάδα μας και τα έφερε η μοίρα στις Εθνικές να είμαστε αντίπαλοι και όχι συμπαίκτες».

- Και οι δύο βοηθήσατε να διαφημιστεί η δουλειά στα τμήματα υποδομής του Άρη και να έρθουν κι άλλοι ταλαντούχοι παίκτες στην ομάδα.

«Είναι κάτι που τραβάει τους νεαρούς παίκτες, αυτό που έκανε ο Άρης με εμένα και τον Σάσα. Έδειξε ότι υπάρχει μια ομάδα, ένας προπονητής που εμπιστεύεται νεαρούς παίκτες και τους δίνει ευκαιρίες για να δείξουν το ταλέντο τους. Πιστεύω ότι ο Άρης έχει κάνει καλές επενδύσεις με την απόκτηση των Πουλιανίτη, Μήτογλου και Φλιώνη. Σε λίγα χρόνια, για να μην πω από τη νέα χρονιά, θα παίρνουν και αυτοί ευκαιρίες όπως πήραμε εμείς».

- Αληθεύει ότι πολλοί νεαροί παίκτες σε ρωτούν για τον Άρη;

«Όποιος ενδιαφέρεται, θα ρωτήσει να μάθει. Έχουμε δώσει και εγώ και ο Σάσα καλή εικόνα στη Θεσσαλονίκη και αυτό παίζει ρόλο στους νεαρούς αθλητές. Αποδείξαμε ότι ο Άρης είναι μια πολύ καλή ομάδα για οποιονδήποτε νεαρό αθλητή που έχει φιλοδοξίες».

- Πουλιανίτης και Μήτογλου δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον Άρη Πρωταθλητή Ελλάδας, όπως κάνατε εσείς πέρυσι στο εφηβικό. Τους… τα είπατε ένα χεράκι;

«Εννοείται! Αλλά μιλώντας σοβαρά τα παιδιά κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, να φέρουν την ομάδα τρίτη στο Πανελήνιο και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και στον προπονητή τους, Ανδρέα Κεσαπίδη. Κι εμείς ήμασταν κοντά στην ομάδα και χαρήκαμε μαζί της στους τελικούς της Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου