Σάββατο 7 Μαΐου 2016

"Εφυγε" ο Στέφανος Δεμίρης


Την απώλεια του Στέφανου Δεμίρη πενθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαιτέρως ο Άρης και η ΑΕΚ, καθώς έχει φορέσει τη φανέλα τους. Ο παλαίμαχος επιθετικός πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 75 ετών και η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στις 14:30 κεντρικό νεκροταφείο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. 


Ο Δεμίρης αγωνίστηκε στην ομάδα μας από το 1963-1968 και εθεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής. Ήταν επιθετικός και αποτέλεσε για πολλές σεζόν τον εγκέφαλο της ομάδας μας σε δημιουργικό και εκτελεστικό επίπεδο.

Γεννήθηκε το 1941 στην Καβάλα και διακρίθηκε με τα χρώματα της τοπικής ΑΕΚ. Σύντομα μεταγράφηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ. Την τριετία 1959-62 είχε 39 συμμετοχές και 12 γκολ. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στον Παναιγιάλειο και ακολούθησε η παρουσία του στον Άρη (και πάλι ως δανεικός). Το 1963-64 έκανε φανταστικές εμφανίσεις αγωνιζόμενος στην επίθεση. Τον χαρακτήριζαν άψογες τρίπλες, εξαιρετικές μεταβιβάσεις, διεμβολισμοί και ωραίες σέντρες. Εκτός από φοβερός εκτελεστής ήταν και οργανωτής. Τη χρονιά εκείνη πέτυχε 12 γκολ και ήταν ο πρώτος σκόρερ του Άρη. Στις 23/2/1964 εκδικήθηκε την παλαιά του ομάδα την ΑΕΚ σκοράροντας με τον Άρη δύο τέρματα (2-0 στο γήπεδο Χαριλάου).

Το καλοκαίρι ο δανεισμός του λήγει. Η ΑΕΚ τον παραχωρεί έναντι σημαντικού ποσού στον Άρη. Μάλιστα για τη συγκέντρωση του ποσού αυτού ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών του Άρη κάνει έρανο και συγκεντρώνει το ποσό που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Σε αυτόν τον έρανο συμμετείχαν ακόμα και παίχτες της ομάδας μας. Ο Δεμίρης μεταγράφεται στον Άρη και ο παίχτης γίνεται ο "στρατηγός" της ομάδας μας όντας ο πιο δαιμόνιος επιθετικός και οργανωτής του Άρη. Ήταν εξαιρετικός σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και εκπληκτικός στον αγώνα με τη Ρόμα για το Κύπελλο Εκθέσεων. Μάλιστα τη σεζόν 1964-65 στο Πασχαλινό τουρνουά της Νέας Υόρκης αναδεικνύεται MVP. Το 1965-66 είναι εκπληκτικός στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Άρη με αντίπαλο την Κολωνία. Την επόμενη χρονιά με τη Γιουβέντους αν και δεν ήταν ιδιαίτερα καλός είχε οριζόντιο δοκάρι στον αγώνα στο Καυτατζόγλειο. Τις επόμενες χρονιές αγωνίστηκε κυρίως ως οργανωτής καθώς μειώθηκε η εκρηκτικότητά του αλλά και πάλι είχε εντυπωσιακές εμφανίσεις. Η καριέρα του τερματίστηκε σε ηλικία μόλις 27 ετών, το 1968. Ο Δεμίρης ήταν ο καλύτερος μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του 1960 καθώς σε 140 ματς σκόραρε 35 φορές.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ 

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΕΚ για το θάνατο του Δεμίρη: «Έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Στέφανος Δεμίρης που είχε φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ την τριετία 1959-62 με 39 συμμετοχές και 12 γκολ. Η κηδεία του Καβαλιώτη πρώην επιθετικού της ΑΕΚ και του Άρη θα γίνει την Κυριακή στις 2.30 από το κεντρικό νεκροταφείο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη».

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...



Oι πληροφορίες για την καριέρα του Δεμίρη στον Άρη αντλήθηκαν από το βιβλίο "Την καρδιά αν ρωτήσεις ποτέ" των εκδόσεων aris.re ενώ η φωτογραφία από την ιστοσελίδα aris.re.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου