Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Εμπόριο... ελπίδας οι ισολογισμοί


Πολλά ακούστηκαν για το ενδεχόμενο εξωαγωνιστικής σωτηρίας του Άρη λόγω μη δημοσίευσης ισολογισμών από άλλες ΠΑΕ της Superleague.

Το θέμα ανακίνησαν δημοσιογράφοι, πρώην επαγγελματίες "οπαδοί" ακόμα και νυν παράγοντες (της ΠΑΕ και της ΚΜΑ) με περισσή ανευθυνότητα και επαναλαμβάνοντας την ιστορία του 2005 (με την προσφυγή λόγω Πανιωνίου στο CAS, δες ΕΔΩ την απόφαση) πουλώντας ελπίδα.

Μάλιστα όπως προέκυψε χθες μετά από προγραμματισμένη (κι όχι έκτακτη) συνεδρίαση της ΕΕΑ η ίδια είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το θέμα των ισολογισμών, καθώς σε αυτήν «εμπίπτουν» μόνο οι προϋπολογισμοί. Βάσει του νόμου των Ανωνύμων Εταιριών, οι ισολογισμοί είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Τι λέει σε αυτή την περίπτωση ο νόμος περί Ανωνύμων Εταιρειών 2190/20;

Ακόμη και 3 ισολογισμούς να μην δημοσιεύσει μια Α.Ε. πρέπει να υπάρξει απόφαση δικαστηρίου για τη λύση της, ενός δικαστηρίου το οποίο πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης μπορεί να δώσει προθεσμία ως και 9 μήνες (!) στην Α.Ε. ώστε να λύσει το σχετικό πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση μείωσης των ιδίων κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει το άρθρο 47 του κεφαλαίου 6 του σχετικού νόμου για λύση της εταιρείας:

"Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ, γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρίας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου."

Η εταιρεία λύεται επίσης με δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τα άρθρα 48 και 48α.

"1. Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον εάν: α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από το νόμο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα του ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ, καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα κατά το άρθρο 47, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών (3) τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση. Έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο Υπουργός Ανάπτυξης, ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή.
2. Η αίτηση εκδικάζεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας από το πολυμελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας.
3. Το δικαστήριο, πριν εκδώσει την απόφασή του, παρέχει στην εταιρεία εύλογη προθεσμία για άρση των λόγων λύσης, εκτός αν αιτιολογημένα θεωρεί ότι το μέτρο αυτό είναι άσκοπο. Η προθεσμία αυτή μπορεί να είναι δύο (2) έως έξι (6) μήνες και μπορεί να παραταθεί μέχρι τρεις (3) μήνες. Εάν παρασχεθεί η ανωτέρω προθεσμία, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει μέτρα για την προσωρινή ρύθμιση των εταιρικών υποθέσεων.
4. Η αίτηση για λύση της εταιρείας και η απόφαση που διατάσσει τη λύση της δημοσιεύονται στο Μητρώο, σύμφωνα με το άρθρο 7β του παρόντος νόμου."

Η εξωαγωνιστική σωτηρία θα μπορούσε να μην είναι ουτοπία αλλά υπό άλλες συνθήκες (το έχει καταφέρει πριν 3 χρόνια ο Αστέρας Τρίπολης) και σίγουρα όχι από το μέτωπο των ισολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου