O Λευτέρης Αρβανίτης μίλησε για όλους και για όλα στην εφημερίδα «Αθλητικά Νέα των Συντακτών». Xθες παραθέσαμε ένα μικρό απόσπασμα. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του προέδρου της ΚΑΕ Άρης:
-Ποια γεύση σας άφησε ο τελικός;
«Αυτό καθαυτό το ματς το περίμενα με πάρα πολύ αγωνία. Ήταν ένας από τους στόχους που βάλαμε στην αρχή της χρονιάς, η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα αντιμετωπίσουμε έναν εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού. Πρώτον, θέλαμε ο Άρης στα 100 χρόνια του να βρίσκεται σε ένα μεγάλο μπασκετικό ραντεβού μετά από 9 χρόνια και το καταφέραμε επάξια γιατί αποκλείσαμε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο. Δεύτερον, ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την πρόκριση για το Άρθρο 99, όπως κι έγινε. Και τρίτον ήθελα αυτά τα νέα παιδιά να πάρουν εμπειρίες από μεγάλα ματς, κάτι που θα μας βοηθήσει στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Η γεύση είναι από τη μία γλυκιά, αφού κάναμε τον Αρειανό να πανηγυρίσει για την πρόκριση στον τελικό και πικρή για όλα αυτά που έγιναν την ημέρα του τελικού».
-Προκάλεσε πληγές η υπόθεση – τελικός στον Άρη;
«Ο τελικός θα έπρεπε να αποτελέσει σάλπισμα και έναρξη συσπείρωσης και ενότητας. Όμως κάποια φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος, μιας συμμορίας που καταχρέωσε όλο τον Άρη, σπέρνει το σπόρο της διχόνοιας, του μίσους και της αποσταθεροποίησης. Είτε γιατί εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, είτε επειδή φοβούνται τους ελέγχους που γίνονται στα τμήματα, είτε γιατί θέλουν να αποδείξουν μέσα από μία αποτυχία των σημερινών διοικήσεων, ότι εκείνοι διοικούσαν καλύτερα. Με το μυαλό τους βέβαια, γιατί ξεχνούν πού έχουν φτάσει την ομάδα με τα χρέη τους. Ενώ τους έχει αποβάλει ο λαός του Άρη σαν ανθρώπινα απόβλητα, νομίζουν ότι μπορούν είτε να επανέλθουν είτε να κάνουν κακό στην ομάδα μόνο και μόνο για να αποτύχουν οι διοικήσεις που πασχίζουν να βγάλουν τον Άρη από το τέλμα που έχει περιέλθει. Αυτά όλα εκπορεύονται από τα ανώνυμα μπλογκ, τις σελίδες δικτύωσης και δεν πρέπει ο Αρειανός να δίνει σημασία».
-Υπήρξε σοβαρή σκέψη να μην αγωνιστεί η ομάδα στον τελικό; Η «Γένεσις» μέσω του προέδρου της, Θόδωρου Κουρόγλου, επισήμανε ότι αυτή ήταν η αρχική απόφαση, αλλά άλλαξε λόγω του επικείμενου -6 στη βαθμολογία.
«Η σκέψη του να μην κατέβει η ομάδα υπήρχε από τη στιγμή που ορίστηκε το ματς στο Ηράκλειο. Ψάξαμε τον κανονισμό και είδαμε ότι είχε πρόστιμο 50.000 και άνω, μείον 6 βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα και άλλες μικροτιμωρίες λόγω υπαιτιότητας για απώλεια εσόδων από την ΕΟΚ. Αυτό θα σήμαινε υποβιβασμό του Άρη. Δείτε ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός ξεκίνησε με -2 το πρωτάθλημα και ακόμα παλεύει να βγει δεύτερος. Επομένως, ποιος ήταν αυτός ο Αρειανός που θα έπαιρνε αυτήν την απόφαση να ρίξει την ομάδα έτσι απλά στα 100 χρόνια της ομάδας; Θα καταδίκαζε την ομάδα να χαροπαλεύει χρόνια σε χαμηλές κατηγορίες όπως η ΑΕΚ και ο Ηρακλής για έναν εγωισμό. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι κέρδος θα είχε ο Άρης από το να μην κατέβει να παίξει και να υποστεί αυτήν την τιμωρία, που σήμαινε καταδίκη.
Τη μέρα του ματς είχα συνεχή επικοινωνία με τους μετόχους. Η γνώση που είχαν οι μέτοχοι ήταν μόνο για το πρόστιμο. Μου είπαν αν είναι 50-55.000 θα τα μαζέψουμε για να τα δώσουμε αλλά όταν τους εξήγησα για το -6 και πού θα πήγαινε η ομάδα, μου είπαν αμέσως ότι δεν είναι δυνατόν να ρίξουμε τον Άρη έτσι απλά. Ο Ντίμης Παπαϊωάννου με πήρε τηλέφωνο και με συνεχάρη για το κουράγιο να κατέβω μόνος μου στο Ηράκλειο και να δώσω μία τόσο μεγάλη μάχη απέναντι στο κατεστημένο του ελληνικού μπάσκετ και μου είπε να συνεχίσω τη δουλειά για να εξυγιανθεί ο Άρης».
-Έπρεπε η αντίδραση του Άρη μπροστά σε όλο το σκηνικό που άρχισε να στήνεται από τότε που το Ηράκλειο «ψηφίστηκε» ως πόλη του τελικού, να είναι πιο έντονη;
«Να τα πάρουμε από την αρχή. Είχαμε πει ότι δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε και στην Αθήνα για να παίξουμε, αλλά δε θέλαμε το Ηράκλειο. Εννοείται ότι ο Άρης έπρεπε πρώτα να προκριθεί και μετά να μιλήσουμε για τον τελικό, γιατί αν αποκλειόμασταν από τον Πανιώνιο και κάναμε φασαρία, θα γελούσαν μαζί μας. Ήμουν σίγουρος ότι θα παίρναμε εισιτήρια. Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΟΚ έπαιρνε μία τέτοια απόφαση. Η απαίτησή μας ήταν 1.500 εισιτήρια, συν τις προσκλήσεις και εγώ υπογράφω ότι δε θα γίνει το παραμικρό.
Στις 22 Ιανουαρίου η ΕΟΚ είχε σύσκεψη και μας είπε επίσημα για τα εισιτήρια. Εμείς ζητήσαμε για δεύτερη φορά επισήμως να πάρουμε 1.500 εισιτήρια, άλλα τόσα ο ΠΑΟ και 1.000 η τοπική κοινωνία. Το γήπεδο θα ήταν γεμάτο και επιμέναμε πολύ σ' αυτό. Η ΕΟΚ ήταν κάθετη, όπως και η Αστυνομία. Δεν ήθελαν γιατί φοβούνταν ότι τα εισιτήρια θα πάνε σε οργανωμένους και θα είχαμε τα φαινόμενα των τελευταίων τελικών. Η Αστυνομία σιγοντάρησε γιατί με 1.500 οπαδούς του Άρη, με άλλους τόσους του ΠΑΟ συν αυτούς του ΟΦΗ, θα έπρεπε να μείνει ο μεγαλύτερος όγκος των φιλάθλων τουλάχιστον ένα βράδυ λόγω του ότι ήταν αργά ο τελικός. Επιλέχθηκε η διάθεση των εισιτηρίων στο Ηράκλειο. Είπαμε ότι δε διασφαλίζεται η ουδετερότητα του γηπέδου γιατί το Ηράκλειο έχει περισσότερους φίλους του ΠΑΟ. Το ίδιο θα συνέβαινε αντίστροφα. αν ο τελικός γινόταν στη Δράμα. Ο κ. Γολέμης το παραδέχτηκε ότι είναι άνισο για τον Άρη, όμως ήταν σίγουροι ότι δε θα έπαιρναν οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟ τα εισιτήρια αλλά ομάδες, ακαδημίες, γονείς και τα λοιπά. Πράγμα το οποίο φυσικά δεν έγινε».
-Για να το πούμε ξεκάθαρα: Στην κατάσταση που είναι ο Άρης, μπορούσε να ανοίξει μέτωπο με την ΕΟΚ;
«Στην κατάσταση που είναι η ομάδα δε θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από όσα έκανε. Λειτουργήσαμε θεσμικά, νόμιμα, με σοβαρότητα, όπως πρέπει να κάνει μία τεράστια ομάδα σαν τον Άρη, χωρίς λαϊκισμούς, υστερίες και ψευτοτσαμπουκάδες. Είχα πάντα στο μυαλό μου και το θυμίζω σε όλους τους Αρειανούς που με κατηγορούν ανώνυμα, τι έπαθε ο Άρης το 2004 όταν μπήκε στο Άρθρο 44. Ένιωσε «δυνατή» η τότε διοίκηση και βγήκε σε πόλεμο με την ΕΠΟ. Θυμίζω τι έπαθε ο δυνατός Άρης στο Λίντο το 2005, χωρίς χρέη, με τη Γένεσις που έβαζε το χέρι στην τσέπη και ήταν παρούσα στο γήπεδο και με πολύ καλή ομάδα. Κατανάλωσε όλη την ενέργειά της η διοίκηση στην επιλογή του γηπέδου. Είδαμε τι αντιμετώπιση είχε, πώς έχασε εκείνο το ματς και πόσο αυστηρά τιμωρήθηκε όταν δεν πήραν τα μετάλλια οι παίκτες. Με 30.000 ευρώ πρόστιμο και 4 ή 5 αγωνιστικές τιμωρία στο θεσμό του Κυπέλλου. Τώρα η ποινή μεταφέρεται στο πρωτάθλημα. Αυτά τα δύο γεγονότα απαντούν στο αν θα μπορούσε ή θα έπρεπε να κάνει κάτι περισσότερο η διοίκηση, ή να βγει σε τόσο μεγάλη κόντρα με την Ομοσπονδία, την οποία έχουμε ανάγκη σε πολλά πράγματα, όπως το θέμα με τη FIBA.
Σαν οπαδός που είμαι κι εγώ και έχω κάνει άπειρα ταξίδια σε πολλά γήπεδα, αισθάνομαι όπως αισθάνονται οι φίλαθλοι που δεν πήγαν στο γήπεδο. Ωστόσο όταν είσαι πρόεδρος στον Άρη θα πρέπει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς ως πρόεδρος και όχι ως οπαδός. Ο πρόεδρος πρέπει να κοιτάζει το συμφέρον της ομάδας αφήνοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την οπαδική του τρέλα. Και δεν μπορώ να ακούω ότι ο Άρης δε θα τιμωρούνταν αν δεν κατέβαινε να παίξει. Είναι ξεκάθαρο ότι θα τον τιμωρούσαν, δεν έχουμε αμφιβολία για αυτό».
-Πριν από το ματς είχε υπογραφεί πρωτόκολλο που μεταξύ άλλων έλεγε για τη μη παρουσία οπαδών με διακριτικά. Μπορούσε να πατήσει πάνω σ’ αυτό ο Άρης για να μην παίξει;
«Είδαμε τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟ να πηδούν τα κάγκελα και να κάνουν τον πυρήνα τους. Πήγα με τον Βασίλη Βουρτζούμη και στον κ. Τσαγκρώνη και στα γραφεία των διαιτητών, έχοντας στα χέρια μου το πρωτόκολλο. Τους είπα τι συμβαίνει και πως εμείς δε θα κατέβουμε να παίξουμε αν δεν τακτοποιηθούν τα πράγματα. Ο κ. Ζαβλανός μου είπε ότι έχω απόλυτο δίκιο. Άρχισαν οι ανακοινώσεις που έλεγαν ότι δε θα ξεκινήσει το ματς. Τη στιγμή που βγήκαν οι ομάδες για ζέσταμα, είχαν ήδη καθίσει όλοι κάτω και δεν υπήρχαν οι τέσσερις σημαιούλες που είχαν οι οπαδοί. Τις σήκωσαν μετά, όταν άρχισε το ματς. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης κι ενώ η Αστυνομία ήταν απούσα από τον αγωνιστικό χώρο κι αφού δημιουργήσαμε από μόνοι μας τη δική μας κερκίδα πίσω από τον πάγκο, έγιναν φασαρίες από φουσκωτούς του ΠΑΟ που βρίσκονταν στα επίσημα. Είπα στον κόουτς «θα πάρουμε την ομάδα και θα πάμε στα αποδυτήρια». Εκείνος όμως σκεπτόμενος το καλύτερο για την ομάδα, μου είπε ότι αν έχουμε μία ελπίδα για να κερδίσουμε τον τελικό, είναι να κάνουμε το ζέσταμα σωστά, όπως το είχαμε προγραμματίσει, γιατί οι νεαροί ήταν συγκεντρωμένοι. Αυτό αποδείχτηκε στο πρώτο μέρος. Η απόφασή μου εκείνη τη στιγμή ήταν να ακολουθήσω αυτό που μου ζήτησε ο κόουτς και αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο γιατί η ομάδα μπήκε συγκεντρωμένη και έπαιξε στα ίσια τον ΠΑΟ, ενώ στο δεύτερο μέρος όταν μπήκαμε καθυστερημένα στο παρκέ, έφυγε η συγκέντρωση. Αδειάσαμε από ενέργεια και είχαμε αποπροσανατολίσει τους παίκτες. Μπορεί να κερδίζαμε επικοινωνιακά αν έφευγαν οι σημαίες, αλλά η ομάδα θα έχανε η συγκέντρωσή της. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί στα τελευταία ματς μπαίναμε χωρίς συγκέντρωση στο παρκέ».
-Δεν ήταν όμως μόνο οι σημαίες…
«Υπήρχαν τέσσερις μικρές σημαίες και ένα μικρό πανό που ανέβαινε – κατέβαινε ανά 7-8 λεπτά. Τα φανελάκια μοιράστηκαν από το κυλικείο του γηπέδου. Είχαν περάσει από την προηγούμενη μέρα. Ήταν σκέτο πράσινο χωρίς σήμα Παναθηναϊκού. Δε θα μπορούσαμε να πατήσουμε σ' αυτό στη διάρκεια του αγώνα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης από το ματς αφού αυτό ξεκινήσει, λόγω διακριτικών στις κερκίδες».
«Τί έγινε με τους φιλάθλους πριν το ματς»
-Πριν από τον αγώνα στο γήπεδο ήρθαν φίλαθλοι του Άρη. Τι ακριβώς έγινε;
«Το Σάββατο μαζί με τον Σωτήρη Κιοσέλογλου πήγαμε στον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Καραμαλάκη και του ζητήσαμε μετ' επιτάσεως να μπουν οι φίλοι της ομάδας μας σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο πέταλο. Είχα πληροφορίες ότι έρχονταν οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Έτσι θα τους προστατεύαμε και εντός και εκτός γηπέδου. Ο κ. Καραμαλάκης είχε πειστεί από τους τοπικούς παράγοντες ότι τα εισιτήρια πηγαίνουν όντως στην τοπική κοινωνία. Είχε λίστες με όλα τα ονόματα αυτών που πήραν εισιτήριο και πίστευε ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν πίστεψε αυτό που του έλεγα εγώ, αλλά τους τοπικούς παράγοντες. Αποδείχτηκε ότι είχαμε τη σωστή πληροφόρηση. Το ίδιο είπα και στον κ. Τσαγκρώνη γι' αυτό μου είπε μετά ότι “αποτύχαμε”.
Την Κυριακή είχαμε νέα συνάντηση με τον κ. Καραμαλάκη η οποία καθυστέρησε αρκετά και αρκετοί φίλαθλοί μας πήγαν από τις 15:00 στο γήπεδο. Όσο περνούσε η ώρα, κινδύνευαν να έρθουν αντιμέτωποι με τους οπαδούς του ΠΑΟ που έρχονταν στο γήπεδο. Ο κ. Καραμαλάκης αρνήθηκε εκ νέου να μας δώσει θύρα. Είχε φτάσει 16:00 και αυτό που σκέφτηκα ήταν μία κίνηση αναδίπλωσης. Να αποχωρήσουν οι φίλαθλοί μας από το χώρο του γηπέδου για να μη συγκρουστούν με αυτούς του Παναθηναϊκού, να βλέπαμε την κατάσταση στο γήπεδο και να έρχονταν ξανά. Κάποιοι γύρισαν. Για μένα έπρεπε να γυρίσουν όλοι, τους το λέγαμε από το τηλέφωνο ότι υπήρχε μέρος για να καθίσουν. Όσους Αρειανούς βρήκα στην κερκίδα διάσπαρτους, μαζί με τον Γιώργο Παπαδημητρίου που είναι ένας λεβέντης και θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, τους μεταφέραμε στη δική μας κερκίδα για να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε».
-Πριν από τον αγώνα ο μεγαλύτερος σύνδεσμος του Άρη, SUPER 3, μίλησε με σκληρά λόγια για την απουσία των φίλων του Άρη από την Κρήτη.
«Ήμουν κι εγώ ένας απ' αυτούς στην ηλικία τους. Ο ρόλος των συνδέσμων αυτός είναι, να κριτικάρει τη διοίκηση και τον πρόεδρο, παρόλο που η προηγούμενη διοίκηση του συνδέσμου είχε φτάσει να διοικεί τον Άρη η ίδια. Τα παιδιά καλά κάνουν και ασκούν κριτική. Όμως θέλω να ξέρουν πως ό,τι κάνω το κάνω με ανιδιοτέλεια και πάνω απ' όλα βάζω το συμφέρον της ομάδας. Ούτε τους γλείφω, ούτε με γλείφουν. Ποτέ δεν παρενέβησαν στο έργο μου και γνωρίζω πολύ καλά ότι το μόνο που θέλουν είναι πρώτα το καλό της ομάδας και δεύτερον, να μπορούν να βλέπουν την ομάδα τους σε όλα τα γήπεδα. Και στην Πάτρα και στη Δράμα κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους έχουμε δίπλα μας. Η παρουσία τους μας βοήθησε πολύ εκεί. Έχω όμως ένα παράπονο, ότι δε συμμετέχουν μαζικά στο πέταλο του «NickGalisHall» ώστε να δίνουν το ρυθμό στην κερκίδα. Πρέπει να ξέρουν ότι επειδή βασιζόμαστε σε πολλούς νεαρούς παίκτες, οι οποίοι είναι Άρης, παίρνουν πολύ μεγάλη ενέργεια από τον κόσμο. Κι αυτό φάνηκε στον ημιτελικό με τον Πανιώνιο».
-Ποια ήταν τα λάθη της διοίκησης στον τελικό;
«Το λάθος είναι ότι δεν μπόρεσα να πείσω τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Καραμαλάκη, ότι θα γίνει στο τέλος αυτό που λέγαμε εμείς κι όχι αυτό για το οποίο τον διαβεβαίωναν οι τοπικοί φορείς. Το άλλο λάθος είναι ότι ενώ είδα ότι δεν μπόρεσα να τον πείσω, δεν είχα σωστή ενημέρωση για το πόσοι είναι οι οπαδοί μας και αν τελικά είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε στο γήπεδο με τον τρόπο που ήθελε η Αστυνομία. Δεν είχαμε σωστή οργάνωση πάνω σ' αυτό το κομμάτι κι αυτό ήταν λάθος μας».
-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο;
«Έχω ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο δύο φορές για το ότι δεν τους δώσαμε τη χαρά να δουν την ομάδα. Το κάνω και μία τρίτη. Δεν κατάφερα να πείσω τον Καραμαλάκη για την αλήθεια των ισχυρισμών μας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια που κάνει η διοίκηση κι εγώ προσωπικά έχοντας το ρίσκο της υπογραφής μου για να κουμαντάρω ένα τόσο μεγάλο καράβι με χρέη 5.5 εκατ. ευρώ και χωρίς δυνατότητα μεταγραφών. Μέχρι τον τελικό το καράβι είχε μία παροιμιώδη ηρεμία, δεν μπορεί όλο αυτό να ακυρωθεί επειδή το θέλουν κάποιοι υβρίζοντας και λασπώνοντάς με με ψέματα. Γι' αυτό καλώ τον κόσμο σε ενότητα και συσπείρωση ώστε η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο. Να είμαστε όλοι ενωμένοι γιατί ο Άρης είναι η πιο διχασμένη ομάδα στην Ελλάδα. Κι αυτό που κάνει η διχόνοια είναι να καταστρέφει την ομάδα».
«Πρέπει να ενισχυθεί το δ.σ.»
Μέσα σε όλο το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε, ο Άρης δεν είχε ισχυρή εκπροσώπηση, παρουσία. Στο προσκήνιο ήρθε ξανά και έντονα η ερμαφρόδιτη κατάσταση που υπάρχει στα διοικητικά του Άρη, με το 90% των μετόχων να μην ασχολούνται διοικητικά με την ομάδα. Ο Λευτέρης Αρβανίτης σχολιάζει:
«Πρέπει να ενισχυθεί το συμβούλιο με ανθρώπους που έχουν εμπειρία και χρόνο να διαθέσουν για την ομάδα. Το έχω ζητήσει πολλές φορές από τους μετόχους. Είναι όμως τόσο δύσκολες οι εποχές στις οικογένειές και τις δουλειές μας, που πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν χρόνο. Πολλοί φοβούνται λόγω των νόμων που ανά πάσα στιγμή μπορείς να βρεθείς στη φυλακή και διστάζουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ωστόσο, θα γίνει μία προσπάθεια με τους μετόχους για την ενίσχυση του συμβουλίου ώστε να συμπαρασταθούν κι άλλα άτομα στην ΚΑΕ.
Είναι πολύ δύσκολο να έχει η ΚΑΕ ανενεργούς μετόχους. Εμείς είμαστε διοίκηση διορισμένη από το Πρωτοδικείο η οποία επιφορτίστηκε να ξοφλήσει τα χρέη του παρελθόντος. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι μέτοχοι είναι άνθρωποι που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεισφέρουν όπως παλιότερα, σκεφτήκαμε και επιτύχαμε να επικυρώσουμε την υπαγωγή μας στο Άρθρο 99 και να δημιουργήσαμε μία ομάδα με αξία, ώστε να μπορεί ο Άρης να αποπληρώνει τα χρέη του μέσα από την παραγωγή των παικτών. Να αφήσουμε μία παρακαταθήκη στην επόμενη διοίκηση και όχι αυτά που παραλάβαμε εμείς, δηλαδή συμβόλαια μόνο με τον Δήμα και τον Μποχωρίδη».
-Ποια είναι η λύση; Πολλά ακούγονται για εξελίξεις στο μετοχικό καθεστώς, ενώ υπάρχει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προαναγγελθεί.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει για να την ανοίξουμε, αλλά και στο Άρθρο 99 δεν τη βάλαμε ως πρωτεύον έσοδο. Αφορά καθαρά τη γενική συνέλευση των μετόχων»
-Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο χρηματοδότη τώρα που η ΚΑΕ έβαλε σε μία τάξη τα χρέη της;
«Κανένα ενδιαφέρον δεν είναι χειροπιαστό. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να ανακοινώσουμε. Έχουν αρχίσει να μας λένε «ας περάσει ο πρώτος χρόνος του 99 και θα δούμε αν θα ενδιαφερθούμε για την ομάδα». Εγώ πιστεύω ότι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να μπει στο μπάσκετ του Άρη πρέπει από τώρα να ενδιαφερθεί, γιατί ο Άρης είναι μία εταιρία με ασφάλεια, ξέρει σε ποιους και πόσα χρωστάει και πότε πρέπει να τα πληρώσει. Δεν έχει μόνο χρέη, έχει και περιουσία, τους παίκτες του».
«Στόχος μας η εξάδα»
Η καλή πορεία στο Κύπελλο ήταν από τους βασικούς στόχους του Άρη. Όμως η χρονιά δεν τελείωσε και το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο. Ποιος είναι ο αγωνιστικός στόχος του Άρη από δω και πέρα;
«Από όλη την ομάδα έχει φύγει το βάρος του Κυπέλλου», λέει ο Λευτέρης Αρβανίτης. «Στρεφόμαστε στο πρωτάθλημα και στόχος μας η έκτη θέση η οποία θα μας οδηγήσει στο να αποφύγουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στα πλέι οφ. Θα το είχαμε ήδη πετύχει αν δεν είχαμε χαρίσει τις νίκες με ΠΑΟΚ, Πανιώνιο και Τρίκαλα. Όχι μόνο την εξάδα, αλλά θα διεκδικούσαμε μια θέση στην τετράδα».
Ο πρόεδρος της ΚΑΕ έκανε έναν παραλληλισμό για να δείξει πόσο πιστεύει στην ομάδα. «Αν, όπως είναι το πρωτάθλημα, αφαιρέσουμε τους ξένους από τις υπόλοιπες ομάδες και παίξουμε Έλληνες με Έλληνες, ο Άρης θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Με δύο προσθήκες σοβαρών ξένων, όχι ακριβών, δε θα ήταν αυτή η ομάδα για μεγάλα πράγματα;»
Το Άρθρο 99 και η FIBA
Για την υπαγωγή του στο Άρθρο 99 ο Άρης κατέθεσε ένα πειστικό πλάνο βιωσιμότητας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να μείνει πιστός σ’ αυτό. Γίνεται;
«Ο Άρης μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ανάλογες κινήσεις και με κάποια βοήθεια από τους παράγοντες της Γένεσις οι οποίοι είναι ζεστοί και όσο μπορούν κοντά στην ομάδα. Περιμένουν και τη συνάντηση με τον κ. Τζεβελέκη ο οποίος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση για να συνεισφέρει, αν μπορεί. Στην επικείμενη συνάντηση που θα γίνει θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
-Αρκετές ελπίδες στηρίζονται και στην ενίσχυση του κόσμου, με διαρκείας και απλά εισιτήρια. Οπότε, μία ανταγωνιστική ομάδα που θα ελκύει τον κόσμο, είναι απαραίτητο συστατικό. Μπορεί ο Άρης με τα έξοδα που έχει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός;
«Είναι πολύ βασικό να τελειώσουμε το θέμα της FIBAμε τη συμπαράσταση της ομοσπονδίας την οποία έχουμε ανάγκη. Έτσι ώστε να μπορεί η ομάδα να ενισχύεται με δύο ξένους που κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ότι οι Έλληνες. Έτσι θα βοηθούνται και οι νεαροί Έλληνες που έχουμε. Το έλεγα πάντα ότι αν δεν υπήρχε η τιμωρία από τη FIBA θα κάναμε πολύ χαμηλότερο μπάτζετ απ' ότι τώρα. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας αφού δεν έχουμε περιθώρια αλλαγών. Η διοίκηση και το σταφ ξέρουν μπάσκετ, αφού οι επιλογές βγήκαν στο 80%-100% και πέρυσι και φέτος. Φανταστείτε πόσο καλύτερη θα είναι η ομάδα αν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τους παίκτες που θέλουμε.
Μ’ αυτήν την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω το εξής: Είναι προτιμότερο το να αποχωρήσεις από έναν αγώνα και να πληρώσεις 50.000 ευρώ πρόστιμο, ή να δώσεις αυτά τα λεφτά για τη FIBA, να βγεις τρίτος και να παίξεις προκριματικά Ευρωλίγκας;».
-Η επόμενη χρονιά αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη αφού είναι στον αέρα έσοδα όπως αυτό του ΟΠΑΠ.
«Είναι σοβαρό θέμα. Σαν ΕΣΑΚΕ πασχίζουμε για τη χορηγία του ΟΠΑΠ, θα είναι σκάνδαλο αν δε δοθεί στο μπάσκετ. Είναι ένα άθλημα που το βλέπει πολύς κόσμος, πολύ πιο υγιές από το ποδόσφαιρο. Πρέπει ο ΟΠΑΠ να ξεκαθαρίσει αν δεν θέλει να επενδύσει στο μπάσκετ, να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε και να ψάξουμε αλλού για έσοδα. Υπάρχουν παρόμοιες εταιρίες στην Ευρώπη».
Ο Αγγέλου, ο Μίνιτς και ο Αθηναίου
Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι ο Άρης δεν είναι ο ίδιος από τη μέρα που έφυγε ο Βαγγέλης Αγγέλου. Σ’ αυτό συμφωνεί και ο Λευτέρης Αρβανίτης.
«Επηρέασε πολύ η αποχώρησή του. Ο Βαγγέλης Αγγέλου είχε πείσει τους παίκτες ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, ότι μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα. Από τη στιγμή που έφυγε, ορισμένοι παίκτες έχασαν αυτήν την πίστη. Αυτό χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει αυτή η πίστη και έρχεται μόνο μέσα από νίκες».
-Η Εφές ήθελε και πήρε τον Αγγέλου. Ομάδες ενδιαφέρονται για παίκτες, όπως ο Αθηναίου. Τι μπορεί να κάνει ο Άρης σε τέτοιες περιπτώσεις;
«Δεν μπορούμε να δώσουμε παίκτη γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε παίκτη. Υπάρχει μπάι άουτ για το καλοκαίρι σε κάποιους παίκτες που αν φέρουν τα χρήματα αυτά μπορούν να φύγουν από την ομάδα. Στη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, δεν είναι δυνατόν να φύγει κανένας».
-Ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής Μίνιτς; Είστε ευχαριστημένοι από το έργο του;
«Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει πολύ. Ταιριάζει πολύ σ' αυτό που έχει ο Άρης, θέλει να βελτιώσει τους νέους παίκτες με την εμπειρία του. Θέλει κι αυτός το χρόνο του για να καταλάβει ορισμένα πράγματα στην ομάδα. Πιστεύουμε ότι θα τα πάει καλά. Δεν υπάρχει θέμα πρότασης του Αγγέλου για τον Μίνιτς. Ενδιαφερθήκαμε για τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Νέναντ Μάρκοβιτς δεν τους άφησαν οι ομάδες τους και καλώς έπραξαν γιατί κοίταξαν το συμφέρον τους. Η επόμενη επιλογή ήταν ο Μίνιτς που ταίριαζε και είμαστε ευχαριστημένοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου