Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

To πνεύμα των Χριστουγέννων


Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μία εξέλιξη που εξέπληξε όσους δε γνώριζαν και ήταν αναμενόμενη για όσους γνώριζαν τάραξε τα -όχι και τόσο ήρεμα- νερά του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη. Οι κ.κ. Γαλανός και Τράιος ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το παρελθόν

Όταν ο Περικλής Τράιος ανέλαβε τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού τμήματος με αρωγό και χρηματοδότη τον επιχειρηματία Γιώργο Γαλανό εκφράστηκαν (κι από αυτό το μέσο) ισχυρές επιφυλάξεις. Το σχέδιο ήταν εξαρχής ελλιπές αν και οι δηλώσεις περί εισροής μεγάλων ποσών δημιούργησαν προσδοκίες και ελπίδα.

Αρχικά, τα προβλήματα συνεργασίας των δύο ανδρών με τους ανθρώπους του Ερασιτέχνη Άρη και τον προπονητή - μάνατζερ του τμήματος κ. Καλαϊτζίδη έδιναν άλλοθι στη διοίκηση του τμήματος. Η επικράτηση του καθεστώτος Γαλανού μετά τις διαμάχες που είχε με τους κ.κ. Παπαγεωργίου και Οικονόμου επισφραγίστηκε με την απομάκρυνση του έως τότε πραγματικού αφεντικού, του κ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Οι κ.κ. Τράιος και Γαλανός παρέμειναν στο τιμόνι της ομάδας με πολλά λόγια χωρίς όμως να πείσουν με τις πράξεις τους.

Σε ένα κλειστό διοικητικό συμβούλιο - παρωδία με την παρουσία οργανωμένων οπαδών ο Γαλανός κατάφερε να γίνει το απόλυτο αφεντικό του τμήματος. Ακολούθησαν κινήσεις στο αγωνιστικό κομμάτι που εκ του αποτελέσματος τον δικαίωσαν. Το τμήμα στελεχώθηκε με γνώστες του ποδοσφαιρικού προϊόντος που οδήγησαν την ομάδα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, κάτι που δε φάνταζε ως αυτονόητο εκείνη τη στιγμή με δεδομένο το μέτριο ποιοτικά ρόστερ που είχε σχηματιστεί.

Ο Ερασιτέχνης Άρης πέρασε στον έλεγχο του κ. Γαλανού αλλά υποθέσεις που έπρεπε να διευθετηθούν δεν προχώρησαν. Η εκκαθάριση της ΠΑΕ δεν ξεκίνησε και τα ιδιωτικά συμφωνητικά των ποδοσφαιριστών δεν υπεγράφησαν. Ταυτόχρονα υπήρχαν σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που εξέθεταν τη διοίκηση και κατ' επέκταση το σύλλογο, "λεπτομέρειες" ενδεικτικές της έλλειψης οργάνωσης και χρημάτων.

Ο κ. Γαλανός, λίγο πριν την αποχώρησή του, δήλωσε ότι επιπλέον των εσόδων εισέρευσαν στα ταμεία του τμήματος 300.000 ευρώ, ήτοι 100.000 ευρώ περίπου το μήνα ένα ποσό τρομακτικό για τα δεδομένα της Γ' Εθνικής. Με την αποχώρησή του έγινε γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό του υπαλληλικού προσωπικού ήταν απλήρωτο. Από αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε απαραίτητες παροχές για ποδοσφαιριστές μίας ομάδας που στην ουσία είναι επαγγελματική συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε αλόγιστη σπατάλη πόρων -μεγαλύτερη και από την περίοδο της οκταετίας για την οποία ήταν... λαλίστατος ο κ. Τράιος. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα το ποσό που επικαλέστηκε ότι "κατέθεσε" να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απάντηση μπορεί να δώσει ο ΑΣ Άρης.

Tεράστιες ευθύνες γι αυτές τις δραματικές εξελίξεις έχουν για ακόμα μία φορά τα ΜΜΕ που συγκάλυπταν την όλη κατάσταση ως εκπρόσωποι τύπου της ανεπαρκούς διοίκησης Γαλανού - Τράιου με κίνητρα που μόνο τα ίδια γνωρίζουν. Παρά το γεγονός ότι είχαν εσωτερική πληροφόρηση λειτούργησαν ύποπτα εις βάρος του Άρη. Βέβαια, είναι αφελές να πιστεύουμε πως κι αυτοί που έκαναν κριτική και τώρα εμφανίζονται ως "προξενήτρες" νέων προτάσεων και εκπρόσωποι τύπου νέων υποψήφιων διοικούντων κινούνται ανιδιοτελώς.

Σ' αυτή την περίοδο "ύποπτο" ρόλο έπαιξαν για ακόμα μία φορά και οι σύνδεσμοι της ομάδας και ιδιαίτερα ο "Super 3". Αν και στήριξαν με πάθος την επιλογή Γαλανού και απέκλεισαν κάθε πιθανότητα αλλαγής διοίκησης ως το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς τελικά για άλλη μία φορά φάνηκε ότι η εμπλοκή τους στα διοικητικά δρώμενα δεν ωφέλησε ούτε τον Άρη ούτε το συνδεσμιακό κίνημά του. Η εμπιστοσύνη των οπαδών του Άρη στους οργανωμένους κλονίστηκε για ακόμα μία φορά. Οι νέοι σύνδεσμοι της ομάδας ως συνιστώσες του "Super 3" ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και ως άλλοι αυλικοί έφτασαν να καλέσουν μέλη της διοίκησης του τμήματος ακόμα και στα εγκαίνια ενός νέου Club. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν εδώ και χρόνια οι "Ιερολοχίτες" που ίσως όμως θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους αποκτώντας πιο κριτική στάση στα φαινόμενα που προαναφέραμε.

Το παρόν

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πρώην διοικούντες του τμήματος δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες του κόσμου του Άρη που είναι επιφυλακτικός πλέον στο κάθε τι, και με το δίκιο του. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία του κόσμου του Άρη δεν έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια στην οποία δηλώνουν παρόντες μόνο οι "heavy users" και που στην πλειοψηφία τους δε συμβάλλουν οικονομικά στην ανόρθωση του τμήματος.

Δεδομένο είναι πάντως ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει διοικητική αστάθεια και ο Άρης θα αλλάξει άλλη μία διοίκηση στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Από μόνη της αυτή η αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Αυτή τη στιγμή τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Ο Ερασιτέχνης Άρης εξετάζει δύο προτάσεις - στην ουσία μία καθώς οι Ισπανοί "επενδυτές" είναι γνωστοί για τη δράση τους εκτός και εντός Άρη. Η μοναδική πρόταση άξια εξέτασης είναι αυτή του Άλεξ Κάλας που επανέρχεται με ενδιαφέρον για το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη.

Το μέλλον

Σύντομα ο Ερασιτέχνης Άρης πρέπει να βρει τη λύση που συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: α) αγωνιστική άνοδος στην ανώτερη κατηγορία β) εκκαθάριση της ΠΑΕ Άρης γ) διαφάνεια και οικονομικός προγραμματισμός δ) οργάνωση του τμήματος με προοπτική την επόμενη χρονιά.

Βέβαια, τα λόγια είναι εύκολα. Η επικείμενη Γ.Σ. της ΠΑΕ Άρης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του αγωνιστικού τμήματος. Η όποια λύση πρέπει να δοθεί σύντομα ούτως ώστε να μην αποδυναμωθεί η ομάδα αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί με ορίζοντα Superleague. Η διαφάνεια και η οργάνωση είναι απαραίτητες συνθήκες για τη μαζική επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο.

Ταυτόχρονα το συνδεσμιακό κίνημα του Άρη είναι ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τις εκάστοτε διοικήσεις παράγοντας αμέριστη στήριξη στην ποδοσφαιρική ομάδα και παραγωγική κριτική στις εκάστοτε διοικήσεις χωρίς χειροκροτητές και "μισθοφόρους" οπαδούς.

ΥΓ. Πολλά εξέχοντα (και μη) μέλη του ΑΣ ζητούν νέα έκτακτη Γ.Σ. του συλλόγου γιατί "εννιά άτομα δεν μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον του συλλόγου". Μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον του 50 άτομα; Αυτά που αποφάσιζαν, αυτά που διοικούν επί χρόνια; Αυτά που "αθώωσαν" ή "εξέλεξαν" διοικήσεις καταστροφικές για όλο το σύλλογο τα πεπραγμένα των οποίων έχουν οδηγήσει τον Ερασιτέχνη Άρη σε τέλμα. Οι "κλειστές" Γ.Σ. ενός "κλειστού" κλάμπ δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τους "εννιά". Ανοίξτε τις πόρτες του ΑΣ Άρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου