Ο Άρης έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Πέντε αγωνιστικές πριν απ' το τέλος του πρωταθλήματος η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης παραμένει κάτω απ' τη «ζώνη» του υποβιβασμού και αναζητεί εναγωνίως βαθμούς.
Μια μεγάλη ομάδα όπως οι «κιτρινόμαυροι», που πριν από λίγα χρόνια κέρδιζε μέσα - έξω την τότε Κυπελλούχο Ευρώπης, Ατλέτικο Μαδρίτης, που έπαιξε σε πέντε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας απ' το 2000 μέχρι φέτος, για να φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να έκανε πολλά... λάθη.
Αυτό σημειώνουν μιλώντας στην «Ε» άνθρωποι που έπαιξαν στον Άρη, που τίμησαν τη φανέλα και τη «μάτωσαν», όπως αρέσκεται να λέει ο φίλαθλος κόσμος. Δεν κρύβουν όλοι τους το παράπονο για τη συμπεριφορά των παλιότερων διοικήσεων εις βάρος τους, εις βάρος όλων όσοι έπαιξαν παλιά επί χρόνια στον Άρη και τον αγαπούν. Μιλούν οι Γιώργος Ζήνδρος, Γιάννης Βένος και ο πρώην προπονητής Νίκος Πασσιαλής.
Ζήνδρος
«Λάθος διαχείριση»
***Ο Γιώργος Ζήνδρος, ένας αέρινος επιθετικός που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες του Άρη στα τέλη της δεκαετίας του '70, με αποκορύφωμα το έπος της Περούτζια, λέει απογοητευμένος: «Οι διοικήσεις του Άρη δεν φέρθηκαν καλά στους παλαίμαχους του Άρη. Δεν έμαθαν τίποτα απ' τις άλλες ομάδες. Ηρθε η Μπάγερ Λεβερκούζεν εδώ και παίξαμε πριν από λίγα χρόνια για το Europa League. Επικεφαλής της ήταν ο Ρούντι Φέλερ. Πήγαμε στο Μόναχο να παίξουμε με την Μπάγερν. Εκεί κουμάντο κάνουν οι βετεράνοι, ο Χένες, ο Μπεκενμπάουερ, ο Ρουμενίγκε. Αυτοί δεν ξέρουν τίποτα; Εμείς τα ξέρουμε καλύτερα και νομίζουμε ότι το ποδόσφαιρο μαθαίνεται απ' τα βιβλία και τα κομπιούτερ; Ήταν ένα απ' τα μεγάλα λάθη, το οποίο τώρα πάει να διορθωθεί. Είμαι φύσει αισιόδοξος και ελπίζω πως η ομάδα θα τα καταφέρει».
Τι πήγε στραβά, σύμφωνα με τον Ζήνδρο; «Φέτος ο σχεδιασμός ήταν λάθος απ' την αρχή, αλλά υπάρχει το ελαφρυντικό της μη αδειοδότησης. Μακροπρόθεσμα το κακό ξεκίνησε όταν κάθε μετεγγραφική περίοδο έρχονταν ένα σωρό ξένοι αμφιβόλου αξίας που χρέωσαν την ομάδα ανεπανόρθωτα και την οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο».
Και ποιοι είναι οι λόγοι γι' αυτή την ξενομανία; «Απ' τη μια ήταν η πίεση του κόσμου, που ήθελε γρήγορα τίτλους και διακρίσεις μόλις είδε ότι όντως η ομάδα είχε μια "άλφα" ποιότητα και δυνατότητες. Οι παράγοντές μας διαχειρίστηκαν λάθος αυτή τη δίψα του κόσμου. Πίστεψαν ότι με τις ηχηρές μετεγγραφές θα έφταναν πιο γρήγορα στο στόχο. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να χρεώσουν τον Άρη!».
Βένος
«Πρόκληση οι πολλοί ξένοι»
***Ο Γιάννης Βένος ήταν η «κολόνα» της άμυνας του Άρη στα «καλά χρόνια» των Θεσσαλονικέων. Μαζί με τον Γιώργο Φοιρό συνέθεσαν ένα απ' τα καλύτερα δίδυμα κεντρικών αμυντικών και τίμησαν τη φανέλα του Άρη. Είναι πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων του Άρη και πάντα, όπως όλοι οι παλαίμαχοι, κοντά στον Άρη.
«Τι πήγε στραβά; Τα λάθη είχαν γίνει απ' τις διοικήσεις που έφερναν, με προκλητικό τρόπο, πολλούς ξένους και χρεώθηκε η ομάδα με τόσα χρέη, μέσα σε λίγα χρόνια, απ' το άρθρο 44. Δεν ξέρω αν το έκαναν από ιδιοτέλεια ή από ανικανότητα. Ξέρω όμως ότι η ομάδα έφτασε πάλι στο σημείο να αναζητεί λύση μέσω ενός άρθρου του πτωχευτικού κώδικα. Σίγουρα υπήρχε πίεση κι απ' τους οπαδούς και έγιναν τόσες μετεγγραφές».
Τα λάθη έχουν ονοματεπώνυμο; Ο Γιάννης Βένος τονίζει: «Ερχονταν παίκτες με 200 χιλιάρικα και έπαιζαν μετά αλλού με 50. Αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν μόνο ο Γιάννης Κόντης που έκανε αυτά τα λάθη. Υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες, υπήρχαν τόσα μέλη στα συμβούλια, δεν γίνεται να μην τα έβλεπαν αυτά. Εμείς τα λέγαμε, αλλά μας παραγκώνιζαν, μας απαξίωναν, όπως έγινε και σε όλες σχεδόν τις ελληνικές ομάδες κάποια στιγμή. Άκουγαν "παλαίμαχοι του Άρη" και έστριβαν! Παρέσυραν και μερίδα των οπαδών και μας έβριζαν στα ραδιόφωνα, μας έλεγαν "ποντίκια". Πώς να πάει έτσι ο Άρης μπροστά; Τώρα η κατάσταση διορθώθηκε, υπάρχουν παιδιά που πόνεσαν για την ομάδα, αλλά τι να το κάνεις; Θέλουμε νίκες για να σωθούμε, κι αν το καταφέρουμε, με τόσα χρέη, το καλοκαίρι θα είναι πάλι πολύ δύσκολο. Ο Άρης θα συνεχίσει, δεν θα χαθεί, αλλά είναι κρίμα για τον κόσμο που τόσο αγαπάει την ομάδα».
Πασσιαλής
«Καραβιές οι ξένοι»
***Ο Νίκος Πασσιαλής σήκωσε το «σταυρό του μαρτυρίου» για όσο ήταν προπονητής στην «πρώτη» ομάδα, μαζί με τον Τάκη Μπουγιουκλή. Πονάει κι αυτός για την ομάδα, αλλά δεν μετανιώνει για την προσπάθειά του. «Πάλεψα όσο μπορούσα, πιστεύω ότι κάτι πρόσφερα με βάση τα δεδομένα. Η ομάδα δεν μπορούσε να κάνει μετεγγραφές, είχε νέα παιδιά, πήρε μόνο τρεις ξένους, δεν είχε ευκολία στα οικονομικά. Έφυγα για το καλό της ομάδας. Αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι ο κ. Αλκαράθ δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι. Πιστεύω όμως ότι η ομάδα θα τα καταφέρει. Αν πάρει 4 βαθμούς στους επόμενους 2 αγώνες, θα μείνει στη Σούπερ Λίγκα. Το αξίζουν τα παιδιά, δεν είναι η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας».
Και οι αιτίες του κακού; «Πιστεύω ότι οι προηγούμενες διοικήσεις παρασύρθηκαν, πήραν τα μυαλά τους αέρα. Έγινε κακή διαχείριση, έγιναν σπατάλες. Ερχονταν καραβιές ξένων, υπερτιμημένων, παίκτες που έπαιξαν και δεν ακούμπησαν. Το πολύ ένας - δύο να βοήθησαν τον Άρη. Οι άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Χρεώθηκε η ομάδα πολύ. Υπήρχε και η πίεση του κόσμου και υπήρχε και απειρία. Άγνοια για το ποδόσφαιρο απ' τους περισσότερους, όχι απ' όλους. Είναι κρίμα που ο Άρης γύρισε την πλάτη στα δικά του παιδιά, στους βετεράνους που πόνεσαν για την ομάδα στα δύσκολα χρόνια, παλιότερα που δεν υπήρχαν χρήματα, δεν υπήρχαν συμβόλαια. Τους έκαναν πέρα, δεν τους ήθελαν στο γήπεδο. Αυτό ήταν ντροπή για τον Άρη!».
*** Η «Ε» επικοινώνησε με πολλούς ακόμη βετεράνους του Άρη. Αρκετοί δεν ήθελαν να μιλήσουν «για το καλό της ομάδας», όπως ο Γιάννης Τζιφόπουλος, άλλοι γιατί δεν παρακολουθούν «από κοντά», όπως ο Κώστας Δράμπης, ή γιατί απλώς είναι πικραμένοι, όπως ο Γιώργος Φοιρός. Η σιωπή, βέβαια, ποτέ δεν βοήθησε για να λυθούν προβλήματα και όπως αποδείχθηκε στον Αρη, ίσως να ήταν και μία απ' τις αιτίες του κακού. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά.
πηγή: http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου