Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Παπαστεριανός:"Στενοχωριέμαι για τον Άρη, ήθελα να μείνω"


Ο Μανώλης Παπαστεριανός μίλησε στο Sport24.gr για τις αναμετρήσεις της Εθνικής μας με τη Ρουμανία, τους παίκτες που πρέπει να προσέξουμε και τα στοιχήματα που έχει βάλει με τους συμπαίκτες του. "Στενοχωριέμαι για τον Άρη" είπε μεταξύ άλλων, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του απ’ όσα έχει βρει στην Κονκόρντια.

Τον Σεπτέμβριο πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να γίνει ο τρίτος Έλληνας που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ρουμανίας. Ο λόγος για τον Μανώλη Παπαστεριανό, ο οποίος έκανε το βήμα για το εξωτερικό και ως τώρα τα πηγαίνει πολύ καλά. Μπορεί αρχική του επιθυμία να ήταν η παραμονή στον Άρη, όμως, ο 26χρονος δεν κρύβει πως είναι ικανοποιημένος από όσα έχει βρει στην Κονκόρντια.

Τη Δευτέρα ήταν εκτός αποστολής λόγω καρτών, όμως, αποτελεί σημαντικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας, χαίρει της εκτίμησης του προπονητή και ο ίδιος το απολαμβάνει, αφού εκτός των άλλων είναι πλέον από τους πιο έμπειρους παίκτες σε μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Του λόγου το αληθές, μόνο τέσσερις παίκτες είναι μεγαλύτεροί του παρόλο που ο Παπαστεριανός βρίσκεται στα μισά της τρίτης δεκαετίας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το καλοκαίρι έμεινες ελεύθερος και συζήτησες με αρκετές ομάδες. Πώς επέλεξες τελικά να πας στη Ρουμανία;

Στόχος ήταν να μείνω στον Άρη, αλλά αυτό τράβηξε πολύ καιρό. Στην αρχή είχα μιλήσει με τον Ηλιάδη, δεν τα βρήκαμε. Μου είχαν κάνει μία πρόταση για πενταετές, εγώ αντιπρότεινα μονοετές, αλλά δεν είχα πρόβλημα να υπογράψω και διετές ή τριετές. Τελικά δεν έγινε ποτέ ολοκληρωμένη δεύτερη πρόταση. Ήθελα να μείνω στον Άρη και μέχρι τον Αύγουστο μιλούσαμε για την ομάδα. Μετά είχα χάσεις τις ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν, είχαν κλείσει τα ρόστερ. Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση από την Κονκόρντια και την αποδέχτηκα.

Είσαι μόλις δύο μήνες εκεί. Οι πρώτες σου εντυπώσεις;

Είναι ακριβώς ίδιο στυλ με την Ελλάδα. Όλοι ζουν για το ποδόσφαιρο, υπάρχουν μεγάλες και μικρές ομάδες. Η δικιά μου ομάδα είναι μία μικρή και είμαι από τους πιο έμπειρους. Γενικά στηριζόμαστε σε νέα παιδιά. Πιστεύω ότι υπάρχουν παίκτες που θα αναδειχτούν και θα πάρουν μεταγραφή σε μεγάλες ομάδες.

Ο στόχος της ομάδας ποιος είναι, η παραμονή;

Δε θα έλεγα ότι είναι η παραμονή. Είμαστε άλλωστε 13οι με τρία παιχνίδια λιγότερα γιατί αρχικά η ομάδα είχε υποβιβαστεί, όμως, παίζει στην πρώτη εθνική γιατί έπεσε η Ραπίντ λόγω χρεών. Στόχος είναι να κάνουμε μία αξιοπρεπή πορεία. Εμείς παίζουμε ένα πολύ ωραίο και στρωτό ποδόσφαιρο, είμαστε από τις λίγες ομάδες που το κάνουμε αυτό. Επίσης, το πλάνο είναι να πάρουν και τα νέα παιδιά ευκαιρίες και μετά να κάνουν κάποια μεταγραφή.

Εκτιμάς ότι το πρωτάθλημα θα πάει και φέτος στη Στεάουα ή κάποια εκ των Άστρα, Παντούρι, Πετρολούλ μπορεί να κάνει την έκπληξη;

Πιστεύω ότι η Στεάουα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη Ρουμανία και θεωρώ ότι θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Και η Άστρα είναι μία δυνατή ομάδα, αλλά τη νικήσαμε 3-1 τον προηγούμενο μήνα. Το πρωτάθλημα είναι λίγο περίεργο, όποια είναι σε καλύτερη κατάσταση παίρνει και τον τίτλο. Πριν τρία χρόνια το είχε πάρει η Οτελούλ και στη συνέχεια είχε παίξει στο Champions League. Τώρα η Οτελούλ έχει τους ίδιους βαθμούς με εμάς. Τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα αλλάζει χέρια, δεν το παίρνει δεύτερη φορά η ίδια ομάδα και αυτό πιστεύω ότι είναι καλό για τους Ρουμάνους.

Οι διαφορές που έχεις εντοπίσει σε σχέση με το δικό μας πρωτάθλημα;

Εδώ το ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο. Μπαίνουν πολλά γκολ γιατί όλες οι ομάδες επιτίθενται, δεν κλείνονται πίσω. Κάθε ομάδα κάνει το παιχνίδι της . Υστερούν λίγο στην τακτική, δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να τρέχεις περισσότερο, να έχεις καλύτερη φυσική κατάσταση.

Συζήτησες με τον Παντελή Καπετάνο και τον Λεωνίδα Παναγόπουλο πριν πας στην Κονκόρντια;

Με τον Παναγόπουλο όχι τόσο, ήμασταν μαζί στις Ελπίδες, αλλά δε μιλάμε τόσο πολύ. Από τον Καπετάνο πήρα πολλές πληροφορίες. Ήμασταν μαζί στον Ηρακλή, έχουμε μία πολύ καλή σχέση και μιλάμε αρκετά συχνά. Μου είχε πει πως η ομάδα χτίζεται και πως είναι νοικοκυρεμένη και με προέτρεψε να έρθω.

Η ζωή πως είναι εκεί;

Είναι ακριβώς ίδια όπως στην Ελλάδα. Οι ρυθμοί είναι ίδιοι, βέβαια εδώ είναι λίγο πιο οργανωμένοι στο Βουκουρέστι. Δεν επικρατεί το χάος όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μία ωραία πόλη και έχει πολλά πράγματα να κάνεις.

Ευχαριστημένο σε ακούω. Σε έναν δικό σου άνθρωπο θα του συνέστηνες να πάει στη Ρουμανία;

Εντάξει, εγώ ήθελα να μείνω στον Άρη, αλλά το εξωτερικό είναι κάτι διαφορετικό για μένα. Μου αρέσει και ήθελα να το δοκιμάσω. Στο μέλλον δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο, θα δούμε.

Από τη στιγμή της κλήρωσης ως τώρα φαντάζομαι πως σε ρωτούν συνέχεια για τα μπαράζ. Στις συζητήσεις τους τι λένε για μας;

Δεν ήθελαν να κληρωθούν με τις άλλες ομάδες, θεωρούσαν την Ελλάδα ιδανική. Εγώ τους είπα ότι η Ελλάδα είναι μία έμπειρη ομάδα και ότι θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να προκριθούν. Αυτοί πιστεύουν ότι θα περάσουν. Εγώ το αντίθετο. Υπάρχουν και στοιχήματα στην ομάδα.  Στο τέλος πιστεύω ότι εγώ θα χαμογελάσω.

Έχεις δει καθόλου την Ρουμανία; Ποια είναι η άποψή σου;

Τους έχω δει σε δύο παιχνίδια. Έχουν έναν καλό φορ, τον Μάρικα, και τον Λαζάρ, έναν ποιοτικό παίκτη, που έχω αντιμετωπίσει και στην Ελλάδα. Και ο Μπουρτσεάνου, ο αρχηγός της Στεάουα Βουκουρεστίου, είναι ένα μηχανάκι στο κέντρο. Η Ελλάδα, όμως, πιστεύω πως έχει καλύτερους παίκτες και σίγουρα πιο έμπειρους. Θεωρώ πως η Ελλάδα είναι φαβορί, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει και στο γήπεδο.

Έχουν εξαντλήσει τα εισιτήρια και στη ρεβάνς η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι καυτή. Πιστεύεις ότι αν δε νικήσουμε εδώ θα έχουμε πρόβλημα;

Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει μέσα στην Αθήνα γιατί μετά θα είναι δύσκολο στη Ρουμανία που θα έχουν 55.000 κόσμο. Βέβαια και να μην πάρει το αποτέλεσμα που θέλει την Παρασκευή μπορεί να έρθει εδώ και να κερδίσει, γιατί η Εθνική μας ξέρει πώς να παίρνει αποτελέσματα ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Έχεις λίγο καιρό που έφυγες από εδώ, οπότε φαντάζομαι ότι ακόμα παρακολουθείς συστηματικά τα γεγονότα εδώ. Πώς σου φαίνεται το φετινό πρωτάθλημα;

Ο Ολυμπιακός είναι ένα σκαλοπάτι πάνω απ’ όλες τις ομάδες. Πιστεύω ότι θα πάρει πάλι το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ κάνει βήματα αλλά δεν είναι έτοιμος, το είδαμε και την Κυριακή. Οι άλλες ομάδες είναι περίπου στα ίδια, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Στενοχωριέμαι για τον Άρη, αλλά είναι μεγάλη ομάδα και αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο της. Θα χρειαστεί οι οπαδοί να κάνουν κι άλλο υπομονή. Ακούγεται δύσκολο, αλλά έτσι είναι. Από εκεί και πέρα, μου έχει κάνει εντύπωση ο Εργοτέλης. Είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Είναι οργανωμένη ομάδα και κάνει καλό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάνει βήματα προόδου. Σταθεροποιείται στη Superleague.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου