Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«Μόνο εμείς είχαμε άγχος για το "99"» (audio)


Oι δύο από τους τρεις νομικούς (Αργυριάδης, Χριστοφορίδης) που χειρίστηκαν την απορριφθείσα αίτηση υπαγωγής του Άρη στο άρθρο 99 του ΠτΚ και ο νομικός που είχε επικουρικό ρόλο στην υπόθεση κ. Ηλίας Σταθάς εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση για τα ζητήματα που απασχολούν τον Άρη. Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση ο νομικός κ. Σπύρος Χριστοφορίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αρένα" αφήνοντας αιχμές για τις διοικήσεις Ηλιάδη και Σκόρδα.

Γιατί έγινε αυτή η δήλωση - ανακοίνωση:

Για να μιλήσω για τον εαυτό μου βαρέθηκα να ακούω για την προσχηματική αίτηση για να κάνω κακό στον Άρη με τον Αργυριάδη και τον Τσομίδη. Τα ίδια ισχύουν και για τους Αργυριάδη και Σταθά. Περιμέναμε να μπει ένα τέλος με την απόφαση του Ειρηνοδικείου για την αντικατάσταση της διοίκησης Σκόρδα που την αναμένουμε ακόμα. Θελήσαμε να σημάνουμε συναγερμό μήπως και σώσουμε οτιδήποτε σώζεται. Δεν φταίμε για όλα εμείς και δεν ασκούμε πολιτική όπως μας κατηγόρησε ο κ. Σκόρδας. Ανταλλάξαμε εξώδικα για να εγκριθεί το περιεχόμενο της αίτησης που ο Σκόρδας το χαρακτήριζε "δικόγραφο-απάτη". Ο Άρης βυθίζεται και η εσωστρέφεια δεν έχει προηγούμενο.

Γιατί ο Άρης απέτυχε στο "99":

Στο δικαστήριο είχαμε άγχος μόνο εμείς οι τρεις δικηγόροι (Αργυριάδης, Τσομίδης, Χριστοφοριδης), ο Χρήστος Γρόλλιος και ο Ηλιάς Σταθάς ενώ οι άλλοι έβγαιναν φωτογραφίες και έκαναν δηλώσεις λες και πηγαίναμε σε πανηγύρι. Η εσωστρέφεια κορυφώθηκε την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης. Πολλές συμφωνίες έγιναν ερήμην μας, ανταλλάξαμε emails με θεσμικούς φορείς που έγιναν ερωταπαντήσεις. Οι κασσάνδρες που έλεγαν ότι δε θα συναινέσει το Δημόσιο διαψεύστηκαν. Εκατό πιστωτές συμφώνησαν σε πείσμα των καιρών. Για τα υπόλοιπα υπάρχει και η επιστολή. Δε θα μιλήσουμε για ονόματα.

Για το αν ο κ. Σκόρδας κάνει ζημιά στον Άρη:

Καλό πάντως δεν κάνει. Όπως δεν υπάρχει αρειανόμετρο προφανώς δεν υπάρχει ζημιόμετρο. Στον Άρη ζημία έκαναν όλες οι διοικήσεις που διοίκησαν αρκετά χρόνια, του Σκόρδα και από το 2009 και μετά. Ο Άρης αντί να αναβαπτιστεί μετά το άρθρο 44 καταποντίστηκε. Ο Σκόρδας είναι Πρόεδρος τη στιγμή που υποβιβάστηκε ο Άρης. Επιτυχημένος δεν είναι, ούτε ο ίδιος θα το υποστηρίζει.

Γιατί ο κ. Σκόρδας δεν αποχωρεί:

Έτσι έκριναν οι δικαστές. Η Πρόεδρος του Ειρηνοδικείου δεν εξέδωσε ακόμα απόφαση παρά τα όσα υποσχέθηκε. Iσως θεωρούν καλύτερη λύση τον κ. Σκόρδα. Δε θα στοχοποιήσω κανέναν. Ούτε το Σκόρδα ούτε τον Ηλιάδη. Ο Σκόρδας δεν ήταν Πρόεδρος όταν είχε έρθει πιστωτής που ζητούσε συνάντηση με τον Πρόεδρο (σ.σ. υπονοεί τον κ. Ηλιάδη) και αυτός δεν ήθελε να τον δει. Έχουν γνώση οι φύλακες. Το πρόβλημα είναι θεσμικό. Η Βαλένθια ψάχνει μέσω εταιρίας επενδυτή. Γιατί όχι ο Άρης; Κανένας δεν έφερε χορηγούς. Ο μόνος χορηγός είναι ο κόσμος της ομάδας.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χριστοφορίδη:Η χθεσινή ανακοίνωση των τριών νομικών

"Δε θα μπαίναμε ποτέ στη διαδικασία να προβούμε σε αυτήν τη δήλωση εάν νιώθαμε ότι το άγχος, οι ώρες που καταναλώσαμε συζητώντας, οι διαφωνίες μας και οι συμφωνίες μας, έγιναν σεβαστές και κατανοητές από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται διοικητικά για τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις, επίσημα οι δύο και ανεπίσημα ο τρίτος από εμάς, ενώσαμε τις γνώσεις μας με ένα στόχο: να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε μια πολύ άρρωστη εταιρία. Από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε πόλεμο. Πόλεμο από εχθρούς, αλλά και από φίλους. Άλλοι έλεγαν ότι κινηθήκαμε κάποτε εναντίον του Άρη, άλλοι ότι ένας από εμάς δεν είναι Άρης και άλλοι ότι μας  καθοδηγούν αυτοί που θέλουν το κακό του Άρη. Φτάσανε, μάλιστα, σε σημείο να προτρέχουν και να πουν ότι έχουμε και αγαπημένους δημοσιογράφους που κάνουμε δηλώσεις, ότι επιλέγουμε διαύλους επικοινωνίας και ότι αρνούμαστε την κριτική.

Σε όλα αυτά απαντάμε ότι δαπανήσαμε πάρα πολλές ώρες συζητώντας για το γιατί η ίδια η οικογένεια του Άρη δε βοηθάει τον Άρη. Πριν κάνει ένας δικηγόρος τη νομική εργασία, ψυχολογεί τη δυνατότητα και τη θέληση του πελάτη του να διεκδικήσει με ειλικρίνεια τον στόχο του. Αυτό δεν το είδαμε. Και για αυτούς που θα πουν ότι αφού δεν το βλέπατε γιατί δεν το είπατε, η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν επιλέξαμε ποτέ να γίνουμε εμείς και η άποψή μας όπλο – επιχείρημα δελφίνων για θέσεις του Άρη. Επιλέξαμε να ενώσουμε τη γνώση και την εμπειρία μας προς όφελος του Άρη.

Δεν μας προβλημάτισε καμία αλλαγή διοίκησης, δεν επιδιώξαμε τέτοιους ρόλους. Να ισχυριστούμε δηλαδή ότι εμείς συμφωνήσαμε με την τάδε διοίκηση, αλλά αφού άλλαξε παραιτούμαστε. Επιδιώξαμε να καταστήσουμε γνωστά και κατανοητά τα νομικά θέματα του Άρη απέναντι σε όλους και πρωτίστως στον κόσμο του που αποτελεί το μόνο αρωγό και βασικό μέτοχό του. Αντί στήριξης αντιμετωπίσαμε τη δημόσια αμφισβήτηση με αποκορύφωμα τη δικάσιμο για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, όπου η νέα (φευ) διοίκηση αρνούνταν να εγκρίνει το περιεχόμενο της αίτησης με αποτέλεσμα να θέτει εν κινδύνω την όλη διαδικασία. Ανομολόγητοι πόθοι και ποικιλώνυμες Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και συμβλήθηκαν στη διαδικασία εξυγίανσης τόσο το Δημόσιο όσο και το ΙΚΑ. Επίσης, συμβλήθηκαν περίπου 100 πιστωτές κουρεύοντας απαιτήσεις περίπου 6.000.000€. Ένα κεκτημένο που χρησιμοποιήθηκε μόνον για να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στον ισολογισμό και όχι ως μια ευκαιρία για περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει ο Άρης.

Περισσότερες από μία φορά αποφασίσαμε να παραιτηθούμε. Τι μας κράτησε; Η ελπίδα του ότι, αφού τους τα εξηγούμε τόσο απλά, δεν μπορεί, κάποιος θα καταλάβει. Και, όμως, δεν έγινε. Στο δικαστήριο της 25ης Οκτωβρίου 2013 άγχος είχαμε μόνο εμείς. Κανένας άλλος από τους παρόντες, αλλά και από τους αντιπολιτευόμενους απόντες. Άγχος ποιοτικό και γνήσιο γιατί δε βλέπαμε πρόσωπα, βλέπαμε τον Άρη Θεσσαλονίκης ως αιτούντα. Όταν τελείωσε η συζήτηση της υπόθεσης, κανένας από εμάς δεν έδωσε στον άλλο φρούδες ελπίδες. Ξέραμε καλά πού πονάμε και ξέραμε καλά ότι ο εντολέας μας δεν μας είχε δώσει το δικαίωμα να αποδείξουμε τη βιωσιμότητά του. Δεν είμαστε μάγοι, είμαστε επιστήμονες και όχι αλχημιστές.

Σε αυτή τη δήλωση δεν θα αποδώσουμε ονομαστικά ευθύνες. Δεν είναι ο σκοπός της αυτός. Σκοπός μας είναι να καταδείξουμε ότι ακόμα και στην ύστατη προσπάθεια να γίνει κάτι καλό, ο Άρης Θεσσαλονίκης δεν ήταν ενωμένος. Και δεν ήταν ενωμένος γιατί είναι πια προφανές ότι δεν συμφέρει ο ενωμένος Άρης. Υπάρχουν άνθρωποι που επιβιώνουν από τη διχόνοια. Αλλά αυτό δεν είναι νομική εργασία για να τελειώσει. Είναι θέμα παιδείας και αντίληψης.

Στον Άρη Θεσσαλονίκης περισσεύει η άποψη, αλλά θνήσκει η συναντίληψη ενός κοινού στόχου. Ενός στόχου που έχει αφετηρία κάτι πολύ απλό: «Είμαι μεγάλο σωματείο και πρέπει να λειτουργώ ανάλογα σε όλα τα επίπεδα και προς όφελός μου.»

Θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη δήλωση μακροσκελέστατη. Δε θα γίνει. Διότι πολύ απλά δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στην διελκυστίνδα της απόδοσης ευθυνών. Είμαστε νομικοί, όχι παράγοντες και όχι δημαγωγοί.

Ένα μόνο λέμε στον κόσμο του Άρη: Τα γραφεία μας και τα τηλέφωνά είναι ανοικτά προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, να προβληματιστούν και να αντιληφθούν. Το αλάθητο του Πάπα και τη Ιερά Εξέταση την αποδίδουμε και τη χαρίζουμε σε όποιον αγαπά τον Μεσαίωνα. Μόνον ένα πράγμα θέλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο: εάν μέσα σε ένα μήνα από σήμερα δεν έχουν δρομολογηθεί στέρεες λύσεις για την επόμενη ημέρα, ποδόσφαιρο και ερασιτέχνης θα αντιμετωπίσουν μια κρίση που ουδείς μπορεί σήμερα να αντιληφθεί. Και είναι κρίμα, γιατί Άρη μου … γίνεται αλλιώς!

Με ειλικρίνεια,
ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου