Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τέσσερις τελικοί, τρεις σφαγές, ένα κύπελλο! (videos)


Ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ Άρης αντιμετωπίζει την έτερη μεγάλη ελληνική ομάδα, τον Παναθηναϊκό, για πέμπτη φορά στην ιστορία του σε έναν τελικό Κυπέλλου. Σε τέσσερις αναμετρήσεις ο Άρης μετρά μία νίκη ενώ τις υπόλοιπες τρεις σφαγιάστηκε στο... γόνατο από τη διαιτησία.

1984-1985
Η πρώτη κόντρα Άρη- Παναθηναϊκού για τον θεσμό του κυπέλλου σε επίπεδο τελικών έρχεται στις 9 Μαΐου του 1985. Το παιχνίδι γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Άρης που είναι ήδη πρωταθλητής κερδίζει με 86-70 και πανηγυρίζει το νταμπλ. Γιαννάκης και Γκάλης πετυχαίνουν σε εκείνο το ματς τους 70 από τους 86 πόντους του Άρη (με 37 και 33 π. αντίστοιχα), ενώ πρώτος σκόρερ για τον Παναθηναϊκό αναδείχθηκε ο Στεργάκος με 17. Λίγες ημέρες μετά ο Άρης ανακοινώνει την απόκτηση του δεύτερου σκόρερ του Γιουγκοσλάβικου πρωταθλήματος, Σλόμποταν Σούμποτιτς.


1992-1993
Στις 15 Μαΐου του 1993 ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει τον Άρη σε έναν ακόμη τελικό κυπέλλου και πάλι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι "πράσινοι" του Παβλίσεβιτς είχαν ήδη εντάξει στο ρόστερ τους από την αρχή της σεζόν τον Νίκο Γκάλη. Ο "γκάγκστερ" αντιμετωπίζει για πρώτη φορά (σε επίπεδο τελικών αγώνων) την παλιά του ομάδα. Ο Γκάλης τελειώνει το ματς με 36 πόντους, ο Γιαννάκης πετυχαίνει 30 πόντους για τον Άρη όμως δεν αποδεικνύονται αρκετοί για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές της αναμέτρησης ήταν οι διαιτητές του αγώνα Τσανίδης και Ράλλης με πολλά άδικα σφυρίγματα εναντίον του Άρη. Ο  Παναθηναϊκός κερδίζει τον τίτλο με 96-89.


2002-2003
Η 3η αναμέτρηση σε τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη καταγράφεται στις 6 Απριλίου του 2003 αυτή την φορά στο φαίναλ φορ της Λάρισας. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεπέρασαν το εμπόδιο του Ηρακλείου με 94-83 ενώ ο Άρης με πρωταγωνιστή τον Πρόδρομο Νικολαίδη κερδίζει τον Μακεδονικό με 92-86. Στο τελικό ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται με 81-76  μετά από ενα αμφίρροπο παιχνίδι με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση (22π με 3 τρίποντα) και τον Άρη του Βαγγέλη Αλεξανδρή να αστοχεί σε καθοριστικά σουτ στο τέλος. Η χαμηλή πτήση του Σόλομον (8 π.) σε εκείνο το ματς στοίχισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης που είχε πολλά παράπονα από την διαιτησία των Λάζαρου Βορεάδη και Λεωνίδα Σπυρίδωνος. Οι οπαδοί του Άρη "έκλεψαν" την παράσταση.


2004-2005
Την τελευταία φορά που Άρης και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν σε τελικό κυπέλλου ήταν πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης , στις 19 Φεβρουαρίου του 2005. Ο Άρης με προπονητή τον Τσαρλς Μπάρτον ξεκινάει εντυπωσιακά, στο ημίχρονο προηγείται με 29-38 ωστόσο η εικόνα του αγώνα αλλάζει στην συνέχεια, ο Λάκοβιτς πετυχαίνει καθοριστικά σουτ, ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 72-68 και ο Άρης εκφράζει (και πάλι) φρικτά παράπονα για την διαιτησ"Ήταν ο τελικός της ντροπής. Έγινε σε ένα ακατάλληλο γήπεδο και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τους διαιτητές. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και δεν έχει ανάγκη την διαιτησία για να κερδίζει τίτλους", δηλώνει ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, για την διαιτησία των Κορομηλά, Βορεάδη, Ταβουλαρέα. Με την επιστροφή της αποστολής στην Θεσσαλονίκη η ΚΑΕ Άρης συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία επίσης "κατακεραυνώνει" διαιτησία και ΕΟΚ όμως η ιστορία έγραψε έναν ακόμη τίτλο για τον Παναθηναϊκό.


Ο Αυτοκράτορας μετρά συνολικά 8 τίτλους και 12 συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου