Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Θα πέσουν να σας πλακώσουν...


Επιλέξαμε να μιλήσουμε λίγο πριν τη Γ.Σ. της Λέσχης των Οργίων παρά το γεγονός ότι από το μανιφέστο που δημοσιεύσαμε και κοινοποιήσαμε στους (αν)αρμόδιους δεν έγινε το παραμικρό. Οι καταστάσεις που βιώνει ο αγαπημένος μας σύλλογος όχι απλά δε βελτιώνονται αλλά επιδεινώνονται ραγδαία. Κι ήρθε η ώρα να κάνουμε μία παρέμβαση.

Δε θα αναφερθούμε σε όρους που έχουν εισαγάγει τα καθεστωτικά ΜΜΕ του Άρη, και αυτοί που τα διευθύνουν και σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και για όσα βιώνουμε, είτε με τη συγκάλυψη, είτε με τη μη-κριτική είτε με την ανοχή που επέδειξαν και επιδεικνύουν σε φίλια (σε αυτούς) πρόσωπα και καταστάσεις. Δε θα μιλήσουμε για "την πιο κρίσιμη συνέλευση", "την ημερομηνία ορόσημο", "μια ιστορική απόφαση", για "μαζική συμμετοχή" και άλλες "ξύλινες" μαλακίες. Βέβαια κατανοούμε ότι κάποιοι "δημοσιογράφοι" και πρώην "δημοσιογράφοι" μπορεί να μην πληρώνονται άμεσα από τον Άρη όπως παλαιότερα αλλά είναι πλέον υπάλληλοι παραγόντων που σχετίζονται με το σύλλογο και δεν μπορούν παρά να συνεχίζουν τη δημοσιοσχετίστικη αρθρογραφία τους μήπως κερδίσουν κανά ευρώ επιπλέον.

Από την περίοδο που σταματήσαμε να γράφουμε έγιναν πολλά αλλά για λόγους οικονομίας του γραπτού δε θα τα αναλύσουμε. Θα κάνουμε όμως μία παρατήρηση. Χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος.

Στις 16 Απριλίου 2014 όταν η διοίκηση Στεφανίδη-Ψηφίδη αναλαμβάνει την ΠΑΕ Άρης (μετά το πέρας του πρωταθλήματος) ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της ΚΜΑ και νέος Πρόεδρος της ΠΑΕ δηλώνει πως η Γ.Σ. της ΚΜΑ για το αύριο της ΠΑΕ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, οπότε και θα υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις για το αύριο της ΠΑΕ. Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι ότι για τα σενάρια και τις λύσεις αυτές ο κόσμος του Άρη θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί 5-10 ημέρες πριν (σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη) ώστε να μην ψηφίσει με το μαχαίρι στο λαιμό. Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:



Η δήλωση αυτή αναδεικνύει την προχειρότητα και τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου που πιθανότατα θα στοιχίσουν στην ομάδα μας καθώς και την ασυνέπεια λόγων και έργων για πολλοστή φορά αφού δε διεξήχθη έκτακτη Γ.Σ. (η επικείμενη Γ.Σ. είναι τακτική). Πρόταση του blog, λοιπόν, είναι να μη γίνει καμία ψηφοφορία στη Γ.Σ. της Τετάρτης καθώς οι όποιοι συμμετέχοντες και ψηφοφόροι δε θα έχουν την απαιτούμενη γνώση για την κρίση όλων των προτάσεων.


«Όχι σε όλα»;


Ως σήμερα οι προτάσεις που έχουν γίνει βρίθουν προχειρότητας και επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι αρεστές ευθύνεται ο... κόσμος. Ο κόσμος του Άρη που δε του έχει παρουσιαστεί μία βιώσιμη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λύση.

Η πρόταση Στεφανίδη θα βασίζεται στην εκκαθάριση της ΠΑΕ μέσω του άρθρου 106ια μετά τις νομικές συμβουλές του λόμπι των δικηγόρων που απέτυχαν να υπαγάγουν την ΠΑΕ στο άρθρο 99 και δεν είχαν προτείνει (;) αυτό τον τρόπο εκκαθάρισης στη Superleague. O κ. Στεφανίδης πρέπει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό business plan με έσοδα και δαπάνες που δε θα βασίζονται σε σενάρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ, τους κινδύνους που ενέχει αυτή η διαδικασία ενώ απαραίτητη προϋπόθεση μεταξύ άλλων είναι και η εύρεση ενός αξιόχρεου επενδυτή που θα καλύψει το ποσό που απαιτείται για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Και τελικά η διοίκηση Στεφανίδη είναι αναγκαίο να αναφέρει ποιες είναι οι ρεαλιστικές πιθανότητες ο Άρης να βρίσκεται άμεσα στη Superleague και εξυγιασμένος. Αν κρίνουμε πάντως από τη σημερινή παραίτηση Ψηφίδη δεν υπάρχει κοινό ενιαίο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή του επιχειρηματία Γαλανού, ενός επιχειρηματία μικρής οικονομικής δυναμικής (από τέτοιους χορτάσαμε) σε σχέση με το μέγεθος του Άρη που ως τώρα περιφερόταν μεταξύ ποδοσφαιρικού και καλαθοσφαιρικού Ηρακλή άλλοτε ως επενδυτής και άλλοτε ως χορηγός. Μία διοικητική πρόταση που προωθείται από έναν οπαδό του Άρη τον Περικλή Τράιο, που δεν είχε βέβαια καμία συμμετοχή στο "πάρτι" που έγινε τα περασμένα χρόνια, αλλά και μόνο λόγω της ιδιότητάς του θεωρούμε άστοχη την κίνησή του να "βγει" μπροστά. Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι μπορεί να συνεισφέρει έως ένα εκατομμύριο ευρώ σε περίπτωση λύσης-εκκαθάρισης της ΠΑΕ και συμμετοχής του συλλόγου στην επαγγελματική κατηγορία. Βέβαια, για του λόγου το αληθές, αυτό έμεινε στα λόγια. Καμία εγγύηση δε δόθηκε ότι διαθέτει ένα τέτοιο ποσό σε μία κατηγορία που πιθανώς ο Άρης θα χρειαστεί ένα πολύ μικρότερο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι για να πρωταγωνιστήσει μία ομάδα στην κατηγορία χρειάζεται περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό που πιθανότατα θα εξασφαλίσει ο σύλλογος μόνο από τα έσοδά του (τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια). Να υπενθυμίσουμε ότι η ΑΕΚ έλαβε πέρυσι αυτό το ποσό μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα! Πάντως, ό,τι ισχύει στην προηγούμενη περίπτωση ισχύει και σε αυτή. Ο κ. Γαλανός πρέπει να μας πει ποιες είναι οι ρεαλιστικές πιθανότητες η ΠΑΕ Άρης να εκκαθαριστεί μετά τα εμπόδια που αναμφίβολα θα τεθούν, ποιο είναι το πλάνο του (όχι με βάρκα την... ελπίδα) για τη νέα ΠΑΕ στη Football League ώστε ο Άρης το 2016 να βρίσκεται στη Superleague.

Και επειδή μεταξύ των δύο πλευρών προφανώς θα υπάρξουν νομικές διαφωνίες η ΚΜΑ έχει το καθήκον να ελέγξει και να μας πει τι ισχύει. Όσον αφορά το blog οι δύο αυτές λύσεις δεν απορρίπτονται εξ' αρχής. Είμαστε όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί, διστακτικοί και τελικά αρνητικοί λόγω των προσώπων που τις πρεσβεύουν.

Το αυτό ισχύει και για τη φημολογούμενη χορηγία της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» η οποία πάντως διαψεύστηκε και επίσημα. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία στον κόσμο που να μην επιφέρει με τη λειτουργία της κάποιο κοινωνικό κόστος, μικρό ή μεγαλύτερο. Επομένως ουσιαστικά δίλημμα δε τίθεται όσον αφορά αυτό το σημείο. Το δίλημμα υφίσταται καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση επηρεάζει αρνητικά και θίγει μία μικρή τοπική κοινωνία στην οποία υπάρχουν και φίλοι της ομάδας. Ο Άρης δεν είναι μία απλή ΑΕ. Κατά συνέπεια ως κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία που σε κάποια μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι θετικά διακείμενη στη συγκεκριμένη επένδυση. Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση που υπήρχε μία τέτοια πρόταση θα έπρεπε να γίνει μία ανάλυση κόστους - ωφελειών αποδοχής της συγκεκριμένης προοπτικής. Αλλά εδώ προκύπτει και θέμα λήπτη της χορηγίας (δε νομίζω ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τόσο έντονες αν η πρόταση είχε γίνει στον Άρη ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα).

Λέμε, λοιπόν, ναι στις λύσεις αλλά όχι στις μεσοβέζικες λύσεις στις οποίες έχουμε οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα καλούμε τον Πρόεδρο της ΚΜΑ Μισιρλή να αναφέρει τι έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του προς την κατεύθυνση εξεύρεσης επενδυτικής πρότασης και ποια ήταν τα αποτελέσματα. Να εξηγήσει αν έγιναν προσπάθειες και αν έγιναν γιατί ο Άρης δεν είναι ελκυστικός.

Οι «μη - λύση» και οι « παραχαράκτες»

Μία άλλη πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί είναι αυτή από τον πρώην Πρόεδρο Σκόρδα. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης περιγράφεται ως "παραμονή στη Β' εθνική με τα υπάρχοντα χρέη". Μία πρόταση και ένα πρόσωπο που απορρίπτονται όχι απλά από ένα καπρίτσιο, ούτε επειδή οι θητείες του πρώην Προέδρου ήταν αποτυχημένες. Σκόρδας, Ματθαίου, Αθανασιάδης και Ζαμπέτας θίγονται άμεσα από την πιθανότατα εκκαθάρισης της ΠΑΕ με συνέπεια την πιθανή σύγκρουση των δικών τους συμφερόντων με αυτά της ΠΑΕ. Εδώ είναι ανάγκη να υπάρξει όχι απλά ένα απαγορευτικό αλλά και ένα ασυμβίβαστο. Η μόνη περίπτωση να υποστηριχθεί μία λύση μη εκκαθάρισης και συνέχισης λειτουργίας της ΠΑΕ είναι να βρεθεί κάποιος ισχυρός χρηματοδότης. Και σίγουρα αυτός δεν είναι ο Λάμπρος Σκόρδας.


Τέλος, μία (μη) λύση που προτείνεται, ή θα προταθεί ή θα μας εξαναγκάσουν να την σκεφτούμε ως μονόδρομο είναι αυτή της "αλλαγής ΑΦΜ", συγχώνευσης, απορρόφησης ή όπως αλλιώς την ονομάσουν. Ηρακλής, Κέρκυρα, Ολυμπιακός Βόλου, Ατρόμητος, Δόξα Δράμας, Παναχαϊκή, Εθνικός Πειραιώς, Καβάλα, Επανομή, Τύρναβος, Αιγάλεω έχουν προχωρήσει σε αυτή την οδό, μεγέθη πολύ μικρότερα του Άρη. Μία 'λύση" που προτείνουν οι παραχαράκτες της ιστορίας, μία οδός που όπως και αν ονομαστεί θα είναι η απόλυτη αυτοκτονία για το σύλλογο καθώς με ένα τέτοιο σχέδιο στο όνομά του και στο σήμα του θα εμπεριέχονται στοιχεία της άλλης ομάδας. Ένα σχέδιο που θα διχάσει και θα συρρικνώσει περαιτέρω το σύλλογο καθώς δεν πρόκειται για μία απλή αλλαγή αριθμού όπως υποστηρίζουν κάποιοι (όπως έγινε με τον καλαθοσφαιρικό Άρη με την ειδική εκκαθάριση ή όπως θα γίνει σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας και παρουσίας της στη Γ'). Πρόκειται για ξεκάθαρη ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

*Η νομοθεσία περί συγχώνευσης ΕΔΩ.
*Τι λέει ο Κ.Α.Π. για τη συγχώνευση δύο σωματείων ΕΔΩ (άρθρο 27, σελίδα 52).

Ρεαλισμός = Βιωσιμότητα

Η Γ.Σ. που αναμένεται να έχει τις καθιερωμένες πλέον απειλές, τραμπούκους, χυδαίες ύβρεις προς πρόσωπα, φωνασκίες, θέματα που θα "αναλυθούν" με προχειρότητα εκείνη τη στιγμή, ψευτοδιλήμματα, νεόκοπους ψευδοπαράγοντες του 50ευρου και φυσικά κατ' επίφαση ψηφοφορίες με το μαχαίρι στο λαιμό σε αδιευκρίνιστα θέματα για τα οποία δεν έχει προετοιμαστεί κανείς (και συνεπώς δε γνωρίζει κανείς) παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις θα διεξαχθεί στο Παλέ κάτω από τη σκιά των τίτλων του Αυτοκράτορα.

Αυτό που απαιτούμε πλέον από τους μπρούκληδες πρώην νυν και υποψήφιους παράγοντες του Άρη είναι να είναι ρεαλιστές. Γιατί ουτοπία δεν είναι μόνο ο... Ριμπολόβλεφ. Ουτοπία είναι να νομίζεις πως μπορείς να διοικήσεις δίχως να έχεις μία βιώσιμη πρόταση. Ρεαλιστική λύση σημαίνει βιώσιμη λύση. Εάν ξεκάθαρα δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας ως παράγοντες και αν δεν πάψετε να λειτουργείτε και να θεωρείτε τους εαυτούς σας απλούς οπαδούς τα λάβαρα του Αυτοκράτορα θα πέσουν να σας πλακώσουν...

ΥΓ. Όσο ουτοπικό είναι για τον Άρη να τον διοικεί ένας ισχυρός οικονομικά παράγων άλλο τόσο ουτοπικό είναι αυτοί οι μέτριοι που διοικούσαν, διοικούν και επιθυμούν να διοικήσουν τον Άρη να το πράττουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσοι πολλοί θέλουν να διοικήσουν την πτωχευμένη "αγελάδα" που λέγεται Άρης.
YΓ2. Στην επόμενη Γ.Σ. της ΚΜΑ είτε έτσι είτε αλλιώς περιμένουμε να τεθεί στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης και η διάλυσή της.
ΥΓ3. Στην παραχάραξη ιδεών, ηθικών αξιών και του DNA του συλλόγου γνωρίζαμε ότι πολλοί είναι ειδικοί. Αλλά κάποιοι έχουν προχωρήσει επικίνδυνα και σε άλλα μονοπάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου