Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Μνημόνιο ή χρεοκοπία στον Άρη;


Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη. Το δίλημμα Β' ή Γ' στον Άρη θυμίζει πολύ το αντίστοιχο δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία στην Ελλάδα.

Όπως στη χώρα μας οι αντι-μνημονιακές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μία λύση εκτός μνημονίου θα μας λύσει ξαφνικά όλα τα προβλήματα έτσι και στον Άρη οι υποστηρικτές της εκκαθάρισης υποστηρίζουν ότι ο Άρης αυτόματα θα φτάσει στη φυσική του θέση και παρουσία στη Superleague.

Από την άλλη οι... μνημονιακές δυνάμεις του Άρη προτείνουν Β' Εθνική, σκληρή οικονομική πολιτική εξυγίανσης, επενδυτές που... έρχονται σε ένα άρρωστο περιβάλλον και που θα ρίξουν λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση. Και στις δύο περιπτώσεις τα δομικά προβλήματα στον Άρη θα παραμείνουν. Έτσι αναζητείται εκείνη η διέξοδος που θα δημιουργήσει τις συνθήκες λύσης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης του Άρη, που δεν είναι απλά οικονομική.

Eίναι όμως η Γ' ή η Β' τρόπος ζωής ή ιδεολογία;

Προσωπικά ήμουν από τους Αρειανούς που όσο η ομάδα αγωνιζόταν στη Superleague όχι απλά απέρριπτα μια λύση που θα προβλέπει εκκαθάριση και λύση της εταιρείας αλλά ήμουν και -αδικαιολόγητα ή δικαιολογημένα - οξύς εναντίον όσων το πρότειναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εκεί η ΠΑΕ όμως είχε κάποια δεδομένα:

1. Ήταν στη Superleague και πάλευε για παραμονή με απείρως περισσότερα έσοδα.
2. Υπήρχε η προοπτική εξυγίανσης μεσώ του άρθρου 99.
3. Ακόμα και μετά την πτώση θα υπήρχε επαρκής χρόνος για δημιουργία συνθηκών παραμονής στη Β' και άμεσης ανόδου στη Superleague.

Η ομάδα υποβιβάστηκε και η ΠΑΕ δεν πέτυχε την υπαγωγή στο 99. Σύμφωνα με όλους τους έγκριτους νομικούς και κατά την κοινή λογική αυτό το χαρτί εξυγίανσης κάηκε. Από την πτώση περάσαν τέσσερις ολόκληροι μήνες στους οποίους η διοίκηση δεν έκανε πράξεις τις μεγαλεπίβολες υποσχέσεις περί εισροής εσόδων που θα εξασφάλιζαν τη δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας με στόχο την άνοδο στη Superleague και τη σταδιακή εξυγίανση μεσώ ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο τουλάχιστον.

Η ομάδα έχει στο ρόστερ της σήμερα (δύο ημέρες μετά τη λήξη του βασικού σταδίου προετοιμασίας) τους: Καλογεράκη, Μπαϊμάκη, Γκελή, Γιαννίτση, Νικολόπουλο, Μαζουλουξή, Ψυχογιό, Λιόνη, Σανιά, Λεμονή, Τσιάρα, Γκόλια, Σουνά, Σταυρόπουλο, Καπνίδη, Ρένια, Βασιλόπουλο, Ντούγκα, Χουζούρη, Φουρτζίου (οι τέσσερις τελευταίοι προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ).

Ο Άρης (στην καλύτερη περίπτωση) θα ενισχυθεί με έξι ποδοσφαιριστές αφού τελείωσε το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας εκ των οποίων δύο θα είναι ξένοι. Όσο για το πρόβλημα του χρέους; To μοναδικό σχέδιο εξυγίανσης που έχει προταθεί στη Β' είναι το άρθρο 106ια που έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα (αν και σύμφωνα με το νομικό Αργυριάδη η ΠΑΕ τηρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής). Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Όσοι θέλουν Β' Εθνική θέλουν την υπαγωγή στο 106ια; Μπορούν να υπάρξουν νομικές (ή άλλου είδους) αντιδράσεις από τους μετόχους της ΠΑΕ (Αθανασιάδη, Ζαμπέτα, Σκόρδα, Ματθαίου) που θίγονται και τι τύχη θα έχουν αυτές;

O κ. Σκόρδας είχε δηλώσει για το θέμα: "Αυτά που ακούγονται για άρθρο 106 είναι όλα ψέματα για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Aν υπαχθεί μια ΠΑΕ στο συγκεκριμένο άρθρο τότε σημαίνει ότι παύει να υφίσταται ως εταιρία, εκκαθαρίζεται, δηλαδή διαλύεται, με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει τον αυτόματο υποβιβασμό στην τρίτη εθνική, αφού στις επαγγελματικές κατηγορίες συμμετέχουν μόνο ΠΑΕ και οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι. Το 106 είναι πτώχευση σε αντίθεση με το 99 που ανήκει στην προ-πτωχευτική διαδικασία και είναι για οικονομική εξυγίανση."

Το κυρίαρχο ζήτημα σ' αυτή την περίπτωση είναι όμως να εμφανιστεί αυτός ο επενδυτής που θα παρουσιάσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καθώς εμπόδια θα υπάρξουν σε κάθε περίπτωση. Βρέθηκε ή πάμε με βάρκα την... ελπίδα;

Οι πρώην που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την περιουσία τους και μετά για τον Άρη φέρνουν επενδυτές εδώ και δύο χρόνια, μιλούν για επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ενώ ένας από αυτούς διοίκησε αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το καταστροφικό πλάνο Ηλιάδη. Άραγε προσπάθησε; Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα.

Στη Β' Εθνική με τις παρούσες συνθήκες μία εφιαλτική "λύση αγοράς ΑΦΜ άλλης ομάδας" κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (αυτό έγινε και στον Ηρακλή) δεν είναι καθόλου απίθανη λαμβανομένων υπόψιν των οικονομικών αδυναμιών και της αγωνιστικής ανεπάρκειας.

Η εναλλακτική διέξοδος από το τέλμα είναι η Γ΄ Εθνική και η εκκαθάριση που όπως φαίνεται έχει μία λογική που βασίζεται στην πεπατημένη και άλλων ΠΑΕ που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Η διέξοδος αυτή δε θα λύσει δια μαγείας τα προβλήματα ακόμα κι αν σε νομικό επίπεδο όλα πάνε καλά. Οι εκκαθαριστο-μάχοι πιστεύουν ότι αυτή η διέξοδος θα είναι καταστροφική. Η κύρια αντιγνωμία τους είναι ότι αυτή η λύση δε θα έχει επιτυχία λόγω των παρεμβάσεων των πρώην διοικούντων που θίγονται και θα μπλοκάρουν την εκκαθάριση. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει εύπεπτη η "αγορά ΑΦΜ άλλης ομάδας". Η απόφαση ΕΕΑ και ΥΠ.ΑΝ. που γνωστοποιήθηκε από το νομικό Χατζηιωάννου ανατρέπει πλήρως αυτή την άποψη.  Γι αυτό το σενάριο τα βασικά αρχικά εμπόδια είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση της ΠΑΕ (ο κ. Στεφανίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο) και οι δύο (ή ένας) εκκαθαριστές που θα αναλάβουν τις πιθανές νομικές επιπτώσεις. Και όλα αυτά με το χρόνο να πιέζει ασφυχτικά.

Η Β' ή η Γ' Εθνική δεν είναι ιδεολογία και όταν εκφέρεις άποψη είναι χρήσιμο να συνεκτιμάς τα υπάρχοντα δεδομένα. Ο Άρης δεν είναι πειραματόζωο ούτε μία ομάδα του χωριού για "να αγωνιστεί στην ανώτερη κατηγορία". Η θέση του είναι ΜΙΑ. Η Superleague και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος σε αυτή. Η επιστροφή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, αυτό όμως δε σημαίνει πως η συμμετοχή στη Β' σημαίνει και αμεσότερη επαναφορά. Γι αυτό είναι χρήσιμο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες που πιθανώς πρέπει να αναζητηθούν από την ΚΜΑ και τον ΑΣ ακόμα και στην έσχατη διέξοδο, αυτή της Γ' Εθνικής. Σε αντίθετη περίπτωση η επόμενη "λύση" θα είναι ακόμα χειρότερη ίσως και καταστροφική.

ΥΓ. Οι ταξιδιάρηδες Γκιούλιβερ και οι εξαφανισθέντες παράγοντες της ΚΜΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στο δικό τους καλοκαιρινό κόσμο.

1 σχόλιο:

  1. Η μονη λυση ειναι Γ και εκκαθαρηση, Ηδη εχουμε αργησει πολυ,Αν γινοτανε αυτο πριν ενα χρονο τωρα ο συλογος θα ηταν σε καλυτερη αφετηρια,Δηλαδη ποσο αλλο να χλευαστει ο συλογος,Γεναια αποφαση χρειαζεται ,Ας δουμε τι κανουν και αλλοι συλογοι (Ρειντζερς) πρεπει να τελειωνει αυτο το πραγμα δεν υπαρχει αλλη λυση Γ κατηγορια ΤΩΡΑ, ΧΘΕΣ, Ας δουμε και διπλα Καλαμαρια Ηρακλης ηδη συνερχωνται Η λαρισα καινουριο Γηπεδο,Και εμεις κοντοφθαλμα δεν μπορουμε να δουμε την σκληρη πραγματικοτητα(Ενοω οι δηθεν παραγοντες)Αφου δεν βαζετε λεφτα γιατι ασχοληστε,ουτε ικανοτητες εχετε για να φερετε εναν σπονσορα να βαλει κεφαλαια,παρατηστε τα τωρα!! για να υπαρχει Αρης για τα παιδια μας,Και οχι να μας ζητανε μπλουζες της Ντορτμουντ και αλλων ομαδων,και εμεις να ψαχνουμε Πενιαρολ και αλλες κιτρινομαυρες Ε Λ Ε Ο Σ πια, ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ και να ξεμπερδευουμε απο τοσους και τοσους που ζητανε εκατομυρια απο τον Συλογο ΑΡΗ, Ουτε μπορω προσωπικα να ακουω πρωην αστερες της ομαδας που εχουν προσφερει πολλα να ερχονται για να παιξουν σε περιφεριακες ομαδες,Οι οποιοι δεν τρεχουν την ομαδα στα δικαστηρια.Οπως Σιφακιδες κουλοχερηδες και τοσοι αλλοι,Γι αυτο Γ και ας τα παρουν......Απο Που?

    ΑπάντησηΔιαγραφή