Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Ποιος κυβερνά αυτόν το σύλλογο;»


Mετά από τη νωχελικότητα των τελευταίων τεσσάρων μηνών οπότε (με το νου μας) ήμασταν ήδη στη Football League και την τρικυμία που ακολούθησε ο κ. Θόδωρος Καρυπίδης είναι εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες ο νέος επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Είχε προηγηθεί μία Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Άρη στα ίδια πλαίσια που έχουν γίνει ανάλογες στο παρελθόν στον ίδιο φορέα ή τη Λέσχη Φίλων Άρη και μετέπειτα Κοινωνία Μελών. Η Γ.Σ. που σε όλα τα νομικά πρόσωπα αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων έλαβε μία πλειοψηφική απόφαση να παραδώσει τις τύχες του συλλόγου στον κ. Αρβανιτίδη και τους συνεργάτες του την Τρίτη τα μεσάνυχτα (8/9/2015). Κι έτσι, αυτοί ξεκίνησαν τις κινήσεις τους για την ενίσχυση της ομάδας. Παρά τον υπόγειο πόλεμο πρόλαβαν να ανακοινώσουν σε λίγο παραπάνω από 24 ώρες τον προπονητή της ομάδας που -όπως είναι απόλυτα λογικό- ανακοινώνεται πρώτος και πριν από τους ποδοσφαιριστές ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς έχουν συμφωνήσει.

Ποιος κυβερνά αυτόν τον Άρη;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει τη δεκαετία του 60 την περίφημη φράση "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;" θέλοντας να περιγράψει το παρακράτος που κυριαρχούσε τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον Άρη.

Παραπάνω ανέφερα ότι σε όλα τα νομικά πρόσωπα η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων. Σε όλα, εκτός από τα περισσότερα νομικά πρόσωπα του Άρη που τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν παραδοσιακά οι εκάστοτε επικεφαλής του συνδέσμου SUPER3. Αυτή τη φορά όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν έκαναν ξεκάθαρη ωμή παρέμβαση υπέρ του κ. Καρυπίδη μετά την ψηφοφορία. Για όσους γνωρίζουν πάντως ο κ. Καρυπίδης ήταν ο "σίγουρος" νικητής της Γ.Σ. πριν ακόμα πραγματοποιηθεί. Κι όμως η κάλπη - υπό τις απαράδεκτες είναι αλήθεια συνθήκες που γνωρίζουμε - έδωσε τον Άρη σε άλλα χέρια. Με μέθοδο που θα ζήλευε και η προηγούμενη ηγεσία του συνδέσμου που τουλάχιστον ήξερε να ελέγχει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα (κι όχι να το αλλάζει) η ομάδα τελικώς κατέληξε στα χέρια του κ. Καρυπίδη.

Η ανακοίνωση του δ.σ. του ΑΣ Άρης λιγότερο από 48 ώρες μετά την επικράτηση Αρβανιτίδη προδίδει την πλήρη σύγχυση στην οποία βρίσκονταν οι απερχόμενοι παράγοντες της ομάδας μετά την παρέμβαση των επικεφαλής του συνδέσμου SUPER3. Αν και με πολλούς από αυτούς να τελούν υπό παραίτηση η ανακοίνωση μιλά για "πλήρη απαρτία". Η ανακοίνωση επικαλείται σκηνικά βίας στη Γ.Σ. όταν η ίδια ανακοίνωση εκδίδεται μετά από ωμή παρέμβαση των συνδεσμιτών και αυθαίρετα αναθέτει την εφορία του τμήματος στον έτερο υποψήφιο χωρίς να εξηγεί στην ουσία γιατί γίνεται αυτό. Κι εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί τουλάχιστον το δ.σ. δεν έλαβε εξαρχής την απόφαση αυτή χωρίς να γίνει ΓΣ; Μήπως για να υπάρχει "δημοκρατική νομιμοποίηση" της απόφασης άλλων; Το βέβαιο είναι ότι κάπως έτσι έπεσαν οι μάσκες.

Το θεσμικό πρόβλημα του Άρη είναι ξεκάθαρο και είναι το κύριο εδώ και πολλά χρόνια. Ποιος τελικά κυβερνά τον Άρη του restart, του format και της κάθαρσης; Μήπως οι καταστάσεις όχι απλά δεν άλλαξαν αλλά επιδεινώθηκαν και το μόνο που μεταβλήθηκε είναι οι γενικοί κουμανταδόροι; Αυτό είναι πλέον 100% βέβαιο. Η πραγματική διοίκηση, η διοίκηση των οργανωμένων, της ομάδας το παραδέχεται δημόσια διαβεβαιώνοντας απλά πως αυτοί είναι... έντιμοι σε αντίθεση με τους προηγούμενους. Έτσι, αναζητούνται πλέον οι επόμενοι... άβουλοι παράγοντες στη σημερινή Γ.Σ. .

Οι κινήσεις του κ Καρυπίδη

Η άνοδος από τη Γ' στη Β' και τελικά στη Superleague από μία αυτονόητη διαδικασία μετατράπηκε σε διακύβευμα. Η απαξίωση είναι ολοφάνερη πλέον. Η περυσινή τραγικά αποτυχημένη χρονιά έριξε κι άλλο τα στάνταρ των οπαδών του Άρη που θα αποθέωναν τον πρώτο που θα τους έδειχνε κάποια καλή κίνηση. Αυτός ήταν ο κ. Καρυπίδης.

Όλα ήταν προσχεδιασμένα; Μπροστά στο φόβο του... τοπικού ή του λεγόμενου "νέου ΑΦΜ" το "πραξικόπημα" της ηγετικής ομάδας του SUPER3, ήρθε ως βάλσαμο. Ο κ. Καρυπίδης έκανε εντυπωσιακές για την κατηγορία μεταγραφικές κινήσεις κι όλα ξεχάστηκαν εν μία νυκτί. Μεταγραφές όπως του Τάτου, του Ρόβα ακόμα και του Ραούλ Μπράβο έφεραν την αισιοδοξία σε όλους τους οπαδούς του Άρη. Ο Νίκος Αναστόπουλος αποτελεί πολυτέλεια για την κατηγορία αν και ανακοινώθηκε μετά τις πρώτες μεταγραφές και ανανεώσεις της ομάδας με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει το γεγονός αυτό. Επιπλέον, έστω και μετά την παρέμβαση των οργανωμένων οπαδών του Άρη, ο κ. Καρυπίδης έκανε ένα "άνοιγμα" στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, κάτι που του πιστώνεται απολύτως θετικά.

Προσωπικά παρά τις εντυπωσιακές κινήσεις του κ. Καρυπίδη έχω πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα για το πρόσωπό του, τις προθέσεις του και το μέλλον του στην ομάδα. Δε θα μείνω όμως εκεί καθώς το πρόβλημα του Άρη είναι πρωτίστως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω: το θεσμικό. Επιπλέον ο κ. Καρυπίδης θα κριθεί σύντομα και μένει να διαλύσει ο ίδιος τα σύννεφα πάνω από το όνομά του.

ΥΓ. Είμαι βέβαιος ότι ο Σέρχιο Κόκε θα πληρώσει τα 700 χιλ. ευρώ και θα αγωνιστεί τζάμπα στον Άρη όπως ο SUPER3 ζητούσε και επί Γαλανού. Ή μήπως όχι; Πάντως, για να σοβαρολογήσουμε, ο κ. Αναστόπουλος δε φαίνεται διατεθειμένος να φτιάξει μία ομάδα - τσίρκο με κλόουν αλλά μία ομάδα που θα πετύχει τους στόχους της. Δαπανηρές κινήσεις εντυπωσιασμού είναι και άσκοπες και άκαιρες. Κάτι τέτοια πληρώνει η ομάδα. Βέβαια πρέπει και ο ίδιος ο προπονητής του Άρη να προσμετρήσει το γεγονός ότι σε μία εβδομάδα ξεκινά το πρωτάθλημα οπότε ποδοσφαιριστές που πρόσφεραν και στελέχωναν το περυσινό ρόστερ είναι απαραίτητοι.


ΥΓ2. Να δεχτώ πως έγινε πρόταση στη Βούλα Βαβάτση. Αλλά και στο Σωτήρη Καραμπέρη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου