Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Το προφίλ της Ρόμα!

Ο Άρης θα αντιμετωπίσει στο "Κλεάνθης Βικελίδης" τη φημισμένη Ρόμα στις 26/07 και ώρα 9 μ.μ. Η Ρόμα είναι μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές ομάδες με πλούσια ιστορία και πολύ μεγάλους παίχτες στη σύνθεσή της.



Η Ρόμα (AS Roma) είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1927 μετά από συγχώνευση ομάδων της πόλης (της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα) και είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιταλίας, καθώς έχει συμμετάσχει σε όλη της την ιστορία στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (Serie A) εκτός από μία περίοδο, κατέχοντας την δεύτερη καλύτερη σχετική επίδοση μαζί με την Γιουβέντους, πίσω μόνο από την Ίντερ. Πρωτοστάτης στην ίδρυση της Ρόμα υπήρξε ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμούσε την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά, σε μια περίοδο που το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας έδινε μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο. Στους κόλπους των οπαδών της συγκεντρώθηκαν κυρίως άνθρωποι της εργατικής τάξης και αριστερών φρονημάτων, σε αντίθεση με τη Λάτσιο η οποία ήταν περισσότερο δημοφιλής στη μεσαία και ανώτερη τάξη της Ρώμης, με μερίδα οπαδών της μέχρι και σήμερα να ανήκει στον ακροδεξιό χώρο.

O φυσικός ηγέτης της Ρόμα, Francesco Totti
Η Ρόμα έχει κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα τρεις φορές, είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες κατακτήσεις του ιταλικoύ κυπέλλου με εννιά τρόπαια, ενώ έχει κατακτήσει και δύο Σούπερ Καπ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Εκθέσεων (τον πρόδρομο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) το 1961, ενώ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984, όπου στον εντός έδρας μονό τελικό έχασε στα πέναλτι από την Λίβερπουλ, καθώς και στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1991 όπου ηττήθηκε από την Ίντερ.


Η έδρα της ομάδας είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, γνωστό ως Ολίμπικο, το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας χωρητικότητας 70.634 θέσεων, ενώ το 2009 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την κατασκευή του νέου ιδιόκτητου γηπέδου της Ρόμα στα δυτικά προάστια της Ρώμης με χωρητικότητα 55.000 θέσεις και βασισμένο στα πρότυπα των ποδοσφαιρικών γηπέδων της Αγγλίας. Η Ρόμα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της Ιταλίας ενώ η παραδοσιακή της αντίπαλος είναι η Λάτσιο, η άλλη μεγάλη ομάδα της Ρώμης με την οποία μοιράζεται το Ολίμπικο, με το μεταξύ τους ντέρμπι, γνωστό ως Ντέρμπι της Πρωτεύουσας (Derby della Capitale), να είναι μία από τις πιο γνωστές ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες στην Ευρώπη.

Το νέο σήμα της ομάδας
Το έμβλημα της Ρόμα αποτελείται από τη λύκαινα και τα δύο νήπια, τους Ρωμύλο και Ρέμο, που αναπαριστούν τον μύθο της γέννησης της Ρώμης. Τα χρώματα της ομάδας είναι το σκούρο κόκκινο και το χρυσοκίτρινο, δηλαδή τα επίσημα χρώματα της Ρώμης που συμβολίζουν τον Θεό και το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό το πιο διαδεδομένο προσωνύμιο της Ρόμα είναι τζιαλορόσι (giallorossi), που σημαίνει 'κιτρινοκόκκινοι', ενώ η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως λούπι (lupi), δηλαδή 'λύκοι' από το έμβλημά της και λα Μάτζικα (la Magica), που μεταφράζεται ως "η Μαγική".

O Γάλλος προπονητής της Ρόμα, Rudi Garcia
Πέρυσι η Ρόμα κατέκτησε την 6η θέση στη Serie A ενώ έχασε το κύπελλο στον τελικό από τη Λάτσιο.  Πρόεδρος της ομάδας είναι James Pallotta και προπονητής της ο Rudi Garcia. Το ρόστερ της έχει ως μεγάλο ηγέτη τον Francesco Totti αλλά και τον Έλληνα Βασίλη Τοροσίδη. Αποτελείται από τους:

Τερματοφύλακες
Bogdan Lobont (35, Ρουμάνος)
Mauro Daniel Goicoechea (25, Ουρουγουανός)
Tomas Svedkauskas (19, Λιθουανός)
Αμυντικοί
Marcos Aoas Correa Marquinhos (19, Βραζιλιάνος)
Leandro Castán (27, Βραζιλιάνος)
Ivàn Rodrigo Piris (24, Παραγουανός)
José Rodolfo Pires Ribeiro Dodô (21, Βραζιλιάνος)
Nicolas Andrés Burdisso (32, Αργεντινός)
Bασίλης Τοροσίδης (28, Έλληνας)
Federico Balzaretti (32, Ιταλός)
Alessio Romagnoli (17, Ιταλός)
Μέσοι
Michael Bradley (26, Αμερικάνος)
Marco Antonio De Mattos Filho (27, Βραζιλιάνος)
Rodrigo Taddei Ferrante (33, Βραζιλιάνος)
Miralem Pjanic (23, Βόσνιος)
Daniele De Rossi (30, Ιταλός)
Jonatan Lucca (19, Βραζιλιάνος)
Alessandro Florenzi (22, Ιταλός)
Επιθετικοί
Erik Lamela (21, Αργεντινός)
Pablo Daniel Osvaldo (27, Αργεντινός)
Francesco Totti (37, Ιταλός)
Mattia Destro (22, Ιταλός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου