Σάββατο 19 Απριλίου 2014

«Φταίμε όλοι, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία»


Συνέντευξη στην ιστοσελίδα gazzetta.gr παραχώρησε ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης Αντώνης Ζαμπέτας. Ο κ. Ζαμπέτας, μίλησε για τις ευθύνες για τον υποβιβασμό και την οικονομική καταστροφή,  για το deal που πήγε να γίνει με Αναστασίου-Νταμπίζα και την έλλειψη οργάνωσης και λογικής.

- Κύριε Ζαμπέτα πότε ξεκίνησε ο Άρης να παίρνει την... κάτω βόλτα και ποιες κινήσεις θεωρείτε πως τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση;

Ο Άρης μετά το άρθρο 44 είχε μία μοναδική ευκαιρία να μπορέσει να φτιάξει την ομάδα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να το πράξει και με λάθος χειρισμούς η ομάδα πήγε το 2005 στην Β' Εθνική κάνοντας ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Μία Β' Εθνική που δημιούργησε και ένα οικονομικό  άνοιγμα. Εκεί ας μην ξεχνάμε και τις 9 αγωνιστικές κεκλεισμένων των Θυρών. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει τιμωρηθεί με αντίστοιχη ποινή. Συν τοις άλλοις ο Άρης δεν ήταν ποτέ μέρος του συστήματος. Παρόλα αυτά ανεβαίνει στην Α' Εθνική ξανά,  φέρνει παίκτες μικρής οικονομικής αξίας αλλά ποδοσφαιρικής ποιότητας με σκοπό την αξιοποίηση των ταλέντων αυτών, την άνοδο της ομάδος. Το πλάνο του Φερέρ ήταν να έρχονται παίκτες με χαμηλά συμβόλαια, να αποκτούν εμπορική και ποδοσφαιρική αξία και μετά να πωλούνται όσο πιο ακριβά γίνεται με όφελος φυσικά και του Άρη. Ενώ ξεκίνησε αυτό το πλάνο δεν συνεχίστηκε. Αντί ο Άρης να το εκμεταλλευτεί αυτό και να πουλήσει παίκτες άλλαξε το πλάνο του. Οι μάνατζερ εκμεταλλευόμενοι την αγάπη του κόσμου για συγκεκριμένους παίκτες και σίγουρα με την συμβολή εκ των έσω κάνει τρελά συμβόλαια. Συμβόλαια στα οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε καμία των περιπτώσεων. Ο Χαβίτο είχε 50.000 συμβόλαιο και ο Κόκε ξεκίνησε από χαμηλά και ξαφνικά ο Κόκε έφτασε να έχει πενταετές συμβόλαιο με 800.000 ευρώ τον χρόνο. Η ομάδα λοιπόν εν έτει 2006 είχε την δυνατότητα να φτιάξει υποδομές και να γίνει πολύ δυνατή, όμως αυτό δεν προχώρησε.

- Με άλλα λόγια τα μεγάλα συμβόλαια που έγιναν από ένα σημείο και έπειτα δημιούργησαν μία... ψαλίδα.

Ο υποβιβασμός στην Β' Εθνική, ο παραλογισμός στα συμβόλαια από το 2007 και 2008 και η μη έξοδος στην Ευρώπη διόγκωσαν το άνοιγμα. Αν συνέχιζε ο Άρης το πλάνο του 2006, σήμερα θα ήταν κερδοφόρος και κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Το 2009 γίνεται αλλαγή διοίκησης. Ερχόμαστε εμείς. Γνώση επί του λογιστηρίου δεν υπήρχε και όταν ακόμα και το Φεβρουάριο του 2011 κλείναμε τις φορολογικές χρήσεις του 2008-2009, ερχόντουσαν νέα χρέη στην ομάδα και βάρυναν την δική μας διοίκηση ενώ αφορούσαν παρελθούσες χρήσεις. Τεράστιο λάθος ότι δεν κάναμε διοίκηση πρωτοδικείου και κάναμε αιρετή διοίκηση. Ακόμα και με αυτά τα χρέη σήμερα θα είχαμε και εμείς στα διοικητικά δικαστήρια παγωμένα χρέη και θα παίζαμε και εμείς στην Ευρώπη και όχι στην Β Εθνική.  Δώσαμε μάχη να συμμαζευτούν τα οικονομικά. Τα τελευταία τρία χρόνια πληρώσαμε 10 εκατ. ευρώ στην εφορία.  Δεν πιστεύω να έχει δώσει άλλη ομάδα αυτά τα λεφτά. Το 2011 ήρθε η κρίση, βγήκε ο Βόλος στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ και η NOVA μείωσαν την χορηγία τους προς την Λίγκα. Αυτό δεν είχε και δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί τον Ιούνιο που κάναμε την ομάδα.  Φτάνουμε στο σήμερα και στην αδειοδότηση του 2012, που ήταν πολύ καθοριστική. Είχα πει πως η πιο σημαντική μεταγραφή θα ήταν η  αδειοδότηση και όχι να πάρουμε σέντερ φόρ και με χλεύαζαν στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα κάποιες άλλες ομάδες που δεν θα έπαιρναν άδεια πήραν τελικά. Εκδιώχθηκε η διοίκηση και από εκεί και πέρα η διοίκηση του κυρίου Ψηφίδη είχε απέραντη αγάπη για τον Αρη αλλά μεγάλη έλλειψη εμπειρίας. Για τις διοικήσεις Σκόρδα και Ηλιάδη καλύτερα να μην σχολιάσω γιατί το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

- Ποιο εντοπίζετε εσείς ως το πιο μεγάλο πρόβλημα του Άρη;

Του Άρη του λείπει η ποδοσφαιρική λογική. Πρώτο και βασικό αυτό. Επίσης σε μια ΠΑΕ πρέπει να υπάρχει συνδυασμός ποδοσφαιρικής, οικονομικής και διοικητικής και νομικής λογικής. Πράγμα που επίσης δεν υπάρχει.  Αν υπήρχαν αυτά θα μπορούσαμε ενδεχομένως να παρακάμψουμε και τον μεγάλο επενδυτή. Και άλλες ομάδες στην Ευρώπη πρόκοψαν χωρίς απαραίτητα επενδυτή αν και στην Ελλάδα όλοι περιμένουν το γρήγορο και εύκολο αποτέλεσμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένας επενδυτής. Το επίσης μεγάλο όμως πρόβλημα του Αρη είναι ότι τον κυνηγάει χρόνια τώρα το σύστημα και εκεί δύσκολα θα βρει λύση αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στην χώρα μας και στο ποδόσφαιρο.
Ο Άρης δεν πλήρωνε αυτά που υπέγραψε με τους παίκτες του τα τελευταία χρόνια, διότι ήταν αναγκασμένος να πληρώνει φόρους. Η δαγκάνα έκλεισε ερμητικά για την ομάδα την ίδια στιγμή που άλλες ομάδες απολάμβαναν μέχρι και δάνειο με εγγυητή το δημόσιο και διάφορα άλλα προνόμια  Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πριμοδότησε τον συνετό Άρη, παρά την εξυγίανση που πήγε να κάνει το 2009 και ίσα ίσα τον τιμώρησε. Σαφέστατα όμως από την ομάδα λείπει η ποδοσφαιρική λογική εδώ και χρόνια. Που είναι οι ακαδημίες, που είναι η προώθηση αυτών των παιδιών στην πρώτη ομάδα, που είναι το σκάουτινγκ, που είναι οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Εδώ διώξαμε τον Τάσο Θέο, έναν προπονητή πάρα πολύ εργατικό και μεθοδικό ο οποίος μας έφερε και τίτλο με την Κ17. Αξέχαστη στιγμή.
Μέσα από την ενασχόληση μου όλα αυτά τα χρόνια με τα διοικητικά απέκτησα κάποια σχετική εμπειρία και  πήγαμε να φέρουμε τον Νταμπίζα και τον Αναστασίου στην ομάδα. Ήταν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.Είχαμε κλείσει συμφωνία συνεργασίας δύο φορές. Τους πρότεινα στην ομάδα και το πρότζεκτ δεν προχώρησε. Κάποιος από τον Παναθηναικό το κατάλαβε ενώ στον Άρη όχι. Αυτή είναι και η ποδοσφαιρική λογική που λείπει. Ο Άρης για μένα χρειάζεται τέσσερα στελέχη. Έναν οικονομικό διευθυντή, έναν εμπορικό, έναν υπεύθυνο νομικών θεμάτων και έναν τεχνικό διευθυντή. 
Σίγουρα ο τεχνικός διευθυντής να είναι από το εξωτερικό και να έχει τεχνογνωσία, εμπειρία, επαφές και να φέρει στον Άρη την οργάνωση. Του Άρη εκτός από την ποδοσφαιρική λογική, του λείπει και η οργάνωση. Τα παιδιά που έπαιξαν φέτος εάν είχαν έναν προπονητή όπως ο Αναστασίου θα ήταν αλλιώς. Βάζω μέσα βέβαια και τον παράγοντα διαιτησία, που μας έχει κατακρεουργήσει φέτος και όχι μόνο.

- Τελικώς το 2012 γιατί δεν έκλεισαν οι Αναστασίου και Νταμπίζας στον Άρη;

Διότι τους είχα προτείνει εγώ. Γενικά δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των Ελλήνων προπονητών. Δεν έχουν εξελιχθεί, δεν έφεραν στις ομάδες νέες τεχνολογίες και τρόπους προπόνησης. Δεν κοίταξαν να πάρουν στοιχεία από έξω. Κοιτάξτε δέκα προπονητές είναι που ανακυκλώνονται στην Σούπερ Λίγκα. Ο μόνος Έλληνας τεχνικός που μπορούσα να πιστέψω εγώ ήταν ο Αναστασίου. Έχει κάνει στον Άγιαξ και διαθέτει σωστή νοοτροπία. Δίπλα του ο Νταμπίζας με την εμπειρία από την Αγγλία και που σήκωσε Euro και βλέπει τα πράγματα με σωστή ποδοσφαιρική λογική. Ήταν ένα δίδυμο που μπορούσε να βοηθήσει πολύ τον Άρη. Ξέρουν να δώσουν την υπεραξία σε έναν ποδοσφαιριστή. Ο Άρης είναι πρωταθλητής στην Κ17 και Κ20 τα τελευταία χρόνια. Με Αναστασίου Νταμπίζα ο κόσμος θα έβλεπε άλλο ποδόσφαιρο.

- Που αλλού εντοπίζετε τα... κακώς κείμενα;

Εγώ επιμένω στο εάν ο Άρης είχε ποδοσφαιρική λογική θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Είναι μεγάλη στεναχώρια ο υποβιβασμός για όλους εμάς αλλά τώρα είναι και μία μεγάλη ευκαιρία. Τα χρέη του Άρη πραγματικά είναι 15 εκατ. ευρώ. Είναι μία μεγάλη κοροϊδία όλο αυτό που έγινε με τα οικονομικά και την παραπληροφόρηση που διέρρεε στον κόσμο. Τα λεφτά είναι τόσα και είναι είναι διαχειρίσιμα. Από το 2010 με την υπόθεση Κάμπορα, όπου ο Άρης μετά δικαιώθηκε, υπάρχει ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο, μια πλήρη απαξίωση και ένας ανελέητος πόλεμος εκ τν έσω για την ρημάδα την καρέκλα και μία προπαγάνδα πως ό,τι γινόταν στην ομάδα ήταν λάθος. Σήμερα αποδεικνύεται πως πράγματα που λέγονταν δεν ήταν αλήθεια και δημιουργούσαν άσχημη εικόνα. Ο διαχειριστικός έλεγχος της Nexia δεν απέδειξε την διαδρομή του μαύρου χρήματος που όλος ο κόσμος περίμενε και του είχαν τάξει. Ούτε ο ΣΔΟΕ δεν πέτυχε να βρει την διαδρομή αυτή. Σημειωτέον ο ΣΔΟΕ ασχολήθηκε 3 φορές με τον Άρη. Τόσα χρόνια απαξιώσεων και ψεμάτων προς τον κόσμο του Άρη για να μην αποδειχθεί τίποτα. Οδήγησαν τον κόσμο στο να πιέσει για αλλαγή διοικήσεων και ενώ υπήρχαν καλοί παράγοντες στην ομάδα και άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν οικονομικά στην δύσκολη στιγμή. Σίγουρα υπήρχαν ανάμεσα σε αυτούς και μαύρα πρόβατα. Αυτά έπρεπε να φύγουν, όχι όλοι αλλά ο Σκόρδας με την προπαγάνδα του, τους έδιωξε όλους για να κατορθώσει την τρίτη μας και δεύτερη δική του πτώση.

- Τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί ο τελικός υποβιβασμός και η οικονομική δυσπραγία;

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα οικονομικά στοιχεία τα οποία όμως επηρεάζονται πάρα πολύ από το αν η μπάλα θα μπέι στην εστία ή θα πάει δοκάρι και έξω.  Ο Αρης αντί φέτος να έχει 3 ξένους από πέρυσι, 3 ξένους φέτος και 4 ανανεώσεις σύνολο 10 παίκτες έμπειρους, κατόρθωσε να έχει δύο ξένους όλους και όλους. Τον Αγκάνθο  τον οποίο πήγαμε να απαξιώσουμε και αυτόν από το καλοκαίρι και ήθελαν να τον διώξουν και τον Πουλίδο. Επίσης ο Σούλης Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα στον Άρη. Σαφώς και φταίει η διοίκηση που τον έφερε και εγωιστικά τον κράτησε. Είναι αυτό που λέμε για την ποδοσφαιρική λογική.

- Πως θα συνοψίζατε τα αίτια της... πτώσης;

Το πρώτο είναι ο υποβιβασμός στην Β' το 2005. Το δεύτερο πως ενώ πήγε να φτιάξει σωστό μοντέλο το '06 δεν το συνέχισε αλλά... εκτροχιάστηκε. Το τρίτο ήταν η οικονομική συγκυρία της χώρας. Το τέταρτο η έλλειψη ενός σημαντικού χρηματοδότη. Ενός πολύ δυνατού-ιδιοκτήτη. Το πέμπτο η έλλειψη ποδοσφαιρικής λογικής από το '07 και μετά. Το έκτο ήταν η αρνητική προπαγάνδα σε βάρος της διοίκησης μας. Σίγουρα έγιναν πολλά λάθη επί των ημερών μας αλλά αυτά που λέγονταν χρόνια τώρα σε μεγάλο ποσοστό ήταν λάθος.

- Ο κόσμος θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση;

Η αγάπη του κόσμου του Άρη είναι πολύ μεγάλη. Θυμηθείτε, Πάτρα, ΟΑΚΑ, Μαδρίτη κλπ και ενώ έχουμε να πάρουμε τίτλο πολλά χρόνια και με δύο φορές πτώση. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την αγάπη για δικό τους σκοπό και όχι γιατί ήθελαν να πού την αλήθεια. Ο δημιουργός του μεγαλύτερου μέρους των χρεών έγινε ο μεγαλύτερος κατήγορος και δυστυχώς ο κόσμος τον πίστεψε. Τώρα βγαίνει όλη η αλήθεια αλλά η ομάδα ξανα έπεσε και έχει φτάσει σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Φυσικά εγώ ως Αντώνης Ζαμπέτας δεν βγάζω τον εαυτό μου από έξω για τα λάθη που έγιναν αλλά πείτε μου πώς να διοικήσεις με τέτοιο πόλεμο.

- Μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα;

Σίγουρα από την στιγμή που υπάρχει διοίκηση συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν και την ευθύνη. Στο ποδόσφαιρο ο προγραμματισμός σου δυστυχώς εξαρτάται από το εάν θα μπει η μπάλα μέσα. Παίζουν όλα ρόλο. Για να πετύχεις πρέπει να συνωμοτήσει όλο το... σύμπαν. Στα πρόσωπα αυτά που έχουν ευθύνες είναι και ο Σκόδρας και ο Ματθαίου, και ο Αθανασιάδης και ο Ζαμπέτας και ο Ορφανίδης και ο Ντίμης και ο Πόππης και όσοι ήταν στην διοίκηση. Όλοι παίζουν τον ρόλο τους. Όσοι διοίκησαν την ομάδα από το 2004-2014 έχουν σίγουρα μερίδιο ευθύνης. Από το διαχειριστικό πόρισμα αποδείχθηκε όμως, πως δεν είναι όλοι σκάρτοι και αποδείχθηκε ότι βοήθησαν το σύλλογο όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια και για αυτό πρέπει να βοηθήσει και σήμερα όποιος μπορεί. Ο Άρης χρειάζεται χρήματα αλλά και εμπειρία.

- Πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα, ο υποβιβασμός του Άρη οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες;

Φυσικά. Η διαιτησία, το ποδοσφαιρικό σύστημα και το κράτος έχουν τεράστια ευθύνη. Το κράτος επέτρεψε να υπάρχει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Έτσι δεν υπήρξε σωστός έλεγχος πολλών ομάδων από την σύσταση του ποδοσφαίρου έως σήμερα.  Ο Άρης ανταγωνίζεται ομάδες με άνισους όρους. Το κράτος και το πολιτικό σύστημα  χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο. Η πολιτική το έκανε αυτό για ιδίους σκοπούς. Για ψηφοθηρία. Την.. πληρώνει αυτήν την στιγμή ο Άρης που έδωσε 10 εκατ. Ευρώ!! Ο Άρης έχοντας δώσει τόσα χρήματα στην εφορία πέφτει στην Β' κατηγορία και ίσως καταστραφεί ενώ άλλες ομάδες με χρέη παίρνουν άδεια και παίζουν Ευρώπη.

- Οι προοπτικές του Άρη για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν;

Φυσικά και υπάρχουν. 100%. Ο Άρης θέλει να βρει την σωτηρία του. Δυστυχώς Ο Άρης μπορεί να συνεργαστεί με εταιρείες εξωτερικού για μάνατζμεντ και για να αναζητήσει έναν επενδυτή. Αν δεν καταφέρει να βρεί επενδυτή που όλοι θέλουν, πρέπει συνεργαστεί με τους Supporters Direct μια οργάνωση αναγνωρισμένη στην Ευρώπη η οποία βοήθησε πολλά Club να οργανωθούν.  Σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής ή χρηματοδότης να αποτανθεί εκεί για να σηκωθεί ξανά. Είναι ένα ρομαντικό σενάριο γιατί όλοι θέλουν το γρήγορο και εύκολο αποτέλεσμα αλλά αποτελεί μία πολλή καλή λύση. Όσοι μιλάνε για Γ' Εθνική δεν έχουν καμία συναίσθηση του τι λένε. Το λένε λόγω ΑΕΚ που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πως έπραξε ορθά. Αναγκάστηκε να πάει στην Γ' Εθνική λόγω χρεών. Ο Άρης δεν τα έχει αυτά τα χρέη. Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η διαρκής απαξίωση της ομάδας για να μπορέσει να προσεγγίσει οικονομικούς παράγοντες. Να σταματήσει ο εμφύλιος. Να συνεργαστούν οι υγιείς δυνάμεις του Άρη. Να στηθεί επιτέλους ένα επιχειρηματικό πλάνο για να βγει η επόμενη μέρα. Δεν θέλουμε μόνο μια οικονομική λύση ή μόνο μια αγωνιστική. Θέλουμε μια συνολική για να μην ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές.  Προοπτική υπάρχει αρκεί να κάνει η ομάδα σωστά πράγματα και βήματα.

3 σχόλια:

  1. καλύτερα να μασας παρα να μιλας ζαμπετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας έχουνε ζαλίσει τον έρωτα με αυτόν τον Αναστασίου.
    Δεν μου λες Ζαμπέτα, αν ο Αναστασίου ερχόταν πέρσι ο Άρης θα έκανε νομίζεις αντίστοιχη πορεία με του παο? Αυτοί το καλοκαίρι πήραν καμιά δεκαριά ξένους εμείς με τους απλήρωτους και τους κάτω των 24 θα είχαμε καλύτερη πορεία νομίζεις? Αλλά μας περνάνε για χαζούς όλοι. Λένε αυτά που τους βολεύουν χωρίς να λένε τις συνθήκες της κάθε απόφασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pragmatika. O Anastasiou doyleyei me ton Berg, ton Ampeint, to Zeka, to Nano, ton Pranic, ton Petric, to Silntefelnt, to Nano kai tosous allous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή