Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

«Κάποιοι θέλουν διαλυμένο τον Αρη»


Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Σκόρδας, μίλησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» λέγοντας: «Αφησαν επίτηδες γυμνή την ομάδα. Μπορούμε όμως να σωθούμε και να την εξυγιάνουμε».


Φορώντας ένα φούτερ με το σήμα του Αρη, με ένα σωρό χαρτιά μπροστά του, εν μέσω συμβουλίων και συναντήσεων με συνεργάτες του, με τα τηλέφωνα να χτυπούν συνέχεια, αλλά με ύφος αποφασιστικό, μας δέχθηκε στο γραφείο του, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Σκόρδας. Εχει ακούσει πολλά από αρκετούς, αλλά το δεδομένο είναι ένα: στα δύσκολα δίνει τη μάχη είναι εκεί.

* Κύριε πρόεδρε, η αγωνία όλων των φίλων της ομάδας σας εκφράζεται με ένα ερώτημα: Μπορεί να σωθεί ο Αρης; Και αν ναι, πώς; Με ποια εχέγγυα και ποια προοπτική;

- Εχέγγυο δεν υπάρχει, παρά μόνο η θέληση για προσπάθεια και η γνώση. Δυστυχώς, παραλάβαμε μια διαλυμένη ομάδα, καταστάσεις πολύ δύσκολες με τις πιθανότητες εναντίον μας. Η ομάδα έμεινε γυμνή, αποδυναμωμένη από την ίδια τη διοίκηση Ηλιάδη, να παλεύει με νέα παιδιά, άπειρα, να παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς έσοδα, με όλα εκχωρημένα ήδη. Βεβαίως όμως και σώνεται. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι τώρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, κοντά στον Αρη, κοντά στην ομάδα του. Εχει ακόμα πολλές αγωνιστικές· και δυνατότητες υπάρχουν και ενίσχυση θα γίνει, καθώς περιμένουμε να εγκριθούν τα δελτία. Εγινε και νέα αίτηση για το «99», ώστε να μπει η ομάδα σε ένα πλάνο εξυγίανσης, πραγματικό όμως και όχι εικονικό, με ένα ρεαλιστικό business plan. Να μην ξεχνά βέβαια κανείς ότι το διάστημα αυτό, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο Αρης πλήρωσε τρία εκατομμύρια σε υποχρεώσεις σε παλαιούς παίκτες, σε τρίτους και στο Δημόσιο και φυσικά τηρεί τις τωρινές του υποχρεώσεις.

* Εχετε δηλώσει ότι οργανωμένα προσπάθησαν κάποιοι να διαλύσουν την ομάδα. Επιμένετε;

- Μα φυσικά. Ο Αρης ήταν προγραμματισμένο από ένα κομμάτι διοικητικών παραγόντων να πέσει για να καθαρίσει απ' τα χρέη, όπως έκαναν με την ΑΕΚ. Το ίδιο πράγμα έγινε και πέρσι. Ο Ηλιάδης είναι συνέχεια αυτού του συστήματος γι' αυτό και τον στήριξαν στις εκλογές οι ίδιοι άνθρωποι. Οι ίδιοι ήταν που είχαν φτάσει την ομάδα πάλι στο χείλος του γκρεμού και οι ίδιοι τον είχαν στηρίξει στις εκλογές του καλοκαιριού, παρά το ότι μεσολάβησε ο ένας μήνας που σώθηκε η ομάδα. Αφησε την ομάδα χωρίς φορολογική ενημερότητα και με χρέη προς ΠΣΑΠ και Λίγκα τα οποία πρέπει να τακτοποιηθούν όχι μόνο για τα δελτία των παικτών, αλλά γενικά για τη λειτουργία της ομάδας.

* Αυτά όλα, δηλαδή, έγιναν επίτηδες ή από λάθος χειρισμούς; Ή από συνδυασμό και των δύο;

- Θεωρώ πως ήταν σε γνώση όλων. Είχα πει πολλές φορές για τον λάθος τρόπο του «99» και είχα πει αυτό το διάστημα πως αν δεν άλλαζαν δρόμο θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτό είπε η απόφαση του δικαστηρίου, ότι η αίτηση ήταν προσχηματική. Δεν υπήρχε πλάνο βιωσιμότητας, δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθεί. Εμφανίστηκαν διάφορα παραμύθια για επενδυτές που δεν υπάρχουν. Εβγαινε στα μέσα ότι ο Ηλιάδης τους ζήτησε χρήματα, ενώ ο Ηλιάδης είπε ότι ο τάχα επενδυτής του ζητούσε δανεικά. Συγκεκριμένα ΜΜΕ έλεγαν στον κόσμο ότι η μόνη λύση ήταν να βρεθούν λεφτά, με αποτέλεσμα σήμερα η ομάδα να είναι σε αγωνιστικό αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει. Δημιουργήθηκε ένας αρνητισμός στην κερκίδα που προκαλούσε προβλήματα, αλλά όλοι θα δουν ότι η ομάδα θα είναι βελτιωμένη και μπορεί να σωθεί.

* Οι αντιδράσεις από την κερκίδα σας ενόχλησαν προσωπικά, σας στεναχώρησαν;

- Προσωπικά μού είναι αδιάφορες. Αλλωστε, ήξερα ότι αυτοί που φωνάζουν είναι συνεργάτες των προηγούμενων οι οποίοι είχαν το εν λόγω σχέδιο και μάλιστα για δικούς τους λόγους κάποιοι απ' αυτούς ήταν εμπλεκόμενοι με οικονομικά οφέλη στην ΠΑΕ. Παράδειγμα, είχαν καταλάβει τα καταστήματα της «Αρης Εμπορική», η οποία εταιρεία υπάρχει άνθρωπος -θα τα καταθέσω στον εισαγγελέα αυτά αργότερα- ο οποίος έπαιρνε εξ ονόματος του Ηλιάδη τις εισπράξεις των καταστημάτων και δεν έχει αποδοθεί κανένας λογαριασμός. Αυτός ήταν οπαδός και τα έπαιρνε για τον Ηλιάδη. Και δουλεύανε στα καταστήματα και η «Εμπορική» έχει πιο πολλές αγορές παρά πωλήσεις και δεν έχει και εμπορεύματα. Δεν θα ασχοληθώ με τα συνδεσμικά, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις.

Ζόρια η ΑΕΚ

* Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Αρης δεν ακολούθησε το δρόμο της ΑΕΚ.

- Και ποιος είπε ότι η ΑΕΚ βρήκε λύσεις για τα προβλήματά της έτσι; Φέτος παλεύει στη Γ' Εθνική, του χρόνου στη Β' τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Οσοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο, ας δουν τον Ηρακλή που βολοδέρνει στη Β' Εθνική. Και πέραν του ότι η αλλαγή ΑΦΜ, που είναι αλλαγή ονόματος όχι μόνο ΑΦΜ, θα αντιμετωπιστεί νομικά ώστε να μην ξαναγίνει. Η ΑΕΚ προσπαθεί με τον παλιό τρόπο, αλλά θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και για τις ευθύνες φυσικών προσώπων, αλλά και για τα χρέη προς παίκτες.

* Τελικά γιατί έφτασε ο Αρης σ' αυτό το σημείο, όπου λέχθηκε ότι κι εσείς έχετε ευθύνη, όντας πρόεδρος και παλαιότερα;

- Ποιος το λέει αυτό; Υπάρχει ένα πόρισμα. Οι επόμενοι; Οι επόμενοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι στους εισαγγελείς γι' αυτά που έχουν κάνει; Οπως π.χ. το συμβόλαιο του Ολαϊτάν που χάθηκε, η υπόθεση Σιστόν που υπογράφει ο Κόντης την ίδια μέρα που μένει ελεύθερος τριετές συμβόλαιο με απολαβές 450 χιλ. ευρώ, αυτοί είναι συνυπεύθυνοι ως συμβούλια. Βρήκαν μια ομάδα που το 2009 είχε υπεραξία που εκμεταλλεύθηκαν μέχρι το 2010 και μετά τη διέλυσαν πραγματικά. Το πόρισμα που φώναζαν όλοι να βγει, υπάρχει και φαίνεται καθαρά τι συνέβη εκείνα τα χρόνια. Το παραμύθι «2004-2012» το εφηύραν οι ίδιοι για να δικαιολογήσουν την επίθεση στο σύλλογο, γιατί διά καταλήψεως μαζί με οργανωμένους πήραν τα ηνία, όταν αποφάσισαν μαζί και με τον Κόντη να καταλάβουν το σύλλογο και να τον εκμεταλλευθούν. Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει άλλωστε στα πρακτικά των συνελεύσεων, έχουν γραφτεί, σε συζήτηση που έχουν κάνει με τον Γρανούζη αυτοί οι ίδιοι, όπου συνομολογούν ότι οδηγείται η ομάδα στην καταστροφή, αλλά λένε ότι «θα τα ρίξουμε όλα στον Σκόρδα». Τα είπε ο κ. Δεσύπρης, τα διάβασε στις γενικές συνελεύσεις του 2011. Κάποιοι τα λησμονούν, ακόμη και στην Αθήνα, όπου δεν φτάνει εύκολα ο ήχος, αλλά κι εδώ γιατί έχουν άλλα συμφέροντα. Η ευθύνη είναι όλων, όχι μόνο του Ηλιάδη, όλου του συστήματος που τον υποστήριξε κι ακόμη και σήμερα τον υποστηρίζει. Και οι πιο πολλοί απ' αυτούς θεωρούν τον Αρη κτήμα τους όλα αυτά τα χρόνια. Στην ουσία όμως τον χρησιμοποιούν για τις προσωπικές τους καριέρες και την οικονομική τους άνεση.

Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Κώστα Κούση
πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου