Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Σχέδιο Γ


Ο πρόεδρος της ΚΜΑ, στη τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τα άλλα μέλη του δ.σ. του φορέα, μίλησε εκτός των άλλων κυρίως για το μέλλον του Άρη αναφερόμενος σε δύο σενάρια.

Το πρώτο σχέδιο ήταν το αισιόδοξο (και πολύ πιθανό σύμφωνα με τον κύριο Στεφανίδη). Ο υποψήφιος επενδυτής, Γιάννης Κωνσταντινίδης, θα κάλυπτε την ΑΜΚ έστω την καταληκτική ημερομηνία. Αυτός, από εκεί και πέρα, θα ήταν το "αφεντικό" της ΠΑΕ και θα αποφάσιζε το πως θα κινηθεί η ομάδα σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, διοικητικό, αγωνιστικό. Αυτό, πραγματικά, θα ήταν το καλύτερο σενάριο ακόμα και αν στο αγωνιστικό τα πράγματα παρέμεναν ως έχουν. Πιστεύει κανείς πως ένας επιχειρηματίας θα πετούσε στο βαρέλι 7 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να είναι βέβαιος ότι η ομάδα δε θα έχει την επόμενη χρονιά τα έσοδα της Superleague; Δεν έγινε.

Το δεύτερο σχέδιο ήταν το απαισιόδοξο. Ο υποψήφιος επενδυτής δε θα κάλυπτε την ΑΜΚ. Η ΚΜΑ με την υπάρχουσα διοίκηση της ΠΑΕ θα αναλάμβανε να "τρέξει" τις εξελίξεις όσον αφορά το οικονομικό και το άρθρο 99, το ζήτημα του πορίσματος, ενώ η επερχόμενη Γ.Σ. θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της ΠΑΕ και τη σωτηρία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αυτό το σενάριο "τρέχει".

Υπάρχει όμως και το σχέδιο Γ'. Ένα σχέδιο που συζητείται έντονα μεταξύ της φίλαθλης κοινής γνώμης που είτε δεν έχει "ιδέα" από Άρη είτε δε γουστάρει Άρη. Είναι η λεγόμενη λύση "τύπου ΑΕΚ" η λύση της Γ' Εθνικής κατηγορίας. Είναι η άποψη που λέει πως ο Άρης δεν είναι βιώσιμος και πρέπει να κάνει επανεκκίνηση στα αλώνια της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Αρχικά, με την αγωνιστική πτώση της ομάδας στη Β' Εθνική -πιθανότατα και με τη "βοήθεια" αφαίρεσης βαθμών- και την ηθελημένη πτώση στη Γ' και διάλυση της ΠΑΕ.

Το παράδειγμα της ΑΕΚ
  • H AEK είναι η ομάδα, που σε αντίθεση με τον Άρη, υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Άρης έχει βιώσει τις συνέπειες δύο υποβιβασμών σε διάστημα 15 ετών. Πέραν του πρεστίζ υπήρξε και φυσιολογική συρρίκνωση στον κόσμο του.
  • Ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε η ΑΕΚ ήταν το 2011 (2,5 χρόνια πριν). Ο Άρης κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιό του 43 χρόνια πριν.
  • Η ΑΕΚ είχε μία έτοιμη λύση. Ο Μελισσανίδης, ένας αληθινός οικονομικός κολοσσός, ΑΕΚτσής πήρε την ομάδα "καθαρή" και σε... πακέτο τον ΟΠΑΠ. Τη διαχείριση του Άρη με τα σημερινά δεδομένα θα την αναλάβει ο καταχρεωμένος Α.Σ. Άρης.
  • Η ΑΕΚ χρωστούσε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στους πιστωτές της ενώ ο Άρης περίπου το ένα πέμπτο. Για να ανεβεί μάλιστα "τρένο" η ομάδα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πέραν των λιγοστών εσόδων επιπλέον τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ο ΑΕΚτσής έχει το όραμα του νέου γηπέδου, της "Αγίας Σοφίας". Χρόνια τώρα ένιωθε "ξεσπιτωμένος" και η... εκκαθάριση αυτή συνδυάζεται με αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Ο Άρης σε ενδεχόμενη πτώση θα χάσει το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο (το "Δασυγένειο") οριστικά.
  • Η ΑΕΚ είναι ομάδα του κέντρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κυρίως την αντιμετώπιση της ομάδας από τα ΜΜΕ. Η συρρίκνωση του κόσμου της είναι βέβαιη αλλά σίγουρα όχι μεγάλη.
  • Η ΑΕΚ πάρα το πολλαπλάσιο μπάτζετ της, το μεγάλο brandname της και όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον Ηρόδοτο και τον... Αστέρα Βάρης ενώ αυτή η πτώση θα την "ακολουθεί" σε ολόκληρη την ιστορία της.

Ηρακλής Ποντίων Κατερίνης 1908

Σίγουρα οι διαφορές με την περίπτωση του Άρη είναι μεγάλες. Ας εξετάσουμε άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Του Ηρακλή, μίας ομάδας που είναι μέσα στις έξι μεγαλύτερες της Ελλάδας.

Ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Δ' Εθνική το 2011 λόγω χρεών. Την ίδια χρονιά ο Γ.Σ. Ηρακλής που ανέλαβε τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος έδωσε το δικαίωμα χρήσης του σήματός του στην Αθλητική Ένωση Ποντίων Κατερίνης που αγωνιζόταν στη Γ' Εθνική. Η ομάδα της Πιερίας άλλαξε έδρα, χρώματα, σήμα και όνομα. Η νέα ομάδα (που χαίδευτικά ονομάζουν "Ηρακλής") λέγεται ακόμα και σήμερα "Αθλητική Ένωση Ποντίων Ηρακλής 1908" και αγωνίστηκε την πρώτη χρονιά ίδρυσής της στη Γ' Εθνική χωρίς να πετύχει την άνοδο.


Την επόμενη χρονιά μαζί με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα ανέβηκε στη Β' Εθνική με πολιτική παρέμβαση. Ο "Ηρακλής" την ίδια χρονιά πάλεψε για την άνοδό του στη Superleague αλλά τελικά έμεινε εκτός των προνομιούχων θέσεων που κέρδισαν ο Απόλλων Σμύρνης, η Καλλονή και ο Παναιτωλικός.

Σήμερα ο "Ηρακλής" βρίσκεται στην τέταρτη θέση του βορείου ομίλου (10 βαθμούς από την απευθείας άνοδο). Τα χρέη του από τις δύο χρονιές της Β' Εθνικής είναι μη διαχειρίσιμα για την κατηγορία, ο κόσμος της ομάδας συρρικνώνεται, οι προσφυγές πέφτουν "βροχή" και οι άνθρωποί του αναζητούν επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και στο Ιράν!

Προσφάτως, επιπλέον, ακούστηκε ως φημολογία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι από την επόμενη αγωνιστική χρονιά όσες ομάδες υποβιβάζονται στη Γ' Εθνική θα έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν σε αυτή για 3 χρόνια.

Δε νοείται πραγματικός ΟΠΑΔΟΣ του Άρη που να θέλει ρεαλιστικά την πτώση της ομάδας στη Γ' Εθνική ακόμα και αν τα χρέη της ΠΑΕ είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή την επιλογή τη χαρακτηρίζω για όλους τους παραπάνω λόγους ΤΟΥΡΚΟΑΠΟΨΗ (βλέπε αρχική φωτό της ανάρτησης).

ΥΓ. Η παραπάνω ανάρτηση δεν έγινε για να αναλύσουμε τα "υπέρ" και τα "κατά" της πτώσης. Η ανάρτηση έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για να δικαιολογήσω κάτι που είπα, λιγότερο κομψά (με το ύφος οπαδού και όχι με το ύφος μητροπολίτη) αλλά με το ίδιο νόημα, σε κοινωνικό δίκτυο και παρερμηνεύτηκε από πολλούς "καλοθελητές":


Όποιου "οπαδού" (εντός εισαγωγικών το έγραψα και τότε) ή παράγοντα του Άρη του περνά από το μυαλό ή επιθυμεί τον Άρη στη Γ' Εθνική η μητέρα του κάνει σεξ σε οίκους ανοχής.

4 σχόλια:

  1. εισαι μαγκας ρε φιλε ΜΠΡΑΒΟ
    ΟΥΣΤ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος μιλάει για Β΄Εθνική το .... της μανας του το ...... Αρειανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EΞΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΑΔΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή