Σάββατο 17 Μαΐου 2014

To «μανιφέστο» του Άρη της νέας εποχής


O Άρης έχει αγγίξει τον «πάτο του βαρελιού», τα σημάδια της παρακμής είναι ξεκάθαρα αλλά αδιανόητα, τουλάχιστον για τον περήφανο κόσμο του. Στο έσχατα σημεία παρακμής έχει οδηγηθεί ελέω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη τις περιόδους 2004-2012 και των τραγικά άστοχων χειρισμών των διοικήσεων της περιόδου 2012-2014. Η ανυποληψία και η ανικανότητα παραγόντων, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η εμετική, «δημοσιοσχετίστικη», συμφεροντολογική νοοτροπία των ψευτοδημοσιογράφων της σήψης, της αηδίας και της δυσωδίας και η αδράνεια των οργανωμένων οπαδών -που άγονται ακόμα από τους λίγους επαγγελματίες "οπαδούς"- δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο σύλλογο.

Αυτός ο τεράστιος σύλλογος όμως δε θα πεθάνει ΠΟΤΕ. Η ιστορία του και ο πολυπληθής κόσμος του - η συντριπτική πλειοψηφία του τουλάχιστον - αποτελούν ακόμα και τώρα εγγυήσεις γι αυτό. Εμείς σε αυτό το κρίσιμο σημείο παρουσιάζουμε τις πεποιθήσεις μας και τις επιθυμίες μας γι αυτό το «νέο Άρη», το δικό μας «μανιφέστο».  To «μανιφέστο» του Άρη της νέας εποχής βασίζεται σε 10 αρχές:
  1. Για εμάς δεν αποτελεί φετίχ η Γ' Εθνική. Εφόσον ο Άρης υποβιβάστηκε από την κατηγορία που αποτελεί τη φυσική του θέση θεωρούμε ότι το δίλημμα Β' Εθνική ή Γ' είναι ψεύτικο και αφορά λίγους. Στόχος του Άρη πρέπει να είναι όχι απλά να βρίσκεται στη Superleague αλλά να διεκδικεί τίτλους και αυτό θα γίνει όταν δημιουργηθούν συνθήκες. Αυτές μπορεί να υπάρξουν αρχικά είτε στη Β' είτε στη Γ' κατηγορία. Απαράβατη προϋπόθεση όμως είναι ο νέος Άρης να μην αποτελεί ένα προϊόν συγχώνευσης ή απορρόφησης από άλλο σύλλογο που θα προσβάλλει την ιστορία του και θα τον συρρικνώσει περαιτέρω. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατό συντομότερα από τους παράγοντες του Άρη που διοικούν το σύλλογο οι οποίοι πρέπει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και κατόπιν να παραιτηθούν.
  2. Σ' αυτό το νέο Άρη είναι χρήσιμο να υπάρξει ένα νέο τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Να δοθεί ένα ΤΕΛΟΣ στους ερασιτέχνες, στους μέτριους, στους λίγους. Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε συμμετοχή στα κοινά ή σε ανάληψη θέσεων και έργων όσων διοίκησαν την ομάδα από το 2004-2014 συμμετέχοντας σε οποιοδήποτε από τα δ.σ. ΠΑΕ, ΚΜΑ (ΛΦΑ) και ΑΣ. Το νέο μοντέλο διοίκησης είναι επιθυμητό να βασίζεται σε έναν ή περισσότερους ισχυρούς χρηματοδότες. Οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης της ΠΑΕ από τους φιλάθλους χωρίς άμεση ανταποδοτικότητα θεωρείται εξαρχής αποτυχημένη. Ο κόσμος του Άρη δεν πρέπει να "βοηθάει" την ομάδα με χρήματα αλλά να "αγοράζει" υπηρεσίες. Σ' αυτό το σημείο επιθυμούμε να τονίσουμε ότι θα είναι απαραίτητη η πλήρης αναδιάρθρωση (εκτός της ΠΑΕ) και των άλλων δύο φορέων που σχετίζονται άμεσα μαζί της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση οριστικής λύσης της ΚΜΑ (μετά από Γ.Σ. των μελών της) αλλά και ενίσχυσης του ΑΣ που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από μικρό αριθμό μελών. O AΣ θα πρέπει να είναι αρωγός και συνάμα ελεγκτής της ΠΑΕ.
  3. Επικοινωνία και αδιάλειπτη επαφή με την Πολιτεία για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του ΑΣ (που αποτελεί ερασιτεχνικό σύλλογο και σχετίζεται άμεσα με το ποδοσφαιρικό τμήμα) και δραστηριοποίηση του κόσμου του Άρη για πίεση προς πάσα κατεύθυνση. 
  4. Σε ανώτατο επίπεδο πρέπει να αξιοποιηθούν οι παλαιοί αθλητές - σημαίες του συλλόγου που λαμβάνουν πανελλήνια και όχι μόνο αναγνώριση. Αυτοί πρέπει να αναλάβουν πόστα ακόμα και σε σημειολογικό επίπεδο.
  5. Ο Άρης πρέπει να πρωταγωνιστεί και εκτός γηπέδου έχοντας ισχυρή παρουσία με έμπειρους παράγοντες σε ανάλογες θέσεις. Η παρουσία του Άρη σε ΕΠΟ και διοργανώτρια αρχή δεν πρέπει να είναι σε ρόλο κομπάρσου αλλά πρωταγωνιστή. Η ομάδα δεν πρέπει να λέγεται απλώς μεγάλη αλλά και να φαίνεται στα μάτια όλων των εμπλεκομένων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Άρης πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στην κάθαρση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος αλλά και στην προώθηση του αθλητικού πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι. 
  6. Οι σχέσεις διοικήσεων και οπαδών πρέπει να είναι ξεκάθαρες και διαφανείς. Δεν αρνούμαστε οι οργανωμένοι οπαδοί - ιδιαίτερα της επαρχίας - να απολαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα προνόμια σε ζητήματα όπως τα εισιτήρια διαρκείας ή τις τιμές στους εμπορικούς χώρους του γηπέδου. Τα προνόμια αυτά όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρα και δημοσιευμένα και δε θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναλήψεις θέσεων ή έργων στην  ΠΑΕ. Επιπρόσθετα, προτείνουμε το ασυμβίβαστο μεταξύ εργαζόμενου ή λήπτη έργου στην ΠΑΕ και οργανωμένου οπαδού. Ταυτόχρονα, απαραίτητη θεωρούμε τη θέσπιση μαθητικού εισιτηρίου διαρκείας με μηδενική ή συμβολική τιμή καθώς και φοιτητικού, οικογενειακού εισιτηρίου και εισιτηρίου διαρκείας ανέργων σε προσιτές τιμές.
  7. O Άρης θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και σε κοινωνικό επίπεδο. Γενικότερα, θεωρούμε πως ο νέος Άρης πρέπει να είναι ο πρωτοπόρος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη στην Ελλάδα, όχι θεωρητικά αλλά έμπρακτα στηρίζοντας τις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα ο Άρης πρέπει να γίνει φιλικός στα άτομα με αναπηρία διευκολύνοντας την πρόσβαση στο γήπεδο και στις κερκίδες σε όλους τους οπαδούς της ομάδας. Ο Άρης πρέπει να γίνει η ομάδα κάθε κοινωνικής ομάδας.
  8. Το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΑΕ πρέπει να επαναξιολογηθεί ακόμα και αν πολλοί από το κατώτερο προσωπικό σήμερα έχουν βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις και έχουν παραμείνει στην εταιρεία. Κανένας από αυτούς δε θα αποκλειστεί αρχικά και όλοι θα πρέπει να αποζημιωθούν. Η επιλογή του νέου ανθρώπινου δυναμικού και της ανάληψης θέσεων πρέπει να βασίζεται σε διαφάνεια, και ξεκάθαρα, αξιολογικά κριτήρια και όχι στον κύκλο συγγενών, φίλων και συνδαιτυμόνων. Γι αυτό το λόγο θεωρούμε απαραίτητη την πρόσληψη τεχνοκρατών στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας με ξεκάθαρους διαφανείς διαγωνισμούς. Στην εταιρεία επιθυμούμε να εργάζονται οι άριστοι.
  9. Χρήσιμη συνθήκη για έναν «νέο Άρη» της συμμετοχής είναι και η δημιουργία εθελοντικών ομάδων φιλάθλων που θα αναλάβουν θέσεις και θα μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητές τους σε τομείς όπως η προώθηση της Ιδέας του Άρη, η ασφάλεια των γηπέδων, η συντήρηση όλων των κοινόχρηστων χώρων ακόμα και η καθαριότητα του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου.
  10. Επιθυμούμε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός νέου γηπέδου και προπονητικού κέντρου εκτός του στενού πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων του συλλόγου. Εάν αυτό διαπιστωθεί πως δεν είναι δυνατό κρίνεται αναγκαίο να γίνει ανακατασκευή στα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, πλήρης αξιοποίηση των υπάρχοντων εμπορικών χώρων, δημιουργία νέων σε συνεργασία με τη στενή τοπική κοινωνία καθώς και η κατασκευή ενιαίου μουσείου του Άρη που θα αναδεικνύει το τεράστιο μεγαλείο του συλλόγου.
Πιστεύουμε πως αν ικανοποιηθούν αρχικά οι αναγκαίες και κατόπιν οι υπόλοιπες συνθήκες ο Άρης θα ομονοήσει, θα απομακρύνει ως ξένα σώματα τα στοιχεία της σήψης και θα βρεθεί με σταθερά βήματα εκεί που του αξίζει. Ελπίζουμε σύντομα ο κόσμος του Άρη να ... ξυπνήσει και να πιέσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Εμπόδια θα αποτελέσουν οι παράγοντες που ενώ είχαν σκοπό να τα παρατήσουν και να... μεταναστεύσουν επαναδραστηριοποιήθηκαν, αυτοί που υποβίβασαν την ομάδα, αυτοί που την κατέστρεψαν οικονομικά, οι ψεύτες που στις Γ.Σ. της ΚΜΑ διέδιδαν βέβαιοι ότι την επόμενη χρονιά ο Άρης θα αγωνιστεί στην Α' Εθνική, οι επαγγελματίες (και στις κωλοτούμπες) ψευτο-οπαδοί και τα "παπαγαλάκια" τους. Γι αυτό το λόγο ζητούμε και τη δική σας συμβολή, υπογράφοντας το παραπάνω «μανιφέστο» (πληροφορίες στο τέλος της ανάρτησης).

Το blog αναστέλλει προσωρινά (δε διακόπτει) τη λειτουργία του έως ότου κριθεί αναγκαία η επαναλειτουργία του για συγκεκριμένο λόγο ή έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον στις παραπάνω συνθήκες ή οι αναγκαίες από αυτές τις συνθήκες ικανοποιηθούν. Σε μία από τις παραπάνω περιστάσεις ίσως αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό το σύλλογο πέρα από την ιδιότητα του απλού οπαδού.

Ως τότε, νιώθω πως δεν έχουμε πια τίποτα άλλο να προσφέρουμε από αυτό το... μετερίζι.

Εις το επανιδείν...

Επικοινωνία για υπογραφή στο μανιφέστο το οποίο θα κοινοποιηθεί στην ΠΑΕ Άρης στο arisiemprblog@yahoo.gr

2 σχόλια:

  1. Κριμα για οτν Αρη που θα επρεπε κανονικα να αποτελει ομαδα υποδειγμα κι οχι προς απογυφη.

    Οσο αναφορα το μανιφεστο , αυτα που λεει τα θεωρω ονειρα θερινης νυκτος καθως απεχουν μιλια απο την "πραγματικοτητα" και εκθετει πολυ προχωρημενες σκεψεις για το παρων του συλλογου , που δε φαινεται οτι θα υλοποιηθουν αμεσα πριν την οριστικη διαλυση!


    Δε μπορω ομως να πω οτι δε συμφωνω με αυτα που λεει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eγω θεωρω το πλανο αυτο εναν οδηγο για το μελλον. Στο χερι μας ειναι να γινει πραγματικο. Ουτε πιεση ουτε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή