Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Στη Β΄ Εθνική και χωρίς χρέη;


Πέρσι σε μια συζήτηση στην εκπομπή "ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ" του Κυριάκου Θωμαϊδη (04/06/2013) ο Διδάκτωρ Αθλητικού Δικαίου, εκ των συντακτών του Αθλητικού Νόμου και πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ (Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου) κ. Ανδρέας Μαλάτος είχε ισχυριστεί ότι σύμφωνα με το νόμο 3479/2006 η ΑΕΚ θα μπορούσε  να αγωνιστεί στη Football League ως ΤΑΠ και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επίπτωση.

Κατά τον ίδιο στην περίπτωση αυτή η παλιά εταιρεία πτωχεύει και τίθεται σε εκκαθάριση σύμφωνα με το νόμο και ο ερασιτέχνης δημιουργεί ΤΑΠ στη Β΄ Εθνική. Ο κ. Μαλάτος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου όταν διαλυθεί μια ΠΑΕ μπορεί μέσω του Ερασιτέχνη να λάβει μέρος στη Β' Εθνικής ως ΤΑΠ. Δεν είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και λειτουργεί μέσω του ΑΦΜ του Ερασιτέχνη, απλά έχει ξεχωριστά βιβλία και λογαριασμό.

Θα αναρωτηθεί κάποιος φίλαθλος της ομάδας μας γιατί η ΑΕΚ δεν το επιχείρησε; 

Σίγουρα επειδή πρόκειται περί ερμηνείας του νόμου από τον έγκριτο νομικό και όχι για μια σαφέστατη διάταξη θα πρέπει να τονισθεί ότι από την αρχή η οπτική των νομικών κύκλων της ΑΕΚ θεωρούσε ότι δεν είναι ορθή η ερμηνεία του κ. Μαλάτου. Διατηρούσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν  σε μια τέτοια περίπτωση θα διαγραφούν οριστικά τα χρέη – τουλάχιστον προς το Δημόσιο – ή θα μπει ξανά σε νέες περιπέτειες η ομάδα, έχοντας μάλιστα βρεθεί στη Β’ Εθνική. 

Πλην όμως, υπάρχει και η οπτική ορισμένων μικρομετόχων της ΑΕΚ οι οποίοι είχαν δηλώσει τότε ότι η επιλογή της Γ' Εθνικής στην ΑΕΚ έγινε λόγω του σύντομου χρόνου της εκκαθάρισης που θέτει ο υποβιβασμός στη Γ' Εθνική , κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της εκκαθάρισης με Β' Εθνική.

Η ΠΑΕ, μετά τη λύση της, θα τεθεί σε εκκαθάριση τριάντα μήνες αν πάει στη Β' Εθνική και όχι σε τρείς μήνες αν πάει στη Γ' Εθνική (άρθρο 44Α  Ν. 4115/2013).

Θέση μας είναι ότι οι φορείς του Άρη θα πρέπει να αναζητήσουν και τη συγκεκριμένη εκδοχή  του κ. Μαλάτου (Β' Εθνική με ΤΑΠ) – αν δηλαδή μπορέσει να ισχύσει.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Α.Μαλάτου στην αρχή της εκπομπής "ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ" (2:45-8:21 ).

null

Ο Δικηγόρος του Διαβόλου

1 σχόλιο: