Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Kάτσε καλά Αlbania's γιε...


Aίσθηση προκάλεσε χθες η εμφάνιση του ποδοσφαιριστή του παοκ Έργκυς Κάτσε με  μια μπλούζα που αναγράφει τα αρχικά της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης UCK και σχόλιο «Δεν υπάρχει Τσαμουριά, ούτε Κόσσοβο, ούτε Μακεδονία, μόνο η Μεγάλη Αλβανία». Οι αντιδράσεις των φιλάθλων του ποδοσφαίρου, των πολιτικών κομμάτων, των "μακεδονομάχων" αλλά και της ΠΑΕ παοκ ήταν άμεσες και ιδιαίτερα έντονες.



Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής του παοκ δήλωσε άγνοια για την οργάνωση προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πράξη του: "Βλέποντας το δικέφαλο αετό νόμισα ότι επρόκειτο για το σήμα της ομάδας μου που ξέβαψε γιατί η μαμά μπέρδεψε τα ρούχα στο πλυντήριο. Όσο για το UCK δεν ήξερα τι σημαίνει. Ο φίλος μου που κάθεται πίσω και μου την... "φοράει" μου είχε πει ότι είναι φιλανθρωπική οργάνωση σαν το Χαμόγελο του Παιδιού! Δεν ήξερα! Τη φωτογραφία με το σχόλιο δεν την ανέβασα εγώ αλλά η πρώην γκόμενά μου που ήξερε τον κωδικό μου και ήθελε να με εκδικηθεί επειδή μιλούσα με μία άλλη ρουφοκαβλέτα στο facebook".


Aντιδράσεις όμως υπήρξαν και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο Κάτσε αποτελεί εμπόδιο στην απογείωση της Ελλάδας που έχει προγραμματιστεί για αυτό το μήνα και τον κατηγόρησε ότι ανήκει στο "λόμπι" της δραχμής που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας και την απομάκρυνση των επενδυτών (όπως ο Ιβάν Σαββίδης) από την Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εμφανίστηκε ψυχραιμότερος και πιο μετριοπαθής ζητώντας απλά να μπει ένα "χαράτσι" επίτευξης στόχων (αντί για μπόνους) στο συμβόλαιο του Κάτσε.


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήρε το μέρος του Αλβανού ποδοσφαιριστή. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του "...oι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του οικονομικού μετανάστη Κάτσε που με δυσκολία βγάζει το ψωμί του στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Αυτοί που τον κατηγορούν επιχειρούν να ποινικοποιήσουν την αντίδραση του μαζικού, δημοκρατικού κινήματος στις ρατσιστικές δράσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής".


Η "Χρυσή Αυγή" εξαπέλυσε, από την άλλη, ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Έργκυς Κάτσε καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη της "δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άλλοι φασίστες εκτός από εμάς τους ίδιους". Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε στο ΕΧΤRA: "Είναι παράνομο να φορά κάποιος ποδοσφαιριστής μπλούζα παραστρατιωτικής ή παρακρατικής οργάνωσης εκτός αν αυτή είναι της Χρυσής Αυγής.".


Tο ΚΚΕ επικρότησε τη στυλιστική επιλογή του Έργκυς Κάτσε όσον αφορά το κοκκινόμαυρο χρώμα της μπλούζας και κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα που έχει ως θύματα - ποδοσφαιριστές όπως ο... νέος "επαναστάτης" Κάτσε και κατέληξε: "Όχι στο ψευτοδίλημμα Κάτσε-Γκαρσία".


Αλλά και άνθρωποι των... γραμμάτων και των τεχνών εκφράστηκαν αρνητικά ή θετικά για την κίνηση Κάτσε. Ο Φραγκούλης Φράγκος πρώην αρχηγός ΓΕΣ (στρατόκαβλος γνωστός για τα ασπρόμαυρα αισθήματά του) ζήτησε 20ήμερη φυλάκιση για τον Κάτσε αφού παρουσιαστεί στην πρωινή αναφορά του Στέφενς. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, αντίθετα, εξέφρασε την επιθυμία να βαφτίσει τον Κάτσε και να τον στείλει να σπουδάσει στις ΗΠΑ!


Η πιο έντονη αντίδραση ήρθε όμως από τον παοκ και τους οπαδούς του που είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς της σερβικής Παρτιζάν και το κυριότερο: είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εθνικά θέματα! Οι οργανωμένοι επαναστάτες και μακεδονομάχοι του κώλου έβγαλαν ανακοίνωση δικαιολογώντας την αντίδραση του "νεαρού" ποδοσφαιριστή μιλώντας απλά για "πολιτικά πιστεύω". Μάλιστα ζήτησαν από τους εμπειρότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας απλά να... τον συμβουλέψουν ώστε να μη το ξανακάνει και να τον μάθουν να γαμάει γιατί είναι μικρός...

Η επίσημη ΠΑΕ παοκ, πάντως, κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή και θα είναι αμείλικτη. Αποκλειστικές πληροφορίες του blog λένε ότι αναμένεται βαριά τιμωρία για τον ποδοσφαιριστή αφού το θέμα το έχει αναλάβει προσωπικά ο Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Κάτσε αναμένεται να του ζητηθεί να παρουσιαστεί στην επόμενη προπόνηση με τον κηδεμόνα του. Επιπλέον, ο Κάτσε θα γράψει 100 φορές στα ελληνικά "Η Μακεδονία είναι κινέζικη" και θα του απαγορευτεί η έξοδος στο Μαρκίζ για 7 ημέρες!

3 σχόλια: