Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Πολυτεχνίτης και (όχι) ερημοσπίτης


Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης έχει κλείσει δύο μήνες ως το απόλυτο αφεντικό του Άρη και το arisiempr.blogspot.gr εξετάζει την έως τώρα πορεία του θέτοντας τον προ των ευθυνών του.

Πολυτεχνίτης και όχι ερημοσπίτης

Ο - κατ' ουσία - Πρόεδρος του τμήματος κ. Καλαϊτζίδης αφού εκδίωξε λόγω ενός γραφειοκρατικού προβλήματος τον - απόλυτα επιτυχημένο - προπονητή του Άρη Πάουλο Κάμπος , που έφερε την ομάδα σε αυτονόητη θέση ανόδου όσο ήταν στο πλευρό του η διοίκηση που τον είχε επιλέξει, και με ενδιάμεση επιλογή το Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς, που αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ένας εντολοδόχος του, επέλεξε να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του... εαυτού του και ανέλαβε το δύσκολο έργο να καθοδηγήσει εκ νέου προπονητικά την ομάδα.

Ο Καλαϊτζίδης επιστρέφει για τρίτη φορά (!) στον πάγκο της ομάδας μετά από ισάριθμες αποχωρήσεις μέσα σε 8 μήνες. Θυμίζουμε πως μετά την πρόσληψή του από τη διοίκηση Στεφανίδη (5/6/2014) παραιτήθηκε (27/8/2014) καθώς τη διοίκηση της ομάδας ανέλαβε ο κ. Σκόρδας. Μετά την αλλαγή της δικαστικής απόφασης και με την πτώση της ομάδας στη Γ' Εθνική ο Καλαϊτζίδης ανέλαβε και πάλι την ομάδα ως αφεντικό του "αθλητικού" τομέα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στη μεταγραφική περίοδο του Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε και πάλι καθώς ήρθε σε κόντρα με τον - τότε - επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Γαλανό καθώς ο δεύτερος θέλησε να επιβάλει μεταγραφές που ο κ. Καλαϊτζίδης δεν είχε στα πλάνα του. Ο Γαλανός έκανε ένα βήμα πίσω, ο Καλαϊτζίδης επανήλθε και ολοκλήρωσε τις μεταγραφές συνθέτοντας την ακριβότερη - με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη - ομάδα του πρώτου ομίλου της Γ' Εθνικής. Λόγω κακών αποτελεσμάτων, διαφοράς φιλοσοφίας και εμπλοκής του Άλεξ Κάλας (αδερφού του Καλαϊτζίδη) σε σενάριο ανατροπής του Γαλανού για την ανάληψη του τμήματος ο προπονητής του Άρη απομακρύνθηκε τελικά στις 19/10/2014 μετά τον αγώνα του πρώτου γύρου με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων. Τελικά, επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία του Άρη μετά από δική του απόφαση πριν λίγες ημέρες.

Ο κ. Καλαϊτζίδης σε μία κομβική περίοδο για τη μελλοντική ιστορία του Άρη αποφάσισε να καθίσει σε τρεις ηλεκτρικές καρέκλες! Κι αν είναι "λογικό" να αναλάβει την οικονομική και μεταγραφική διαχείριση της ομάδας του χρηματοδότη που ο ίδιος έφερε λύνοντας - σύμφωνα με τον ΑΣ Άρης - τα προβλήματα ρευστότητας που ως τότε υπήρχαν η απόφαση να αναλάβει άλλη μία θέση που καίει παίρνοντας όλη την ευθύνη πάνω του είναι τουλάχιστον συζητήσιμη.

Το κύριο ερώτημα είναι αν ο κ. Καλαϊτζίδης θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τόσα πολλά και διαφορετικά καθήκοντα σε ένα μεγάλο 'καράβι" όπως ο Άρης. Σε ένα πλοίο δεν είναι δυνατόν να είσαι πλοίαρχος, ασυρματιστής και μηχανικός ταυτόχρονα. Κι όμως, ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης που ως τώρα δεν έχει εντυπωσιάσει με την απόδοσή του σε καμία από τις θέσεις που έχει αναλάβει προσπαθεί κάτι ανάλογο. Αν και ερασιτεχνικός ο σύλλογος, οι ευθύνες και τα καθήκοντα στον Άρη είναι ανάλογα μίας ΠΑΕ. Αν ο... πολυτεχνίτης Καλαίτζίδης δικαιωθεί και ο Άρης πετύχει την αυτονόητη και πολυπόθητη άνοδο θα έχει φέρει εις πέρας μία τεράστια αποστολή έστω και με στραβοπατήματα και λάθη (άλλωστε μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη). Από την άλλη πλευρά, στο απευκταίο σενάριο που γίνει πολυτεχνίτης και... ερημοσπίτης, όπως θα δήλωνε και ένας Γερμανός πολιτικός, "δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του κ. Καλαϊτζίδη".

Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΑΣ Άρης (των οποίων η εγκυρότητα είναι πάντα αμφισβητήσιμη) αυτή τη στιγμή το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη και με την παρουσία Κάλας δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα τη στιγμή μάλιστα οι κύριοι αντίπαλοι του Άρη, Πανσερραϊκός και Καβάλα, έχουν ανάλογα θέματα αναζητώντας λύσεις. Ταυτόχρονα, το περιβόητο μνημόνιο συνεργασίας ΑΣ-Κάλας έχει υπογραφεί και από τις δύο πλευρές αλλά κατά τη γνώμη μου κακώς δεν έχει έρθει προς ψήφιση σε Γ.Σ. του ΑΣ. Η Γ.Σ. έχει επικυρώσει μόνο την απόφαση του Δ.Σ. του ΑΣ περί της ανάθεσης του ποδοσφαιρικού τμήματος ανδρών στον ομογενή επιχειρηματία κι όχι το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο αποτελεί εγγύηση και για τις δύο πλευρές τη στιγμή μάλιστα που οι όποιες συναλλαγές δεν παρουσιάζονται σε τεφτέρια, όπως παλαιότερα.

Τελικά, προκύπτει το ερώτημα: φέρνουν μόνο τα λεφτά την ευτυχία; Ο τεχνοκράτης (όπως παρουσιάστηκε) Κάλας που επιδιώκει το κέρδος μέσω της εμπλοκής του στον Άρη φαίνεται πως εμπιστεύεται απόλυτα τον αδερφό του ο οποίος εφαρμόζει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Καλαϊτζίδης στη μέχρι τώρα προπονητική του παρουσία στον Άρη δεν έχει εντυπωσιάσει ούτε με το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα ούτε με τη συγκομιδή των βαθμών. Και σε επίπεδο τεχνικού διευθυντή όμως ο Καλαϊτζίδης δεν έχει κάνει εντυπωσιακές επιλογές βάσει του μπάτζετ που είχε στη διάθεσή του ενώ απομάκρυνε και τον επιτυχημένο Κάμπος.  Επιπλέον, αν και ο κ. Κάλας βοηθά τη ρευστότητα του τμήματος ο Καλαϊτζίδης δεν έχει δώσει τεχνοκρατικό προφίλ στη διοίκησή του η οποία έχει εμφανείς αδυναμίες και άσχημα αποτελέσματα (η χαμηλή προσέλευση των φιλάθλων μαρτυρά το πρόβλημα). Βέβαια, πρέπει να του πιστωθεί στο σημείο αυτό η αναθέρμανση των σχέσεων του Άρη με τη ζωντανή ιστορία του, τους βετεράνους της ομάδας μία κίνηση που έχει εκτός από ουσιαστικό και σημειολογικό χαρακτήρα.

Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης έχει έντονη προσωπικότητα και για κάποιους υπεροπτική στάση. Έχει έρθει σε σύγκρουση με ανθρώπους εντός του συλλόγου προκαλώντας σχόλια και παραιτήσεις. Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο είναι η μικρή αποδοχή που απολαμβάνει μεταξύ των οπαδών της ομάδας, ένα απαραίτητο στοιχείο για το "κουμάντο" του ποδοσφαιρικού Άρη την τρέχουσα περίοδο. Παραθέτουμε για του λόγου το αληθές την ανακοίνωση ενός συνδέσμου του Άρη που επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον κ. Καλαϊτζίδη. Αδίκως; Ο ίδιος και οι εννέα εναπομείναντες αγώνες θα το δείξουν.

Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς για τον Άρη, το κέντρο του... κόσμου μας. Ο ίδιος τελικά θα αποφασίσει με τι γράμματα -"χρυσά" ή "μαύρα" - θα μπει στο βιβλίο της Ιστορίας του συλλόγου που γράφεται αέναα.

ΥΓ. Την εκκαθάριση δεν την ξεχνάμε. Ελπίζουμε και εκεί να γίνει το αυτονόητο όπως κάποιοι διαβεβαιώνουν.

ΥΓ2. Πλέον θα τα λέμε και μέσω του Yellow News στο οποίο ήδη αρθρογραφώ. Το Yellow News είναι μία καινούρια προσπάθεια στα δρώμενα του Άρη που κάποιοι μάλιστα έφτασαν να (κακο)αντιγράψουν! Ας το στηρίξουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου