Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ας μιλήσουμε για μπάλα...

Ο Άρης ολοκλήρωσε την προετοιμασία του στο εξωτικό Πράβετς της Βουλγαρίας. Δεν ταξίδεψα στη Βουλγαρία αλλά αν πιστέψουμε τους απεσταλμένους δημοσιογράφους - ρεπόρτερ οι εγκαταστάσεις ήταν υψηλού επιπέδου ενώ και το κλίμα βοήθησε την προετοιμασία της ομάδας. Η ομάδα έκανε δύο ευρείες νίκες και σημείωσε μία ισοπαλία στα φιλικά που έδωσε στο διάστημα των 10 ημερών που στρατοπέδευσε στη γειτονική χώρα. Όλα καλά;


Όχι. Καταρχάς, ένα αρνητικό κομμάτι του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της ομάδας ήταν η διάρκειά της. Δέκα ημέρες είναι πολύ λίγες για την προετοιμασία μίας ομάδας τη στιγμή μάλιστα που απομένει ένας μήνας για το πρώτο επίσημο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτό ήταν η αργοπορία της διοίκησης της ΠΑΕ στην επιλογή του κέντρου προετοιμασίας, το γεγονός ότι το αθλητικό κέντρο του Πράβετς είναι "κλεισμένο" από αύριο λόγω μίας διοργάνωσης που θα φιλοξενήσει καθώς και η έλλειψη πόρων που θα καθιστούσαν εφικτή τη μετάβαση της ομάδας σε άλλο αθλητικό κέντρο. Η ομάδα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη εν μέσω θέρους και θα συνεχίσει την προετοιμασία της δίνοντας φιλικά πιθανότατα μόνο εντός ελλαδικού χώρου. Πιθανό μάλιστα είναι ο Άρης να αγωνιστεί σε μεγάλο φιλικό παιχνίδι στο "Βικελίδης" με την ιταλική Ρόμα τηρώντας την παράδοση μεγάλων φιλικών εν μέσω καλοκαιριού. Αρνητικό κομμάτι της προετοιμασίας ήταν κατά τη γνώμη μου και η χαμηλή δυναμικότητα της Λίτεξ, της Πιρίν και της Μπότεφ. Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από τα φιλικά, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα με χαμηλής δυναμικότητας αντιπάλους είναι ελάχιστα και επικεντρώνονται κυρίως στα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή. Ας μη ξεχνάμε πως πέρυσι ο κορυφαίος των φιλικών ήταν ο... Ασλανίδης.

Μιλώντας για ατομικά χαρακτηριστικά αυτό για το οποίο αναρωτιέται ο φίλαθλος κόσμος του Άρη είναι τι θα δούμε φέτος. Ο προπονητής της ομάδας δεν έχει ως τώρα στην καριέρα του σπουδαίες περγαμηνές. Φαίνεται όμως, ως τώρα, να έχει άριστη συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας και τον τεχνικό διευθυντή του Άρη και να διατηρεί καλό κλίμα στις τάξεις της ομάδας. Θετική κίνηση είναι επίσης και η απόκτηση ενός τεχνικού διευθυντή, όπως και αν λέγεται, αφού επιτέλους θα ξέρουμε που θα αποδώσουμε τα εύσημα και που τις ευθύνες για ενδεχόμενες καλές και κακές επιλογές παιχτών. Το όνομα αυτού είναι Δημήτρης Μούτας. Θετική ήταν επίσης, η στελέχωση της ομάδας με τον Κώστα Δράμπη που είναι υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας.

Οι παίχτες που παρέμειναν στην ομάδα από πέρυσι, πλην των Αγκάνθο και Πουλίδο, είναι νεαροί. Αλλά έχουν ως θησαυρό στα... πόδια τους μία τεράστια εμπειρία, την περυσινή χρονιά. Ο πιο φέρελπις από όλους είναι ο Σουνάς. Η ηλικία του και το ταλέντο του δείχνουν ότι αυτός ο παίχτης, εάν δουλέψει και αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για τον Άρη φέτος. Ο Καραγιάννης έδειξε πέρυσι πάρα πολύ καλά στοιχεία, ειδικά επί θητείας Αλκαράθ αν και χρειάζεται ενδυνάμωση. Ο Αγγελούδης μπορεί να γίνει ένας αληθινός εκτελεστής αφού φαίνεται ότι το... έχει το γκολ ενώ ο ταλαντούχος Τριανταφυλλάκος αν δεν παίξει και φέτος δε θα παίξει ποτέ. Κοτσαρίδης, Οικονομόπουλος, Ψυχογιός, Ηρακλής και Μαργαρίτης μπορούν να είναι καλές εναλλακτικές λύσεις αν και οι δύο πρώτοι έδειξαν πολύ καλά στοιχεία και ίσως διεκδικήσουν και θέσεις βασικών. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Νταμαρλής που φέτος θα αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό για μία θέση βασικού. Ελπίδες για τον Άρη είναι οι νεαροί Ρένια, Αντωνιάδης, Μάντζαρης, Σταυρόπουλος, Γκελής, Λεμονής και Τσουκάνης (που είναι αριστερός χαφ και όχι μπακ) και κάποιοι από αυτούς ίσως πάρουν χρόνο συμμετοχής ακόμα και φέτος.

Ο Άρης έχει προχωρήσει σε καλές μεταγραφές βάσει των οικονομικών του δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών που έχει. Στη θέση του τερματοφύλακα απέκτησε το Μπουζάνη, που πέρυσι ήταν βασικός στην Όλνταμ, και ανανέωσε τη συνεργασία του με το Διούδη που θα είναι πιθανότατα και ο βασικός στην ομάδα. Θα αποτελούν σίγουρα το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων στην ηλικία τους στην Ελλάδα. Ο Γκόλιας ήταν η αποκάλυψη της περυσινής Αναγέννησης Καρδίτσας και ένας από τους πιο εξελίξιμους Έλληνες αμυντικούς μέσους στην ηλικία του. Ο Έλσνερ φαίνεται πως είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι δυνατός αλλά και αργός. Θα φανεί αν ήταν σοφή επιλογή αλλά θετικό είναι ότι αγωνίζεται σε δύο θέσεις (αμυντικός χαφ και κεντρικός αμυντικός). Ο Κύργιας έχει καλές τοποθετήσεις, είναι φέρελπις και αν δεν αποκτηθεί άλλος κεντρικός αμυντικός - πράγμα δύσκολο - θα είναι βασικός μαζί με τον πολύπειρο Πουλίδο που αναμένεται να είναι ο στηλοβάτης της άμυνας. Μεγάλη μεταγραφή είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Ένας μέσος που είναι και δυνατός και με πολύ καλό σουτ. Μάλιστα παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ιδιαίτερα έμπειρος αφού έχει αγωνιστεί στον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό αλλά και τη Δυναμό Δρέσδης όπου αποκόμισε και περισσότερο επαγγελματική νοοτροπία. Ο Ουντότζι είναι ένας πλάγιος επιθετικός, ιδιαίτερα ταχύς και τεχνίτης, που στην καλή του μέρα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε κάθε άμυνα. Αρνητικό της μεταγραφής είναι ο "άστατος" χαρακτήρας του, τον οποίο όμως δάμασε ο Χατζηνικολάου στον Πλατανιά. Η ανανέωση Αγκάνθο ήταν ρίσκο εξαρχής λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο γόνατο. Ήταν όμως και ένα ρίσκο μονόδρομος! Αυτή η μεταγραφή που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι του Μανιά. Δυνατός, ταχύς με καλά τελειώματα σε πολύ καλή ηλικία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν Έλληνα επιθετικό;

Ο Άρης παρά τις μεταγραφές χρήζει ενίσχυσης. Οι δύο θέσεις που καίνε είναι του αριστερού και δεξιού μπακ που λογικά θα καλυφθούν με μεταγραφή παιχτών κάτω των 24 ετών. Το ερώτημα είναι τι υπάρχει στην αγορά σε αυτές τις θέσεις. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ο κεντρικός αμυντικός ίσως είναι κι αυτός Έλληνας κάτω των 24 με τις επιλογές στη θέση αυτή να είναι περισσότερες. Ο παίχτης άνω των 24 θα αποκτηθεί πιθανότατα στο κέντρο ώστε να προσδώσει ποιότητα αν και δεν αποκλείεται, να βρεθεί κάτι καλό σε αυτή τη θέση σε ηλικία κάτω των 24 και η μεταγραφή του έμπειρου ποδοσφαιριστή να πάει στην άμυνα η οποία πέρυσι είχε πολλά προβλήματα. Ο χρόνος και ο προπονητής θα δείξουν.

ΥΓ. Τα sites που μιλούσαν για επιθυμία του Κόκε να επιστρέψει να δώσουν την πηγή τους. Γιατί στην πηγή που έδωσαν δεν εκφράζει τέτοια επιθυμία ο Ισπανός. Η συνέντευξή του ΕΔΩ.
ΥΓ2. Δηλαδή η εναλλακτική του Τζιμπούρ ήταν ο δανεικός και "γυάλινος" Νέσιντ; Το αφεντικό τρελάθηκε...
ΥΓ3. Ο Σκαρτάδος που ως την Παρασκευή μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής έψαχνε να βρει τρόπους να πάρει ο παοκ φέτος το πρωτάθλημα και φιλοξένησε και τον... Μπάρακ Ομπάμα για να συμβάλλει στη δίκαιη αντιμετώπιση του συλλόγου που "αγαπά" απέναντι στο "μισητό" και ευνοημένο ολυμπιακό, πήγε προπονητής στις ακαδημίες του ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου