Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αφιέρωμα Ολλανδών στον Άρη! (video)

Αφιέρωμα στον Άρη δημοσιεύει η ολλανδική ιστοσελίδα www.hetsportbureau.nl. Η εταιρία που έκανε το αφιέρωμα ασχολείται με δημοσιογραφικές παραγωγές καθώς και με συμβουλευτική σε αθλητικούς οργανισμούς. Το αφιέρωμα έγινε λίγο πριν τη λήξη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.



Η ελληνική οικονομία έχει παρασύρει το ποδόσφαιρο στην παγίδα της. Οι μισοί από τους συλλόγους στην Σούπερ Λίγκα απειλούνται με υποβιβασμό. Το κορυφαίο club της ΑΕΚ είναι το πρώτο θύμα. Ο υποβιβασμός επήλθε τον περασμένο μήνα λόγω ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είναι συζητήσιμο το κατά πόσον οι Αθηναίοι θα μπορούν να αγωνιστούν σε επαγγελματική κατηγορία το επόμενο έτος. Μία άλλη τέτοια περίπτωση club, είναι ο Άρης που σώθηκε, λόγω του ντροπιαστικού υποβιβασμού της ΑΕΚ. Προς ανακούφιση των πολλών κιτρινόμαυρων οπαδών, που ανήκουν στους φανατικότερους στον κόσμο. Ο Δημοσιογράφος Friso Schotanus διερευνά στην πόλη-λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το βάθος της οικονομικής κρίσης και εξετάζει το πώς ο σύλλογος Άρης καλείται να επιβιώσει σε ένα χαοτικό κόσμο, όπου μάλιστα οι οπαδοί έχουν περισσότερη δύναμη από τον πρόεδρο. 

Μένουν ακόμα μερικά λεπτά για να παίξει ο Άρης με τον Αστέρα Τρίπολης. Είναι το μεγάλο φινάλε του ελληνικού πρωταθλήματος. Η νίκη του Άρη, είναι κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης. Στη συνέχεια, χτυπά το τηλέφωνο του αγχωμένου προέδρου του club Λάμπρου Σκορδά. Είναι μήνυμα από την Αθήνα. Οι αντίπαλοι, στην υπόθεση υποβιβασμός, οπαδοί της ΑΕΚ εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο πριν τη λήξη του παιχνιδιού τους. Πλέον βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ο αγώνας διεκόπη. Ο Σκόρδας, ένα χονδρός, με συμπαθητική εμφάνιση οδοντίατρος ξέρει αμέσως τι σημαίνει αυτό: αφαίρεση βαθμών, υποβιβασμός για την ΑΕΚ και αυτοσυντήρηση για τον Άρη που κέρδισε με 5-1. 

Ζώντας στα όρια 

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία ημέρα νωρίτερα. Οι καφετέριες είναι γεμάτες, έτοιμες να εκραγούν. Δεν υπάρχει ελεύθερο τραπέζι όλοι πίνουν παγωμένο καφέ, όλοι καπνίζουν. Έτσι, είναι πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα με τους Έλληνες; Ναι, έτσι είναι. Γιατί αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι είναι ικανοί να κάνουν πάνω από μια ώρα πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ. Και η πλειοψηφία των καπνιστών, ακόμα και οι όμορφες γυναίκες, έχουν αλλάξει τα τσιγάρα σε καπνό. 

"Αν έχουμε προβλήματα, θα πρέπει να βγούμε έξω», εξηγεί η Χ για την πολυκοσμία της πόλης. "Διαφορετικά, θα πάθουμε κατάθλιψη. Είναι η μόνη μορφή της ψυχαγωγίας μας. Η κρίση που μαίνεται στο μυαλό των ανθρώπων. Στο δρόμο προκύπτουν διαμάχες για το τίποτα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ξεφυσάνε. Ζουν στα όρια." 

Εκτός από την Χ είναι και ο σύζυγός της, ο Χρήστος Συλλίδης. Μέχρι πρόσφατα ήταν αθλητικογράφος στην πανελλαδικής κυκλοφορίας SportDay και ακολουθούσε στενά την ομάδα του Άρη. Είχε ακόμα δύο θέσεις: ήταν παρουσιαστής στον ραδιοφωνικό σταθμό του Άρη (Άρης FM) και δημοσιογράφος σε ένα τοπικό περιοδικό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει χάσει και τις τρεις δουλειές του. Ο λόγος; Η κρίση φυσικά. 


Άμεση εξαργύρωση 

Οι ανησυχίες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των ποδοσφαιρικών συλλόγων επιδεινώνονται από τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση που επιβάλλει η τρόικα - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – τα επιβάλλει η τρόικα λέει και ο Συλλίδης. «Όλοι οι άνθρωποι είναι από τη μια μέρα στην άλλη άνεργοι, φορολογούνται αναδρομικά για τα εισοδήματά τους και τις υπηρεσίες τους. Υψηλότεροι φόροι. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα, διότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους αποτελείται από τους μισθούς των παικτών. Μείωση κερδών υπάρχει και λόγω έλλειψης εσόδων, όπως οι πωλήσεις εισιτηρίων, ακόμα και τα προϊόντα που αγοράζονται έχουν υψηλότερη φορολογία. Οι σύλλογοι δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και ξαφνικά έκαναν πολλά χρέη. " 

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πουλήσει εταιρίες, όπως ο ΟΠΑΠ, η στοιχηματική εταιρία. Η εταιρία είναι από τα κερδοφόρα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Οι Έλληνες αγαπούν τα τυχερά παιχνίδια και η εταιρία υποστηρίζει τον αθλητισμό, και προσφέρει γενναιόδωρα έσοδα στους αθλητικούς συλλόγους και τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά αυτή η αγελάδα μετρητών πωλείται σε ιδιώτη. Αυτό σημαίνει μία άμεση εξαργύρωση της αξίας του, αλλά μακροπρόθεσμα λιγότερα δομικά έσοδα για το άθλημα. Το κέρδος θα εξαφανίζεται τώρα στις τσέπες των μετόχων. Ο ΟΠΑΠ είναι επίσης χορηγός του Άρη Θεσσαλονίκης, και οι συνέπειες για τον σύλλογο είναι προφανείς. 

Οι περισσότεροι σύλλογοι στην κορυφή του πρωταθλήματος είναι ετοιμοθάνατοι. Εξαιρέσεις αποτελούν ο Ολυμπιακός ο αυτοκράτορας της Αθήνας και ο άλλος σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, ο παοκ. Σε αυτούς υπάρχουν πολυεκατομμυριούχοι στο τιμόνι και τα χρέη αποκαθίστανται από αυτούς. Αυτή η γειτνίαση με την άλλη ομάδα κάνει πιο επώδυνο το πρόβλημα για τους εκρηκτικούς οπαδούς του Άρη. 

Ο άνθρωπος που μας ξεναγεί στο σπίτι του Άρη το «Κλεάνθης Βικελίδης» μιλάει ξεκάθαρα. "Ο παοκ είναι ο σύλλογος των Τούρκων και Τσιγγάνων. Και ο πρόεδρος τους λέει ότι είναι Έλληνας, αλλά είναι ρώσος. Ένας φίλος του Πούτιν. Ξέρεις, τι σημαίνει το «Κ» στο όνομά τους; Ακριβώς σημαίνει «Κωνσταντινούπολη». Ο σύλλογος δεν ιδρύθηκε από πραγματικούς Έλληνες όμως. Ο Άρης ιδρύθηκε από Έλληνες. " 

Ο ιστορικός σύλλογος Άρης, που ιδρύθηκε το 1914, ανήκει βάσει ονόματος και φήμης μεταξύ των κορυφαίων πέντε της χώρας κάνοντας επιτυχίες τη διετία 2009-2011 σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όπου και χτύπησε την κάτοχο του Europa League Ατλέτικο Μαδρίτης. Από το 1968, στην Ευρώπη, η ομάδα παραμένει αήττητη στην έδρα της κάτι που είναι σημαντικό για τους οπαδούς. Προσφέρουν μια ατμόσφαιρα που σχεδόν καμία δεν είναι ισάξια στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο fan club του Άρη, ο Super 3, με ένα μπουλντόγκ ως μασκότ, συντονίζει τις μεγάλες και καλά οργανωμένες δράσεις υποστήριξης. Θρυλικό είναι το "δαχτυλίδι της φωτιάς" κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς της Αργεντινής το 2009 στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, μία φλεγόμενη κόκκινη φλόγα, χάρη στους αμέτρητους πυρσούς. Ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους ο Super3 συγκεντρώνει τα χρήματα για αυτό το είδος των πυρο-δράσεων. Ο Άρης είναι επίσης ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στη χώρα: 30.000 οπαδοί του ανέβηκαν το 2011 σε μια ατελείωτη σειρά από λεωφορεία για τον τελικό του κυπέλλου στην Αθήνα. 

Από εκείνη τη στιγμή, όλα πήγαν στραβά στον σύλλογο. Η κακοδιαχείριση, τα πάρα πολύ ακριβά συμβόλαια παικτών και - σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Αρη – η πολεμική από την ομοσπονδία τον έφεραν στο χείλος της κατάρρευσης. Το σημερινό χρέος εκτιμάται μεταξύ 22 και 34 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για παίκτες μειώθηκε στην αρχή της σεζόν από τα 5,5 στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ο σύλλογος δεν είχε άδεια να κάνει μεταγραφές. Οι επιλογές για παίχτες ήταν λίγες, με τους παίκτες της νεαρής ομάδας να καλύπτουν το κενό. 

"Ένας επενδυτής δεν έχει ακόμη βρεθεί, και δεν θα συμβεί αυτό σύντομα", λέει ο πρόεδρος του Άρη Λάμπρος Σκόρδας πίσω από το γραφείο του στα γραφεία του συλλόγου. "Δεν υπάρχει κανένας τόσο τρελός για να ρίξει χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι εδώ. Ειδικά από τη στιγμή που στην Ελλάδα ως πρόεδρος είσαι προσωπικά υπεύθυνος για τα χρέη του συλλόγου. Επιπλέον, η αγορά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έχουμε λίγες χορηγούς εταιρίες και λαμβάνουμε χρήματα έτσι. Δεν είναι όπως στην Ολλανδία ή τη Γερμανία, όπου οι σύλλογοι έχουν συχνά εκατοντάδες μέλη. " 


Λέσχη Φίλων Άρη 

Προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ομάδα πριν από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε το μοντέλο μελών ανάλογο της Μπαρτσελόνα. Τα μέλη της Λέσχης Άρη πληρώνουν ετησίως κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 ευρώ. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν μια έκπτωση στα εισιτήρια και ελέγχουν το σύλλογο. Όπως και στην Μπαρτσελόνα, επιλέγουν τον πρόεδρο. Υπάρχουν περίπου 10.000 μέλη. "Οι συνεδριάσεις τους ήταν μαζικές και ως εκ τούτου λάμβαναν χώρα στο συνεδριακό κέντρο της πόλης", λέει η γενική διευθύντρια του Άρη Eμμυ Βουτσά, που σαν σαρανταποδαρούσα τρέχει τα θέματα στα γεμάτα γραφεία του συλλόγου. Υπάρχουν πέντε ή έξι χιλιάδες άνθρωποι. Είναι πολύ θορυβώδεις. Ψηφίζουν σηκώνοντας στον αέρα χρωματιστά χαρτιά. Ίσως τα γεγονότα γύρω από το γραφείο της να αποτελούν μικρογραφία μιας συνάντησης των μελών. Όλοι περπατούν εντός και εκτός γραφείων, παίχτες και υπάλληλοι. Το τηλέφωνο της χτυπά σχεδόν ασταμάτητα. 

Η ΛΦΑ κατέχει το 53 τοις εκατό των μετοχών του συλλόγου. Το σύστημα είναι δημοκρατικό, αλλά δεν είναι ξεκούραστο. Στην τελευταία σεζόν, ο σύλλογος, υπό την πίεση της αγωνιστικής και οικονομικής δυσπραγίας, άλλαξε τρεις φορές διοίκηση και απέλυσε τέσσερις προπονητές. Ο Σούλης Παπαδόπουλος είναι ο πέμπτος και ο ίδιος είναι - προς το παρόν - ακόμα στο τιμόνι. 

«Πέντε προπονητές, τρεις διοικήσεις, είναι πράγματι τρελό», παραδέχεται ο Πρόεδρος Σκορδάς. «Τη στιγμή που η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Για τον καθένα, για τους οπαδούς, τους παίχτες, τους προπονητές. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κάποιος ένα σύλλογο όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από εσένα πώς να διαχειριστούν το σύλλογο. Αλλά μπορεί κάλλιστα και να είναι, αλλά αν έχουμε το χρόνο. Πιστεύω στο μοντέλο που χρησιμοποιούμε, την εισφορά των οπαδών στην εταιρία.» 

Το μοντέλο δεν μπορούσε να αποφύγει πολλές λανθασμένες αποφάσεις. Στην αναζήτηση για μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία ήρθαν ακριβοί ξένοι παίκτες ιδιαίτερα Ισπανοί, Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί. Και ήρθε ένα μεγάλο όνομα προπονητή, ο Αργεντινός Έκτορ Κούπερ. Έφυγε το 2011, όταν είδε τη δυστυχία που έρχεται. «Το πρόβλημα είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΛΦΑ και το διοικητικό συμβούλιο του Άρη είχε πολύ λίγη γνώση του ποδοσφαίρου», λέει ο δημοσιογράφος Συλλίδης. "Υπήρξε μια έλλειψη γνώσης και δεν υπήρχε κανένας ποιοτικός, κριτικός έλεγχος από τη Λέσχη Μελών. Ήξεραν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. " 

Η βία και η παρενόχληση 

Και τότε υπεισέρχεται ένας άλλος δυναμικός συντελεστής εντός του συλλόγου: οι πιο φανατικοί υποστηρικτές που είναι και οργανωμένοι. Η επιρροή τους δεν εφαρμόζεται μέσω της επίσημης οδού, αλλά μέσω της βίας και του εκφοβισμού, όπου απαιτείται. Αυτό δε γίνεται μόνο στον Άρη αλλά στις περισσότερες ομάδες. Λέει ο Χρήστος Συλλίδης: "Οι οπαδοί ελέγχουν τα σωματεία από τα θεμέλια: είναι οι de facto αρχές. Αν οι οργανωμένοι φίλαθλοι θέλουν να μιλήσουν με τον πρόεδρο, δεν πηγαίνουν στο γραφείο του προέδρου, ο πρόεδρος πηγαίνει στους οπαδούς. Είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό ". 

Η έδρα των φανατικών οπαδών του Άρη είναι σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο. Είναι ο σύνδεσμος του Super 3 στην καρδιά της περιοχής Χαριλάου. Δεν θέλουν να εμφανίζονται στα μέσα ούτε να αναφέρουν τα στοιχεία τους. Όμως, η φιλοξενία τους και η ειλικρινή εκτίμησή τους για τα ΜΜΕ του εξωτερικού εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Ένας από τους αρχηγούς του Super3, ο Λευτέρης, είναι επίσης αρκετά πρόθυμος να εξηγήσει τι πήγε στραβά. Ερχόμαστε σε επαφή μαζί του μέσω της Βουτσά. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία σε αυτή τη χώρα είναι, με απλά λόγια, κλέφτες», είπε ο Λευτέρης. «Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που ήταν στο πηδάλιο στο Άρη. Δεν είχαν επιτυχία στην κοινωνική τους ζωή, και έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με την ενασχόλησή τους με τον σύλλογο. Πώς ήταν δυνατό, δεν το ξέρουμε. Ήμασταν επιτυχημένοι στην Ευρώπη, αλλά τώρα παλεύουμε εναντίον του υποβιβασμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. " 

Ο Λευτέρης εξηγεί πως προήλθε η αφοσίωση των Ελλήνων οπαδών και πώς αντιμετωπίζονται από το κράτος. «Ως απειλή. Το πώς σκεφτόμαστε στην Ελλάδα για το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό από ό,τι στην Ευρώπη. Το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για μας. Αλλά το κόστος για τους απλούς οπαδούς να πάνε σε εκτός έδρας παιχνίδια είναι πολύ υψηλό. Και τότε υπάρχουν ελάχιστες ανέσεις, όπως μια τουαλέτα, μερικές φορές μόλις και μετά βίας. Και στα μεγάλα παιχνίδια, για παράδειγμα, εναντίον των ομάδων από την πρωτεύουσα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτό γίνεται σκόπιμα. Η κυβέρνηση και η αστυνομία φοβούνται τους οπαδούς, φοβούνται ότι θα ξεσηκωθούν εναντίον τους. Έτσι, θέλουν να διασφαλίσουν ότι είναι καλά οργανωμένοι. Πρέπει να είσαι σιωπηλός για την κατάσταση εδώ στην Ελλάδα. Μόνο αν σιωπάς, δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση δε θέλει τους οπαδούς, φοβάται ότι η έκρηξη της βόμβας θα μπορούσε να ξεκινήσει στα γήπεδα. Αλλά αν σου απαγορεύουν ταξίδι ή να πας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο οπαδός είναι νεκρός. Όλα και όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εξαρτώνται από τους οπαδούς. Αν σταματήσουν να δείχνουν το πάθος τους, τελείωσε." 

Επειδή η δυστυχία στην ΑΕΚ φέτος ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ότι στον Άρη, ο κόσμος του Άρη γνώριζε ότι πρέπει να τον διατηρήσει ζωντανό. Στην Super League. Και αυτό είναι καλό. Διότι με πιθανό υποβιβασμό, ο σύλλογος θα αφανιζόταν, και τα έσοδα θα μειώνονταν περισσότερο. Όμως, τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν. 

Για να τα λύσουν ξεκίνησαν τη διαδικασία του λεγόμενου άρθρου 99. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο οφειλέτης είναι βιώσιμος, τότε ένα μέρος του χρέους και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και ο σύλλογος σε δόσεις να εξοφλήσει το υπόλοιπο του χρέους. Αυτό το μήνα είναι η απόφαση. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, ο Άρης θα κάνει άλλο ένα βήμα πίσω. 

Κλάμα στο γήπεδο 

Το γεγονός πως ο ΑΡΗΣ έχει πάει σε μια λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης εκτός του νομικού πλαισίου του ποδοσφαίρου, προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της ΕΠΟ. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί οι οπαδοί του Άρη είναι πεπεισμένοι ότι δεν αντιμετωπίστηκαν αντικειμενικά γι αυτό το λόγο. Έτσι, στον κρίσιμο αγώνα για τη σωτηρία ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας, ο Ισπανός David Aganzo, παρατηρήθηκε αδικαιολόγητα με κίτρινη κάρτα για θέατρο. Στη συνέχεια ξεπέρασε τα όρια και πήρε κόκκινη κάρτα ενώ τιμωρήθηκε για επτά παιχνίδια. Οι συμπαίκτες του έκλαιγαν στο γήπεδο. "Απλά αφήστε μας να παίξουμε ποδόσφαιρο!" φώναξαν συναισθηματικά φορτισμένοι στον διαιτητή. 

Ο Πρόεδρος Σκόρδας μας λέει τη γνώμη του σχετικά με την ασθενή δύναμη του Άρη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Το ποδόσφαιρο εδώ γίνεται για τους μεγιστάνες οι οποίοι έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το ποδόσφαιρο. Ο πανίσχυρος σύλλογος ενός ιδιοκτήτη μπορεί να πει στους πολιτικούς: "Ας οικοδομήσουμε αυτό το λιμάνι ή το αεροδρόμιο, θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των οπαδών μας στο κόμμα σας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι, επίσης, με το μέρος τους, επειδή είναι χορηγοί τους. Δεν έχει σημασία πώς θα κερδίσουν, αλλά να κερδίσουν. Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την πρώτη θέση και τη νίκη όχι για το ποδόσφαιρο. Δεν έχει πραγματικά τίποτα να κάνει με τον αθλητισμό, αλλά με την πολιτική. " 

Με αίσθημα αυτοσυντήρησης ο Άρης έχει να δώσει αγώνες έξω από τις λευκές γραμμές κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια, ακόμη πιο αποφασιστικούς. Φαίνεται πως είναι ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο. "Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας", επιβεβαιώνει ο Σκορδάς. Αλλά δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Ελπίζουμε στην 100η επέτειό μας να γιορτάσουμε. Έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία και την ευκαιρία για να βρούμε χρήματα ώστε να μπορούμε να επιβιώσουμε. Ό,τι κι αν συμβεί, ο σύλλογος δεν μπορεί να πεθάνει. Αλλά αν υπάρχουν ερασιτέχνες θα είναι πολύ δύσκολο για μια μεγάλη ομάδα όπως ο Άρης." 


Ωστόσο, ακόμα υπάρχει αυτό το μαύρο σύννεφο πάνω από το σύλλογο όπως λέει ο Συλλίδης: "Όταν ο Άρης είχε χρήματα, ήρθαν πολλοί ξένοι. Μερικές φορές δεν υπήρχε ένας Έλληνας σε κάποιον τομέα. Τώρα η ανάγκη δίνει μία ευκαιρία στους νέους για να την αρπάξουν. Τρεις παίκτες από τη σημερινή ομάδα μπορεί να παίξουν ακόμα και στην εθνική ομάδα. Αυτό θα φέρει και πάλι στον Άρη χρήματα και θα τον βοηθήσει να γίνει υγιής."

Ο Θεός Του Πολέμου 

Ο Άρης πήρε το όνομά τoυ από  τον Έλληνα θεό του πολέμου, που το λογότυπο του κοσμεί το σήμα του .Ο Άρης είναι ένα πολυ-αθλητικό σωματείο. Με αυτό το όνομα, εκτός από το ποδόσφαιρο, μεταξύ άλλων υπάρχει τμήμα επαγγελματικού μπάσκετ (ο Άρης ανήκε στη δεκαετία του '80 στην παγκόσμια κορυφή), βόλεϊ, υδατοσφαίριση, πυγμαχία και στίβο. 

Ο Άρης είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας.Έχει φιλάθλους και στους 52 νομούς της Ελλάδας. Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος,ο Super 3, πήρε το όνομά του από την είσοδο του σταδίου (Θύρα 3) για τους φανατικούς οπαδούς. Εκτός από τον Super3, που ιδρύθηκε το 1988, υπάρχει και ο σύνδεσμος Ιερολοχίτες 1970, όταν και ο Άρης πήρε το τελευταίο του τρόπαιο. 

"Για εμάς παοκ δεν υπάρχει" 

Οι αγώνες εναντίον του αντιπάλου της πόλης του παοκ είναι το highlight της σεζόν. Ο οπαδός του Super 3,ο Λευτέρης, λέει για τον εχθρό: "Για μας δεν υπάρχει παοκ. Ο σύλλογος αυτός αποτελείται από ψέματα. Ότι έχουν τώρα έναν πλούσιο ιδιοκτήτη δεν μας ενδιαφέρει. Είναι δειλοί, είναι άνθρωποι που μόνο μιλάνε. Επίσης, δεν μαχαίρωνουμε ανθρώπους από πίσω και εμείς δεν μιλάμε για αυτό που κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο Super3 είναι πιο σκληροπυρηνικός, και ότι τηρούμε τους κώδικες τιμής. Και αν τα χρόνια πέρασαν οι οπαδοί αυξήθηκαν. Αλλά είμαστε ακόμα το μεγαλύτερο club στην πόλη, αυτή είναι η αλήθεια. Μπορεί τα επόμενα χρόνια να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργούμε στο γήπεδο. Αλλά ποτέ δε θα μας φτάσουν." 

Το ντέρμπι της πόλης είναι ένα δημοφιλές καταφύγιο για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου από όλη την Ευρώπη, και ειδικότερα αυτούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τα κιτρινόμαυρα αδέλφια είναι επισκέπτες, αρκετές φορές το χρόνο. Παρόλο που κάποιες δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες οπαδών της Μπορούσια έρχονται στο γήπεδο του Άρη, η ελληνική ομάδα παρουσιάζεται ως ένα κλαμπ ανθρώπων, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ο Super 3  λέει πως δεν κάνει πολιτική, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει πολλές συμπάθειες στην άκρα δεξιά.

Μπορείτε να δείτε βίντεο του αφιερώματος στον Άρη ΕΔΩ. Η σκηνοθεσία είναι του Louk Voncken ενώ για τον Άρη μιλά ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Λάμπρος Σκόρδας.

πηγή: http://www.hetsportbureau.nl/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου