Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Xαλίφης στη θέση του χαλίφη!


O Oλυμπιακός είναι ο αδιαμφισβήτητος "χαλίφης" του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Είναι κυρίαρχος, στους τίτλους, οικονομικά, στις μεταγραφές, στις αγορές και πωλήσεις ποδοσφαιριστών, στο παρασκήνιο, στα όργανα διαιτησίας.

Αυτή είναι βέβαια η μοίρα του ελληνικού βρώμικου ποδοσφαίρου. Μία ομάδα ως δερβέν αγάς κυριαρχεί και οι υπόλοιπες δυνατές προσπαθούν να την αποδομήσουν. Οι ομάδες που... συμπληρώνουν το πρωτάθλημα, καθώς δεν έχουν οικονομική δυναμική, είτε ανεβαίνουν στο άρμα και ζουν είτε προχωρούν μόνες και τις τρώει το μαύρο σκοτάδι.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με ισχυρούς οικονομικά παράγοντες φαίνεται πως έχουν συστήσει ένα κοινό μέτωπο. Και θα ήταν απόλυτα θεμιτό αυτό το μέτωπο αν είχε ως στόχο την πολυθρύλητη κάθαρση. Ο στόχος, όμως, είναι για ακόμα μία φορά η κατάρρευση του "χαλιφάτου" και η ίδρυση ενός νέου, δικού τους.

Ο πόλεμος λοιπόν αυτός μόνο αγαθούς σκοπούς δεν έχει από τους ευνοημένους του ελληνικού αθλητισμού που επιθυμούν να παρουσιαστούν ως θύματα. Εσχάτως, η ομάδα που έλαβε δάνειο με εγγυητή το κράτος, που έλαβε υπογείως χρήματα από βουλευτές και υπουργούς της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με καταγγελίες "συντρόφων" τους, ο σύλλογος που έχει ιδιόκτητο γήπεδο με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που τα χρέη του είναι "παγωμένα" στα πολιτικά δικαστήρια εμφανίζεται παραπονούμενος επειδή δεν του... χαρίζονται από το Δημόσιο 22 εκατομμύρια ευρώ.

Κι από την άλλη πλευρά οι παράγοντες-χούλιγκανς ανταλλάσσουν απίστευτες κατηγορίες και καμία δικαστική αρχή δε συγκινείται στην πραγματικότητα. Άνθρωποι οι οποίοι με τα λεγόμενα τους και τα πεπραγμένα τους προάγουν τη βία είναι οι τωρινοί ή αυριανοί κυβερνήτες του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πέσαμε στην παγίδα

Σήμερα για άλλη μία φορά οι οπαδοί του Άρη που βρεθήκαμε στο κλειστό της Μίκρας πέσαμε στην καλοστημένη παγίδα των παραγόντων του ΠΑΟΚ και της Ελληνικής Μπατσονίας. Σε αγαστή συνεργασία, κατάφεραν να εκκενώσουν το γήπεδο, ενώ ένα μικροεπεισόδιο που προκλήθηκε από τους φιλοξενούμενους στο γήπεδο (και στην πόλη) είχε λήξει. Οι καθηγητές των υπέρ τους διακοπών για άλλη μία φορά κατάφεραν να μας πιάσουν απροετοίμαστους ενώ η μεγάλη ομάδα της πόλης (και στο βόλλεϊ) ήλεγχε τον αγώνα παρά τα πολλά αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα.

Ο σύλλογος δεν αντέχει όμως άλλη πτώση σε ομαδικό άθλημα. Ο νέος Πρόεδρος του ΑΣ, που ήταν παρών στο γήπεδο και στηρίζεται από τον κ. Γαλανό, καθώς και οι διοικητικοί και εξωδιοικητικοί παράγοντες, οι "επιφανείς" αρειανοί οφείλουν όχι απλά να αποτρέψουν το μοιραίο αλλά και να οδηγήσουν το τμήμα σε επιτυχίες με την αγωνιστική και οικονομική ενίσχυση του που δεν είναι και πολύ κοστοβόρα.

Οικονομική συνέπεια και αγωνιστική πρόοδος

Ο καλαθοσφαιρικός Άρης, σαφέστατα, δεν είναι ο Άρης που ονειρευόμαστε. Είναι όμως αξιοπρεπής βάσει των συνθηκών που υπάρχουν ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό της ΚΑΕ. Οι νίκες και οι ήττες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι 16 και 20 πόντοι διαφοράς πλέον στο μπάσκετ δεν είναι κάτι δύσκολο για να ανατραπούν απέναντι σε ομάδες που δεν είναι και τόσο αδύναμες όσο προδίδει το όνομά τους.

Η ήττα από τον Κόροιβο πόνεσε. Αυτό όμως που προέχει για την ΚΑΕ είναι η επιτυχία σε ένα διττό στόχο που δεν είναι άλλος από την οικονομική εξυγίανση και την οικονομική συνέπεια σε συνδυασμό με την αγωνιστική πρόοδο. Αν αυτές οι συνθήκες πάψουν να υφίστανται τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Τέτοιες νίκες ως το Γενάρη

Η νίκη στο ποδόσφαιρο φέρνει ελπίδα. Έως τον Ιανουάριο το ρόστερ είναι συγκεκριμένο και περιορισμένο (τα αίτια τα έχουμε αναλύσει πολλάκις) και οι νίκες όπως η σημερινή δείχνουν ότι διοίκηση, προπονητής και ποδοσφαιριστές προσαρμόζονται στους αντίστοιχους ρόλους τους. Προσωπικά, ελπίζω η σημερινή νίκη να μην είναι απλά μία καλή παρένθεση καθώς η χαλαρότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο θα είναι καταδικαστική.

Αν και είναι νωρίς ο Κάμπος δείχνει να βάζει τη σφραγίδα του. Η ομάδα είναι αρκετά πειθαρχημένη αμυντικά, ξέρει τι θέλει στον αγωνιστικό χώρο και το κυριότερο: οι ποδοσφαιριστές επιδεικνύουν περισσότερο πάθος. Τον Ιανουάριο είναι χρήσιμο να γίνουν στοχευμένες μεταγραφές από τη διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή που επιλέχθηκε γι αυτό το σκοπό, μεταγραφές που θα ανεβάσουν ποιοτικά την ομάδα ειδικά στην επίθεση και θα συντελέσουν στο μοναδικό φετινό στόχο.

Όσο γι αυτούς που παραπονιούνται για την προσέλευση των Αρειανών φιλάθλων ας κοιτάξουν τον παρακάτω πίνακα όπου η προσέλευση στην ελληνική Superleague είναι μικρότερη από πρωταθλήματα όπως της Αλγερίας, της Νιγηρίας, της Σκωτίας, της Αυστρίας, της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου