Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Σκόρπιες σκέψεις ενόψει της Γ.Σ. του Α.Σ. Άρης


Ήθελα να γράψω ένα εμπεριστατωμένο κείμενο με την άποψή μου (με επιχειρήματα για τα υπέρ και τα κατά για την αυριανή μέρα του ποδοσφαιρικού Άρη) βάσει των δύο χειροπιαστών προτάσεων που υπάρχουν στο τραπέζι και θα κριθούν αύριο σε μία διαδικασία - εξπρές.

Αυτό είναι όμως αδύνατο καθώς δεν υφίστανται πλήρεις οι προτάσεις όπως διαμορφώνονται ως σήμερα. Επιπλέον δε γνωρίζουμε τα δεδομένα της επόμενης ημέρας καθώς το τμήμα βρίσκεται στον αέρα. Θα αγωνιστεί στη Β' ή τη Γ' κατηγορία; Θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση; Πως θα διαμορφωθεί το μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση που συσταθεί η νέα ΠΑΕ; Υπάρχουν "υποχρεώσεις" του ΑΣ απέναντι στον Άλεξ Κάλας; Ερωτήματα που δεν έχουν ως σήμερα σαφή απάντηση.

Ως εκ τούτου (και μέχρι να δω τις συνολικές προτάσεις που πιστεύω πως θα παρουσιαστούν επαρκώς αύριο) δεν μπορώ παρά να εκφράσω άποψη με μία απλοϊκή συλλογιστική σκέψη την οποία θα αναπτύξω στη συνέχεια του κειμένου.

Το "πλεονέκτημα" του Άλεξ Κάλας - όπως τουλάχιστον το εκφράζουν οι υποστηρικτές του - είναι η οικονομική του συνέπεια κυρίως προς το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος του οποίου ήταν επικεφαλής. Θεωρώ πως αυτή είναι μία αυτονόητη προϋπόθεση για κάποιον που επιθυμεί να ηγείται του Άρη. Ο Άρης του Κάλας και του Καλαϊτζίδη απέτυχε παταγωδώς στους αγωνιστικούς του στόχους, έμεινε δεύτερος στη βαθμολογία πίσω από ένα χωριό που τον "γλέντησε" εξωαγωνιστικά αν και είχε πολύ υψηλότερο αγωνιστικό μπάτζετ. Το τελευταίο γεγονός κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη φετινή αποτυχία. Την ίδια στιγμή η εκκαθάριση της παλαιάς ΠΑΕ που ολοκλήρωνε το φετινό διττό στόχο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αυτή η καθυστέρηση αν και δε τη χρεώνεται εξ' ολοκλήρου η πλευρά των αδερφών Καλαϊτζίδη τους βαραίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Εν ολίγοις η όποια οικονομική συνέπεια του Κάλας δεν έφερε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Οι οικονομικές δυνατότητες του Κάλας είναι συγκεκριμένες εκτός αν συνεισφέρουν και συνεργάτες του όπως προσφάτως δήλωσε ο αδερφός του. Από τους Φόιχτ και Χένες όμως δεν έχουμε ανάλογη επιβεβαίωση. Ο νέος Άρης με τον Κάλας στο τιμόνι επιπλέον θα "φορτωθεί" και το Δημήτρη Καλαϊτζίδη ως τεχνικό ή προϊστάμενο του εκάστοτε τεχνικού ή... και τα δύο. Ο Καλαϊτζίδης είναι ένας έμπειρος προπονητής που όμως έχει συγκεκριμένο ταβάνι και είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό του Άρη των ονείρων μας. Το σχήμα με Κάλας στο οικονομικό τιμόνι και Καλαϊτζίδη σε όλες τις υπόλοιπες θέσεις - κλειδιά δε λειτούργησε σε ένα ερασιτεχνικό τμήμα πόσω μάλλον αν γίνει επαγγελματικό.

Από την άλλη πλευρά η παράταξη Αρβανιτίδη φαίνεται πως είναι ισχυρότερη σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον ο Γιώργος Αρβανιτίδης, πατέρας του Νίκου Αρβανιτίδη, έχει παραγοντική εμπειρία από το ελληνικό ποδόσφαιρο, καλές σχέσεις με την Ομοσπονδία και συμβουλευτικά θα μπορούσε να βοηθήσει το γιο του σε ενδεχόμενη ανάληψη του τμήματος από τον τελευταίο. Στην περίπτωση Αρβανιτίδη με προβληματίζει είναι αλήθεια όσο με κάνει και να αισιοδοξώ το παρελθόν του πατέρα του. Αν και έχει "αθωωθεί" από τις κατηγορίες που τον βάρυναν για τον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό είναι γνωστό ότι είναι "παρεμβατικός". Επιπλέον, ο Άρης έχει υποφέρει στο παρελθόν από στελέχη που τον "εκμεταλλεύτηκαν". Έτσι, ιδανικό θα ήταν ο νέος επικεφαλής του τμήματος ή ιδιοκτήτης της νέας ΠΑΕ να μη σχετίζεται με "μαύρα στίγματα" του παρελθόντος, να μην έχει καμία σκιά πάνω από το όνομά του. Ελπίζω ο Νίκος Αρβανιτίδης να δείξει, εφόσον γίνει το νέο αφεντικό, ότι χαράσσει αυτόνομη πορεία στον Άρη σε σχέση με τον πατέρα του και να εισάγει νέο μοντέλο διοίκησης σε βάθος χρόνου. Άλλωστε άλλο είναι να διοικείς τη Βέροια κι άλλο τον Άρη.

Ολοκληρώνοντας, με μια πρώτη ματιά θεωρώ καλύτερη αλλά όχι άριστη την επιλογή Αρβανιτίδη αν και ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο. Ευελπιστώ δηλαδή πως με αυτόν στο τιμόνι του χρόνου τέτοια εποχή ο Άρης θα είναι δικαιωμένος και ισχυρός στη Superleague. Όπως και να 'χει όμως ένα είναι βέβαιο. Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται πρόσωπα και καταστάσεις από τους παράγοντες του Άρη πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Το ίδιο και η διχόνοια στις τάξεις των οπαδών της ομάδας. Η νέα χρονιά πρέπει να μας βρει όλους μαζί ανεξαρτήτως αποτελέσματος για έναν πραγματικά νέο Άρη που θα είναι ανεξάρτητος αλλά όχι μόνος, έναν Άρη που θα διαμορφώσει νέες συμμαχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να βρίσκεται όμως στο "άρμα" κανενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου