Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

«I have a dream»


Πριν λίγες ώρες αποχαιρετήσαμε το 2014. Με τη λήξη του τελειώνει στην ουσία και η "μαύρη" εκατονταετηρίδα του πιο δοξασμένου συλλόγου στην Ελλάδα.

Χειρότερα γενέθλια δε θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο ορκισμένος εχθρός της ομάδας μας. Ο ποδοσφαιρικός Άρης, η ναυαρχίδα του συλλόγου υποβιβάστηκε για τρίτη φορά στη Β' Εθνική συνεπεία των χειρισμών των διοικήσεών του με φυσική εξέλιξη την πτώση του στη Γ' Εθνική.

Το πολυθρύλητο «restart» δεν ήρθε ποτέ. Ο Άρης ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Εναλλαγές διοικήσεων, ασυνέπεια, έλλειψη οργάνωσης και διαφάνειας, ύποπτες εμπλοκές οργανωμένων και δημοσιογράφων συνθέτουν ένα ομιχλώδες μέλλον. Κι αν η αντοχή και ανοχή του αρειανού υπερβαίνει την αντοχή και ανοχή του μέσου ανθρώπου αυτές μοιάζουν να εξαντλούνται. Το μήνυμα έχει δοθεί σε όλες τις κατευθύνσεις αλλά δε φαίνεται να έχει ληφθεί. Τα προσωπικά συμφέροντα υπερισχύουν όχι απλά της αγάπης για την ομάδα αλλά και της ανάγκης της για επιβίωση.

Ο μοναδικός τομέας που φαίνεται ο σύλλογος να βρίσκει το δρόμο του είναι το αγωνιστικό τμήμα που παρά ταύτα φωνάζει για ενίσχυση μέσω του αναμορφωτή του, του προπονητή Πάουλο Κάμπος. Ακόμα όμως και η θέση του προπονητή δεν είναι ασφαλής με την επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος φυγής ποδοσφαιριστών που δηλώνουν απλήρωτοι. 

Η εκκαθάριση δε θα έχει ξεκινήσει 4 ολόκληρους μήνες μετά την πτώση στη Γ' Εθνική με αναβολές επί αναβολών. Κι αν αυτή δεν είναι μία παράξενη και ανησυχητική εξέλιξη που πιθανότατα υποκρύπτει συνέχεια στα σχέδια για την οριστική διάλυση του συλλόγου τότε ποια είναι;

Δύο προτάσεις, η εξής μία

Μετά την αποχώρηση του ασυνεπούς -όσον αφορά τις εξαγγελίες του- κ. Γιώργου Γαλανού από το ποδοσφαιρικό τμήμα οι διοικούντες του Άρη έχουν να αποφασίσουν μεταξύ δύο προτάσεων την καλύτερη. Συγκεκριμένα την αξιοπιστία των προτάσεων θα κρίνουν δύο νομικοί, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, ο Πρόεδρος του ΑΣ και ο Πρόεδρος της ΚΜΑ με ερωτηματικό αν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για αξιολόγηση των προτάσεων σε όλα τα επίπεδα. 

Η πρόταση των Ισπανών "επενδυτών" είναι κατά τη γνώμη μου εκ πρώτης άποψης απορριπτέα λόγω του παρελθόντος των συγκεκριμένων εντός και εκτός Άρη. Η άλλη, η μοναδική στην ουσία, πρόταση είναι του Άλεξ Κάλας που επανέρχεται μετά την αποχώρηση Γαλανού. Ο κ. Κάλας είναι άλλη μία "καλύτερη δυνατή και μοναδική επιλογή". "Καλύτερες δυνατές και μοναδικές επιλογές" ήταν κατά καιρούς οι διοικήσεις Αθανασιάδη-Ζαμπέτα, Αθανασιάδη-Ζαμπέτα-Πόππη-Ντίμη, Ηλιάδη, Στεφανίδη με όλες να έχουν αποτύχει οικτρά σε βάθος χρόνου.

Το στοίχημα για τον Άλεξ Κάλας και τους συνεργάτες του είναι, εφόσον κριθoύν κατάλληλοι από την πενταμελή επιτροπή να αναλάβουν τη διακυβέρνηση και χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού τμήματος, να αποδείξουν με χρήμα, οργάνωση, διαφάνεια, συνέπεια και αποτελέσματα ότι είναι κατάλληλοι να οδηγήσουν τον Άρη ασφαλώς στην ανώτερη κατηγορία με κάλυψη όλων των εξόδων του αγωνιστικού τμήματος και της εκκαθάρισης. Στη συνέχεια, υπό προϋποθέσεις, ο Κάλας θα μπορεί να αναλάβει και το έργο να οδηγήσει τον Άρη στην αυτονόητη θέση του, μέσα στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες στη Superleague.

Βέβαια ο Άλεξ Κάλας δεν προήλθε από παρθενογέννηση ούτε φαίνεται πως διαθέτει - από μόνος του - το οικονομικό υπόβαθρο για να στηρίξει έναν Άρη όπως τον ονειρεύονται όλοι οι οπαδοί του. Συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας στηρίζουν με λύσσα και πάθος αυτή την προοπτική που ως τώρα (όπως είναι λογικό) δεν έχει δείξει απτά δείγματα γραφής. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να απαξιώνουν και την πιθανότητα παρουσίασης μίας άλλης πιο ελπιδοφόρας πρότασης για τον Άρη.

Ο κόσμος του Άρη κουράστηκε να ακούει για μισθοδοσίες, χρέη, έσοδα και μικροποσά για τα δεδομένα του Άρη που η έλλειψή τους προκαλεί τον πλήρη εξευτελισμό του συλλόγου. Η "λύση", όπως και να έχει, πρέπει να βρεθεί σύντομα. Έτσι, το αγωνιστικό τμήμα θα ενισχυθεί και η εκκαθάριση θα ξεκινήσει έστω και καθυστερημένα.

Το όνειρο

Είναι γνωστό ότι από αυτό το μέσο έγινε σκληρή - αλλά όχι άδικη - κριτική στο Γιάννη Ιωαννίδη προεκλογικά καθώς σε αντίθεση με συναδέλφους του κράτησε ίσες αποστάσεις για όλες τις ομάδες. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι όμως ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό και τον Άρη. Εφόσον αποφασίσει να ασχοληθεί με το σύλλογο στην πιο δύσκολη συγκυρία της ιστορίας του, όπως φημολογείται και δε διαψεύδεται από τον ίδιο, θα είναι ευπρόσδεκτος, με τεράστια αποδοχή από την πλειοψηφία του κόσμου του Άρη αποτελώντας την ιδανική λύση. Ο κ. Ιωαννίδης είναι μία προσωπικότητα με κύρος και μεγάλο βεληνεκές και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να οδηγήσει τον Άρη στην πολυπόθητη και οριστική κάθαρση. Επιπλέον, λόγω ακριβώς αυτών των των χαρακτηριστικών του ο επικεφαλής Ιωαννίδης είναι κι αυτός που μπορεί να κάνει τη σφοδρή επιθυμία κάθε απλού αρειανού πραγματικότητα, παραμερίζοντας το "παρακράτος" του Άρη που αντιστέκεται στην προοπτική έλευσης ενός οικονομικά ισχυρού επιχειρηματία που θα αναπτύξει το σύλλογο σε όλους τους τομείς.

Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις, προσδοκίες, επιθυμίες. Ο αρειανός οπαδός έχει σταθερά ένα όνειρο: Να παραδώσει στις επόμενες γενιές έναν Άρη πρωταγωνιστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έναν Άρη που θα διεκδικεί τίτλους παντού και θα είναι οικονομικά και αθλητικά ισχυρός. Είναι ένα όνειρο που ακόμα μοιάζει ουτοπικό.

ΥΓ. Ανα-σχηματισμός στην ΚΜΑ; Aναμένουμε επίσημη ανακοίνωση με τα νέα... φυντάνια που στελεχώνουν το δ.σ. του φορέα.
ΥΓ2. Ο Αρειανός ξεχνάει πολύ εύκολα. Καταδίκασε ελάχιστους μόνο από τους πραγματικούς καταστροφείς του συλλόγου. Οι υπόλοιποι είτε ταξιδεύουν σε όλη τη γη (όχι για τον Άρη), είτε εργάζονται για το... καλό του Άρη και την τσέπη τους.
ΥΓ3. Το λαϊκισμό και την επίκληση στο συναίσθημα ενός "δημοσιογράφου" μπορείς να τον αντιληφθείς και από μία φωτογραφία του που δημοσιεύει ο ίδιος.
ΥΓ4. Η φωτογραφία της ανάρτησης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σ' αυτή τη γενιά, όπως αναφέρω και στο κυρίως κείμενο, χρωστάμε κάτι. Αυτά που δε μας έδωσαν κι αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου