Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Oι... Αρηδες και οι... Τσαλδάρηδες!


Στη 16η αγωνιστική της Basket League OΠΑΠ  2013-14, η Νέα Κηφισιά Δήμουλας (8-7),  υποδέχεται τον Αρη (6-9) και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για  αυτά που χωρίζουν, αλλά και γι αυτούς οι οποίοι ενώνουν τις δυο ομάδες!


Κανονικά αυτό το  ματς δεν θα έπρεπε να έχει υπόβαθρο και (προ)ιστορία, αλλά πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν! Η Νέα Κηφισιά  Δήμουλας έκλεισε τα είκοσι χρόνια της  και μαζί με τα Τρίκαλα BC Aries αποτελούν τις δύο “Σταχτοπούτες “της Basket League ΟΠΑΠ ενώ ο Αρης συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και μαζί με τον Παναθηναϊκό είναι οι μόνες δυο ομάδες με αδιάλειπτη παρουσία στην Α' Εθνική, αλλά αυτοί οι εκ διαμέτρου αντίθετοι βίοι τους βιάστηκαν να διασταυρωθούν!

Πριν από την παρθενική αναμέτρηση τους στο πρωτάθλημα, οι Κηφισιώτες και οι Αρειανοί αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, στο πλαίσιο της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος κι εκείνο το απόγευμα μπαμ ηκούσθη στον αέρα! Η-για την ακρίβεια-δεύτερο μπαμ, καθότι τρεις ημέρες νωρίτερα  η Νέα Κηφισιά, η οποία τότε πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα της Α2 (και εντέλει προήχθη στη Basket League) είχε ρίξει στο καναβάτσο τον Απόλλωνα Πατρών με σκορ 77-73, ενώ στην προημιτελική φάση αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό (43-94).

Εκείνο το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου του 2012 στο μικρό σχολικό γήπεδο που βρίσκεται στις Αδάμες (κάτω από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού), η Νέα Κηφισιά προκάλεσε σοκ και δέος στον Αρη, τον οποίο δεν νίκησε απλώς, αλλά συνέτριψε με 81-60. Του πήρε από την αρχή τον αέρα, προηγούμενη με 19-6 στο πρώτο πεντάλεπτο και δεν τον άφησε να πάρει ανάσα επί σαράντα λεπτά! 

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ:  Μοσχοβίτης 4, Κακαριάς 4, Διαμαντόπουλος 5, Καράμπουλας 21, Μενουδάκος 6 , Σιούτης 16, Ψαθάς 12, Μουρίκης 2, Πετροδημόπουλος 9, Τζιάλας 2. Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου
ΑΡΗΣ: Πάσαλιτς 11, Βεζένκοφ 2, Πελεκάνος 15, Δήμας 3, Ασημακόπουλος 11, Καραποστόλου 3, Χαρίσης, Μποχωρίδης 5, Τσακαλέρης 4. Προπονητής: Βαγγέλης Αλεξανδρής

Δέκα τρεις μήνες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου του 2013, οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα μεγάλα σαλόνια κι όχι όπου κι όπου, αλλά στο “Nick Gallis Hall”,όπου οι Κηφισιώτες κόντεψαν να διαπράξουν το ριφιφί!

Στα 52'' ο Νίκος Γκίκας έβαλε μπροστά τον Αρη με 65-63, στα 29΄΄ο Ντάριους Γκάρετ ισοφάρισε (65-65), στα 6'' ο Μιχάλης Πελεκάνος έκανε το σκορ 67-65, ενώ στην ακροτελεύτια φάση του θρίλερ, ο Δημήτρης Τσαλδάρης δεν βρήκε χώρο να σουτάρει και έδωσε πάσα στον Θοδωρή Σιούτη, που αστόχησε από τα 6μ.75!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΡΗΣ: Μποχωρίδης 7, Πελεκάνος 11 (5/8δ., 0/8τρ., 1/2β., 6ρ., 5ασ.) , Γκίκας 17 (2/4δ., 4/8τρ., 1/2β., 3ασ.), Τσακαλέρης 4, Ασημακόπουλος 1, Χαρίσης 2, Βεζένκοφ 15 (3/4δ., 3/5τρ., 10ρ., 6ασ.), Μούρτος 2, Αθηναίου 8. Προπονητής: Βαγγέλης Αγγέλου
ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ: Βασίλιεβιτς 1, Λιακόπουλος 17 (8/9δ., 0/2τρ., 1/2β., 5ρ., 4ασ.), Κρόκερ 25 (3/7δ., 3/4τρ., 10/14β., 3ρ.), Μενουδάκος, Σιούτης, Γκάρετ 7 (8ρ.), Πετροδημόπουλος 4, Γουντς, Τσαλδάρης 9 )0/2δ., 3/4τρ.), Μπάρλος 2. Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου

Το Σάββατο στο Ζηρίνειο (όπου ήδη η Νέα Κηφισιά νίκησε τον “έτερο Καππαδόκη”, ΠΑΟΚ) ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ο οποίος είναι “αεί ων και ωσαύτως ων” στον πάγκο  της νεοφώτιστης ομάδας θα βρει απέναντι του έναν τρίτο διαφορετικό προπονητή του Αρη, τον Μίλαν Μίνιτς. Οι δυο τους δεν  έχουν την παραμικρή σχέση από πλευράς διαδρομών και προηγούμενων αναμετρήσεων, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους παίκτες του;, κυρίως από την πλευρά των γηπεδούχων, που μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν υβρίδιον του Αρη!


Ο μόνος από το ρόστερ των Θεσσαλονικέων που έχει σχέσεις-κι αυτές έμμεσες με τη Νέα Κηφισιά-είναι ο Νίκος Γκίκας, ο οποίος πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπος της στα μεγάλα ντέρμπι με τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου! Μάλιστα ο πρώτος πασέρ της Α2 ήταν εκείνος που εικονογράφησε σε μεγάλο βαθμό το θρίλερ των τριών παρατάσεων της 27ης Απριλίου 2012 (Νέα Κηφισιά - Φιλαθλητικός 89-81 στην τελευταία αγωνιστική), όταν τραυματίσθηκε, αλλά γύρισε κι έπαιξε κουτσαίνοντας για να βοηθήσει την ομάδα του.

Μια σκηνή που έμοιαζε βγαλμένη από την ηρωική επιστροφή του Γουίλις Ριντ στον έβδομο τελικό των Νικς με τους Λέικερς το 1970!

Τελικώς το πεπρωμένο τους έγραφε ότι θα βρίσκονταν και πάλι απέναντι, καθώς η Νέα Κηφισιά και τα Τρίκαλα BC ανέβηκαν και άφησαν πίσω τους (στην τριπλή ισοβαθμία, 21-5) τον Φιλαθλητικό, ενώ ο Γκίκας ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη, τσεκαρισμένος από τον Βαγγέλη Αγγέλου, του οποίου ο γιος ήταν συμπαίκτης του στην ομάδα του Ζωγράφου!

Στην αντίπερα όχθη, το στίγμα του Αρη είναι τόσο έντονο, όσο σε καμιά άλλη ομάδα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της Νέας Κηφισιάς ως ενός υβριδίου του: ο Παπαθεοδώρου έχει στο ρόστερ του τρεις παίκτες οι οποίοι έχουν φορέσει τη φανέλα των κιτρίνων κι έναν που πέφτει στην περίπτωση της απλής συνωνυμίας!

Βεβαίως ο Θοδωρής Σιούτης δεν έχει καμιά σχέση με τον Γιάννη Σιούτη, ο οποίος πέρασε δυο φορές από τον Αρη, αλλά οι υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις συνιστούν ταυτοπροσωπία και μάλιστα με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, διότι αφορά παίκτες με σημαντική διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ, προεξάρχοντος του Μιχάλη Κακιούζη.


Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας αγωνίστηκε στον Αρη τη σεζόν 2009-10, κατά την οποία συνάντησε τον τωρινό συμπαίκτη του στην ΑΕΝΚ, Νίκο Μπάρλο. Ο Πατρινός φόργουορντ είχε ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη (από την ΑΕΚ), το καλοκαίρι του 2008, μάλιστα στον Αρη πρόλαβε τον Δημήτρη Τσαλδάρη. Ο ήρωας της Νέας Κηφισιάς στον αγώνα του προηγούμενου Σαββάτου με τον ΚΑΟΔ είναι ο πιο... Αρειανός από τους τρεις, καθώς έχει να επιδείξει δυο θητείες συνολικής διαρκείας τεσσάρων ετών: η πρώτη κατεγράφη από το 2006 (μετά την αποκάλυψη του στον Πανελλήνιο) μέχρι το 2009 και η δεύτερη τη σεζόν 2011-12, μετά την επιστροφή του από την Ιταλία.

Τρανή απόδειξη της σχέσης του Τσαλδάρη με τον Αρη αποτελεί η δήλωση του Δημήτρη σε μια συνέντευξη του προς τoν Νίκο Συρίγο η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2009 στην  ιστοσελίδας www.basketnet.gr. Στην ερώτηση “είσαι Αρης;” ο Δημήτρης είχε απαντήσει ως εξής: “Ακου... Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πουλάνε οπαδιλίκι. Δεν μ' αρέσει. Δεν είναι του χαρακτήρα μου και πολλές φορές σιχαίνομαι ανθρώπους που το κάνουν. Ομως όταν χάνει ο Αρης, μέσα μου νιώθω ότι χάνω κι εγώ”!


Κατόπιν αυτού,  εάν έβρισκε χώρο να σουτάρει και να βάλει το τρίποντο στον αγώνα του πρώτου γύρου, μέσα του θα ένιωθε και νικητής και ηττημένος!

πηγή: www.esake.gr

1 σχόλιο: